Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Eliminați corect bacteriile din sticla reutilizabilă pentru apă

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 23 Jul. 2025
Eliminați corect bacteriile din sticla reutilizabilă pentru apă

Ambalajele de apă şi alte băuturi din comerţ sunt de unică folosinţă şi, din diferite motive, nu se recomandă reumplerea lor. O sticlă sau un bidon reutilizabil, din material plastic sigur pentru acest scop (precum tritan), din sticlă borosilicată sau din oţel inoxidabil (inox), reprezintă soluţii ideale pentru hidratare pe parcursul zilei. Cum ne asigurăm, însă, că recipientul este curat şi nu prezintă niciun risc pentru sănătate?

Întrebarea este validă şi nu suntem singurii care o adresează. Cercetătorul american Carl Behnke, expert în siguranţă alimentară, a fost curios să afle cât de curate sunt sticlele reutilizabile de apă ale colegilor si studenţilor de la Universitatea Purdue din Indiana şi a realizat un studiu privind coloniile de bacterii din interiorul acestora. Ce a descoperit?

„Mi-am dat seama că senzația de alunecare pe care o simțeam în interiorul sticlei nu era din cauza materialului, ci mai degrabă din cauza unei acumulări bacteriene.” – Carl Behnke

Studiul lui Carl Behnke a pornit de la modul de utilizare, şi anume reumplerea sticlelor fără o igienizare prealabilă, și a descoperit că acest obicei duce la contaminarea microbiană excesivă şi potenţial periculoasă a conţinutului, cu atât mai mult cu cât acesta este cald. Au fost identificate niveluri semnificative de bacterii coliforme și heterotrofe pe suprafețele interioare ale sticlelor, iar suprafețele exterioare conțineau inclusiv materii organice, facilitând transmiterea organismelor infecțioase în interior. Cercetarea a evidenţiat faptul că materialul sticlei, frecvența de umplere, temperatura şi tipul de băutură, alături de obiceiurile de curățare reprezintă factori care influențează contaminarea.

Atât studiul prezentat, cât şi altele similare, atrag atenţia asupra faptului că, deşi sticlele reutilizabile au un impact semnificativ mai redus asupra mediului, igienizarea corectă a acestora este crucială pentru a preveni riscurile pentru sănătate.

Cum curăţăm sticla reutilizabilă?

  1. Zilnic – spălaţi interiorul şi exteriorul sticlei cu apă caldă și detergent de vase după fiecare golire. Opţional, folosiți o perie pentru sticle şi curățați zonele mai greu accesibile.
  2. Săptămânal – dacă bidonul este din inox sau sigur pentru introducere în maşina de spălat vase, clătiţi interiorul cu apă clocotită şi puţin detergent de vase, respectiv spălaţi-l în maşină la temperaturi înalte.
  3. Utilizaţi o perie mai mică pentru a curăţa capacul (şi, eventual, paiul) cu apă caldă şi detergent de vase, ori cu o pastă din bicarbonat de sodiu şi apă.
  4. Lăsaţi sticla/bidonul şi piesele să se usuce la aer, pentru a preveni acumularea de bacterii cauzată de umiditate şi căldură.
Ingerasul creste pofta de mancare sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul creste pofta de mancare sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 2050 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități