Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Detoxifierea: o cură sau un mod de viață?

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 05 Jun. 2018
Detoxifierea: o cură sau un mod de viață?


Dr. Mariana Olingheru
Medic Specialist Medicină de Familie
Specialist în Fitoterapie şi Apiterapie

Există o preocupare deosebită pentru detoxifiere. Sunt nenumărate preparatele și programele specializate care promit detoxifierea organismului în doar câteva zile. Unele sunt eficiente pe termen scurt, unele nu au rezultate vizibile,  iar altele pot fi chiar periculoase dacă sunt incomplete sau nu sunt adaptate la starea de sănătate a organismului.

Organismul are capacitatea naturală de detoxifiere
Organismul uman are capacitatea naturală de a se autoregla atunci când este hrănit în mod corespunzător și sănătos. În mod normal, organismul este capabil să filtreze, să neutralizeze și să elimine în mare parte toxinele introduse în corp odată cu hrana, apa, băuturi, medicamente sau prin piele și prin aerul inspirat. Aceste toxine ce provin din surse externe sunt numite exotoxine. Există și endotoxine, respectiv produse reziduale ce rezultă în urma activității normale a celulelor și a stresului oxidativ, care trebuie de asemenea eliminate de organism.
Detoxifierea este un proces foarte complex de vindecare celulară, la care participă sistemul digestiv (ficatul și intestinul), rinichii, pielea, plămânii, circulația sangvină și sistemul limfatic.

Sunt necesare curele de detoxifiere?

Dacă omul ar avea un stil de viață sănătos nu ar trebui să intervină din afară pentru a ajuta organismul să își îndeplinească funcțiile de bază. Însă, în condițiile în care se hrănește cu organisme modificate genetic, legume crescute în sere hidroponice (fără sol) sau ferme verticale (fără sol și fără lumină naturală), fructe ce conțin pesticide mult peste nivelul admis, carnea provenind de la animale tratate cu hormoni de creștere și antibiotice, zahăr adăugat în toate produsele, aditivii și conservanți, capacitatea naturală a organismului de a elimina substanțele nocive nu mai este suficientă. Toxinele neeliminate se acumulează în țesuturi, produc acidoză și inflamație, deteriorarea celulelor și țesuturilor, cu apariția în timp a diverselor boli cronice.

Corpul ne arată când are nevoie de detoxifiere

Când a acumulat prea multe toxine, organismul ne dă semnale care ar trebui să ne atragă atenția și să luăm măsuri pentru a ajuta corpul să le elimine:

oboseala și lipsa de energie aparent nejustificate

pofta crescută de dulciuri

digestie dificilă, disconfort abdominal, balonare, tulburări de tranzit

creșterea în greutate

dificultăți de concentrare și atenție, tulburări de memorie

somnolența in cea de-a doua a parte a zilei

dureri articulare, dureri de cap

infecții repetate

respirație urât mirositoare și transpirație excesivă și odorizantă

stări de depresie, nervozitate sau schimbări bruște de comportament

alergii diverse, intoleranțe alimentare, dermatite, prurit

semne de îmbătrânire prematură

 

fructe


 

Schimbarea obiceiurilor toxice

Detoxifierea profundă și eficientă presupune eliminarea surselor de toxine și adoptarea unui stil de viață cu adevărat sănătos.

Detoxifierea trebuie să înceapă cu îndepărtarea ‘’dăunătorilor ‘’,  prima etapă fiind eliminarea surselor de toxine exogene: proteinele animale (lactatele și carnea roșie procesată), zahărul rafinat, grăsimile hidrogenate (margarină, ulei rafinat etc.), organismele modificate genetic (vegetale sau animale), sarea iodată, alcoolul, tutunul, băuturile carbogazoase, toate alimentele procesate, aditivi alimentari, conservanți, dar și cosmeticele cu parabeni și alte toxice, dușul cu apă nefiltrată etc.

Dacă vrem să trăim sănătos nu trebuie să privim doar în farfurie ci și în mediul înconjurător și mai ales spațiul în care locuim. Emisiile provenind de la mobilier și materialele de construcție, covoarele sintetice, produsele pe care le folosim pentru curățenie, apa clorurată și nefiltrată, mucegaiul, acarienii, paraziții - iată ce trebuie să nu uităm atunci când vorbim de detoxifiere.

Privarea de somn și lipsa de mișcare sunt alți dușmani ai detoxifierii, tulbură ciclul metabolic și de cel de detoxifiere și regenerare naturală.

 
 

Toxicitatea cuantică

Se vorbește tot mai  mult de toxicitatea cuantică, fiind dovedit deja că nu doar ceea ce mâncăm ne îmbolnăvește ci și ceea ce simțim. Gândurile toxice, relațiile toxice, anxietatea ascunsă în spatele succesului în carieră, grijile multe, munca până la epuizare (workoholismul)  sunt factori care consumă energia vitală de care organismul are nevoie pentru a se vindeca. Toxicitatea cuantică nu este ceva nou, care să fi apărut odată cu corporațiile. Cu mult înainte de a descoperi antibioticele, hormonii, îngrășămintele, conservanții și alte chimicale, oamenii au fost preocupați de detoxifierea sufletului, de meditație, de rugăciune, de iluminare.

 

Ficatul - organul central al detoxifierii. Etapele detofixierii.

Ficatul este organul central al detoxifierii, care prin multiple reacții enzimatice procesează și transformă toxinele insolubile în apă - xenobiotice, biotoxine (mucegaiuri, microorganisme), metale grele, medicamente, hormoni, metaboliți nesănătoși, în compuși solubili în apă ce pot fi eliminați prin bilă, materii fecale, urină și transpirație. Detoxifierea se realizează în 3 etape numite și faze ale detoxifierii. În faza I de detoxifiere este implicat sistemul enzimatic al citocromului P450 și se desfășoară reacții de oxidare, reducere și hidroliză, susținute în principal de minerale, vitamine și antioxidanți. În această primă fază, toxinele sunt transformate parțial și aici pot rezulta radicali liberi periculoși. Transformarea produșilor continuă în faza a II a detoxifierii prin reacții de conjugare, acetilare, metilare și sulfatare, susținute de aminoacizi, enzime și antioxidanți (glutation, superoxide dismutază etc.), reacții prin care produșii toxici devin hidrosolubili iar radicalii liberi sunt neutralizați. În faza a III-a a detoxifierii, toxinele solubile sunt legate de proteine transportoare și sunt eliminate din organism. Sistemul de proteine transportoare este prezent nu doar în ficat ci și la nivelul intestinului, la nivelul rinichiului și al creierului (bariera hematoencefalică), unde acționează legând toxinele solubile, blocând intrarea lor în țesuturi și favorizând transportul acestora spre căile de eliminare.


 

Stimularea simultană a tuturor fazelor detoxifierii

Între cele 3 faze ale detoxifierii trebuie să fie un echilibru, pentru  eliminarea substanțelor nocive din organism. În faza  I de detoxifiere, în urma reacțiilor de oxido-reducere a xenobioticelor pot rezulta radicali liberi cu potențial cancerigen, care în mod normal trebuie neutralizați în faza a II-a a detoxifierii. Deficitul unor minerale (seleniu și zinc, în special), vitamine (grupul B, acid folic), aminoacizi (argininină, glutamină, ornitină, glicină, metionină etc.) sau antioxidanți (glutationul) sunt factori care inhibă enzimele fazei a II-a  de detoxifiere, respectiv conjugarea toxinelor, chelarea metalelor grele și neutralizarea radicalilor liberi. Astfel, pot rezulta produși deosebit de toxici care produc  degenerări celulare. Blocarea eliminării toxinelor în faza a III-a (prin inflamație intestinală, constipație, afectarea renală, sedentarism etc.) conduce reabsorbția toxinelor și la depozitarea în diverse țesuturi cu afectarea ulterioară a acestora.

Dezechilibrele  căilor de detoxifiere conduc la produși intermediari foarte nocivi și la apariția unor tulburări severe.

Exemple în acest sens sunt: curele drastice de slăbire care nu cuprind și un program de susținere a detoxifierii hepatice, asocierea mai multor factori care blochează detoxifierea (lipsa somnului asociată cu lipsa de mișcare și cu o alimentație dezechilibrată).


 

Principiile de bază ale detoxifierii

Pentru o detoxifiere eficientă trebuie să se respecte mai multe elemente: 

  • stoparea aportului de toxine exogene
  • hrana sănătoasă și alimentație corectă
  • respectarea orarului meselor, conform ciclurilor de eliminare și asimilare
  • eliminarea biotoxinelor (mucegaiuri, bacterii, paraziți), tratarea infecțiilor
  • eliminarea metalelor grele (mercur, plumb)
  • stimularea drenajului limfatic (exerciții, periaj, masaj, băi de picioare, suplimente)
  • stimularea simultană a celor trei faze ale detoxifierii hepatice
  • asigurarea unui tranzit intestinal normal, vindecarea inflamației intestinale
  • mișcare, respirație corectă, relaxare
  • consumul optim de apă
  • eliminarea stresului și a emoțiilor negative
  • respectarea orelor de somn

Repausul digestiv

Detoxifierea este un proces declanșat pe cale naturală din momentul în care se instalează repausul digestiv. Grija permanentă a omului de a avea mereu ceva în stomac blochează procesul de detoxifiere, organismul fiind atât de solicitat cu digestia. Postul intermitent (fără alimente, doar cu apă, cu durata de o zi și repetat periodic) ajută organismul să se detoxifieze natural. Postul este totodată cea mai simplă și cea mai eficace metodă de vindecare a inflamației intestinale și a intestinului permeabil.

 
 

Argila și zeolitul

Aceste complexe minerale naturale au o remarcabilă putere de absorbție și acțiune antitoxică, și sunt recunoscute în special pentru eliminarea metalelor grele (mercur, plumb, cadmiu etc.) și decontaminarea radioactivă a corpului. Suntremineralizante valoroase  ale organismului, susțin detoxifierea celulară, inclusiv cea hepatică și intestinală.Previn reabsorbția intestinală a toxinelor și activează sistemul imunitar. Argila reechilibrează flora intestinală și elimină toxinele provenind din dietă (micotoxine)  sau din mediu (acizi organici volatile, pesticide, vopsele etc.). Acțiunea antibacteriană a argilei a fost evidențiata în cercetările efectuate pentru infecții cu diverse localizări. Există, de asemenea, studii științifice care au dovedit eficiența argilei în cazul contaminărilor cu aflatoxine, cunoscute pentru potențialul cancerigen (hepatic, în special) și afectarea severă a sistemului imunitar. Studiile științifice efectuate pe zeolit natural (clinoptilolit) au dovedit proprietățile anticancerigene ale acestui mineral vulcanic.

 
 

Sucuri și crudități

Alcalinizarea organismului prin adoptarea unei diete compuse din alimente crude, neprelucrate contribuie de asemenea la accelerarea procesului de detoxifiere naturală.

De aceea, o variantă foarte simplă și ușor de pus în practică este să introduceți în dietă cât mai multe alimente nepreparate termic, mai ales fructe sau legume cu proprietăți detoxifiante, antioxidante și diuretice.

 

legume


 

Detoxifierea simultană a ficatului, intestinului și a rinichilor

Ficatul, intestinul și rinichii sunt organe implicate în procesul de detoxifiere, care de asemenea implică și pielea și plămânii. Toxinele eliberate din țesuturi se mobilizează prin circulația limfatică și sangvină spre ficat, unde sunt neutralizate și apoi trebuie eliminate prin bilă în intestine (scaun), prin rinichi (urină), prin piele (transpirație), prin plămân (respirație).

Inflamația intestinală reprezintă o cauză importantă pentru blocarea eliminării toxinelor.

Detoxifierea ficatului este inițiată de repausul digestiv și este accelerată prin nutrienți care stimulează enzimele fazei I și fazei a-II-a a detoxifierii hepatice. Aportul de vitamine, minerale, antioxidanți și aminoacizi printr-o alimentație corectă sprijină detoxifierea naturală.

Detoxifierea intestinului presupune și deparazitarea, iar la nevoie și tratarea disbiozei (dezvoltarea florei intestinale patogene în exces). Aportul de fibre solubile și insolubile (psyllium, tărâțe de ovăz), enzime digestive și probiotice asigură digestia normală, curățarea intestinului și eliminarea din organism a produșilor toxici.

Consumul de apă este necesar atât pentru drenajul toxinelor din țesuturi spre ficat cât și pentru eliminarea acestora prin urină, scaun și transpirație.


 
 

Mișcarea este necesară pentru detoxifiere

Mișcarea este cel mai bun stimulant al drenajului limfatic. Contribuie astfel la eliberarea toxinelor din țesuturi și mobilizarea lor prin limfă spre căile de eliminare din corp.

 

Hrana terapeutică, detoxifiantă și regeneratoare

După eliminarea surselor de toxine este necesar să ne hrănim sănătos.

Hrana sănătoasă înseamnă: alimente naturale, integrale, neprocesate și nerafinate. Se recomandă să se consume cât mai multe alimente de sezon și în stare proaspătă, cât mai curând de la recoltare. Semințele, germenii, vlăstarii, algele reprezintă hrana terapeutică, detoxifiantă și regeneratoare. Legumele din familia crucifere (varza, conopida, broccoli), plantele amare (anghinare, cicoare), turmericul, ceapa, usturoiul sunt de asemenea alimente terapeutice, care stimulează detoxifierea hepatică.

Alți nutrienți necesari pentru detoxifiere sunt vitaminele și minerale (surse: fructele), uleiul de pește, enzimele și aminoacizii (surse: ouă, pește, polen, alge marine).

Condimentele ce conțin uleiuri volatile (cimbru, coriandru, chimen, oregano) stimulează producția și evacuare de bilă, ajutând astfel eliminarea toxinelor transformate de ficat. 

Alimentele vegetale fermentate (murături, kimchi, tempeh etc.) și fibrele (anghinare, usturoi, praz, linte, tărâțe de ovăz ) susțin microflora, funcția de barieră a intestinalului și tranzitul normal, împiedicând absorbția unor substanțe nocive și susținând eliminarea toxinelor din organism.

 
 

Este necesar sfatul unui medic pentru detoxifiere?

Pentru detoxifierea eficientă sunt foarte importanți atât nutrienții selectați cât și durata curelor și starea fizică și psihică a organismului. Curele drastice inițiate în perioadele de surmenaj sau de epuizare pot dezechilibra puternic organismul. Este adevărat că detoxifierea previne multe boli cronice și permite inclusiv un control mai bun al greutății, însă nu trebuie confundată cu o cură de slăbire. Un alt motiv  pentru care trebuie consultat un specialist este acela că dezechilibrarea căilor de detoxifiere naturală poate să conducă la creșterea unor substanțe intermediare mai periculoase decât  toxinele inițiale. Pe lângă nutrienții selectați pentru cura de detoxifiere, medicii recomandă și minerale, antioxidanți, aminoacizi, plante sau fitonutrienți care au efect diuretic, drenor, laxativ, antioxidant, antimicrobian etc. - în funcție de particularitățile fiecărei persoane (ce boli cronice are, ce tratamente urmează, care este starea de sănătate a organelor, ce simptome prezintă etc.). În cazul persoanelor cu diverse boli cronice este necesar sfatul medicului pentru a evita anumite dezechilibre.

 
 

Detoxiferea nu privește doar corpul fizic

Așa cum stilul de viață nu înseamnă doar hrană și îmbrăcăminte, ci se referă și la  viața psihică a omului, nici detoxifierea nu privește doar corpul fizic. Între minte, suflet și trup există o legătură incontestabilă, demonstrată inclusiv științific. Grijile excesive, emoțiile și gândurile negative pot  produce diverse tulburări, de la o simplă insomnie, la migrenă, colesterol crescut, HTA sau cancer. Atunci când organismul este curățat, mintea devine mai limpede, iar starea psihică pozitivă sprijină sănătatea trupului.

Beneficiile sunt mai mari atunci când odată cu schimbarea regimului alimentar, omul își schimbă și gândurile și emoțiile. Terapia șocurilor psiho-emoționale, iertarea, eliberarea de grijile excesive, de ură, de invidie, de furie, de frustrare, de frici, de violență, dar și de nepăsare - fac parte obligatoriu din procesul normal de însănătoșire a omului.

 

Cât de des trebuie ținute curele de detoxifiere?

Curele de detoxifiere pot avea o periodicitate sezonieră, lunară, săptămânală sau alte perioade recomandate de specialist. Detoxifierea la schimbarea anotimpurilor este frecvent practicată, odată cu anotimpurile schimbându-se și metabolismul organismului uman și alimentația.

Sunt mai multe cure eficiente, cel mai des se recomandă curele de 10 zile sau de 3 săptămâni, exemple în acest sens fiind cura cu argilă, cura cu sucuri, cu alge marine, regimul Oshawa cu cereale integrale. Detoxifierea profundă se realizează prin cure mai lungi, cu supraveghere medicală (cura Breuss de 42 zile, postul negru prelungit - în clinici de specialitate).

Foarte utile sunt curele de o zi, respectiv cura de crudități și sucuri sau postul cu apă de o zi, care se pot practica săptămânal sau lunar.

 
 

Detoxifierea ca stil de viață

Pentru a fi cu adevărat sănătoși contează și ceea ce  facem între două cure de curățare a organismului. Pentru o sănătate perfectă, pentru ca toate funcțiile corpului să fie echilibrate și armonioase, omul ar trebui să se hrănească cu alimentele potrivite, să bea apă pură de izvor, să respire aer curat, să facă mișcare suficientă, să respecte regula celor trei opt (opt ore de muncă, opt ore de relaxare activă și opt ore de somn), să mediteze, să se bucure și să aibă mintea curată.

În aceste condiții, toxinele care ajung în corp ar fi mai reduse cantitativ, ar fi neutralizate și eliminate cu ușurință și nu ar mai reprezenta un pericol atât de mare pentru sănătatea omului.

Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități