https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Depresia reactivă (exogenă)

20 Apr. 2018
Depresia reactivă (exogenă)

Depresia exogenă (reactivă sau psihogenă) este tipul cel mai frecvent întâlnit de depresie, fiind determinată de factori psihosociali, de stres, șocuri, evenimente negative, traumatice sau dificile din viață, apărând ‘’pe fond nervos’’ la omul potențial sănătos din punct de vedere psihic.

Deși depresia reactivă poate afecta pe oricine, majoritatea cercetătorilor subliniază rolul particularităților de personalitate în declanșarea depresiei psihogene. Nu toate persoanele răspund la fel la aceste evenimente negative. Reacţia emoţională a persoanei afectate de depresie depinde de terenul pe care acționează acești factori declanșatori. Dacă persoana respectivă are în istoricul său o tulburare de personalitate sau o tulburare anxioasă, depresia poate să aibă un prognostic mai prost.

Cum se manifestă depresia reactivă?

Simptomele specifice pentru acest tip de depresie sunt:

  • dispoziţia depresivă sau iritabilă
  • irascibilitatea, nervozitatea
  • scăderea pragului de toleranţă la frustrare

Acestea pot fi însoțite de alte manifestări psihologice depresive:

  • lipsa de încredere în propria persoană
  • stima de sine scăzută
  • indecizie, scăderea capacităţii de concentrare, retracţie socială
  • gândire pesimistă şi auto-învinovăţire, incapacitate de a simţi emoţiile, incapacitate de a se bucura
  • senzaţia de oboseală, agitaţie, modificări de greutate corporală, tulburări de somn şi de dinamică sexuală

Uneori depresia reactivă poate să nu aibă manifestări afective, ci doar manifestări fizice (depresie mascată). Persoana afectată se poate plânge de dureri persistente care nu cedează la analgezice (dureri de cap, dureri de spate), de palpitații și senzație de apăsare în piept, de senzație de nod în gât, diverse simptome digestive etc. Nu recunoaște modificări ale dispoziției, iar investigațiile medicale nu arată modificări patologice organice pentru suferința fizică acuzată.

În cazul depresiei reactive, cele mai bune rezultate se obțin prin combinaţia tratamentului antidepresiv cu psihoterapia. De asemenea, este esențială îndepărtarea, corectarea sau gestionarea factorilor care au declanșat depresia. Instituirea precoce a terapiei, cât mai curând de la debutul manifestărilor are beneficii mai mari și conduce la o evoluție mai bună pe termen lung a acestei afecțiuni.

Comunități