https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Depresia de toamnă - iarnă – întrebări frecvente

22 Aug. 2017
Depresia de toamnă - iarnă – întrebări frecvente

Odată cu începutul de toamnă, multe persoane trec printr-o stare melancolică. În puține cazuri este vorba despre depresie, deoarece depresia sezonieră (SAD) este o formă inferioară a depresiei cu frecvență mai redusă. 

 

Este adevărat că multe persoane se confruntă cu depresia odată cu venirea toamnei și a iernii?

Nu, așa numita depresie sezonieră este o formă inferioară a depresiei care se manifestă destul de rar. Doar aproximativ zece procente din toate cazurile de depresie care se constată în lunile de toamnă-iarnă sunt de natură sezonieră. Privind anul în ansamblul său, oscilațiile sunt minime în ceea ce privește apariția depresiilor.

 

Este adevărat că numeroase persoane se simt mai lipsite de vitalitate la începutul toamnei?

Da, cu siguranță multe persoane trec prin stări trecătoare de melancolie, odată ce cad primele frunze. Însă aceste stări sunt naturale și nu au nimic de-a face cu depresia în sens medical.

 

Din punctul de vedere al momentului în care apar, depresiile sezonale se deosebesc de alte forme de depresie?

Spre deosebire de depresia care nu depinde de sezon, persoanele afectate nu suferă de tulburări de somn, ci de o necesitate sporită de somn. O altă caracteristică diferită este apetitul. Pacienții depresivi se confruntă cu o scădere a apetitului, în timp ce la persoanele cu depresie sezonieră se constată o creștere a apetitului, în special o poftă sporită de alimente bogate în carbohidrați și dulciuri. Vorbim de o depresie sezonieră atunci când aceasta se manifestă cel puțin doi ani la rând în același anotimp.

 

Care este explicația apariției acestei afecțiuni tocmai în lunile mai puțin luminoase?

Cauza responsabilă pentru depresia sezonieră ar putea fi nivelul scăzut de raze solare, deoarece lumina solară afectează anumiți transmițători din creier, care la rândul lor influențează serotonina, aflată în legatură directă cu depresia. Lumina influențează producția de melantonină a organismului. Acest hormon acționează, printre altele, asupra ritmului de somn și veghe. În lunile reci, întunecate, organismul produce mai multă melatonină, fapt care ar putea explica de ce anumite persoane se simt apatice și somnoroase odată cu venirea toamnei. Dar rețineți că acestea sunt doar opinii ale oamenilor de știință, neverificate încă prin studii.

 

Cum se tratează depresia de toamnă/iarnă?

În cazul acestei forme de depresie, terapia cu lumină este cea mai eficientă. Nu sunt necesare lămpi speciale, ci respectarea unui program petrecut în lumina naturală, inclusiv în zilele înnorate. Este importantă petrecerea de timp în aer liber. În cazurile mai severe, terapia cu lumină s-ar putea dovedi insuficientă. Astfel, ar putea fi necesar un tratament medicamentos combinat cu ședințe de psihoterapie.

 

Cum putem recunoaște dacă suferim de o depresie?

Persoanele care suferă de o depresie care necesită tratament, indiferent dacă este sezonieră sau nu, manifestă anumite simptome pentru o perioadă mai lungă de două săptămâni. Aceste simptome nu sunt doar de ordin psihic, cum ar fi scăderea vitalității, a interesului sau instalării unei stări apăsătoare, ci sunt și de ordin fizic, cum ar fi durerile de spate, de stomac, care ar putea indica prezența unei afecțiuni psihice.

 

Puteți să oferiți câteva sfaturi și celor care trec prin stări melancolice sau apatice în lunile reci, fără însă a suferi de depresie?

Este important să faceți sport și în lunile de iarnă, să întreținem relațiile sociale și să evităm să ne izolăm. Să avem grijă de propria persoană, să ne întreținem activitățile care ne fac plăcere și să evităm somnul prelungit.

Comunități