Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

De ce avem schimbări de dispoziție?

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 12 Feb. 2025
De ce avem schimbări de dispoziție?

Neurotransmițătorii, mesagerii sistemului nervos, transmit semnale între neuroni sau de la neuroni către alte tipuri de celule şi joacă un rol esențial în stările și schimbările noastre de dispoziție, influențând semnificativ modul în care percepem lumea. Deși fluctuațiile emoţionale pot fi normale, în unele cazuri, ele indică dezechilibre care necesită atenție.

Cauze pentru schimbările de dispoziţie

Factori psihologici

Evenimente de viaţă stresante sau traumatizante, precum mutarea, schimbarea serviciului, probleme în relaţie sau chiar relaţii toxice, abuzive, pot cauza emoţii intense şi instabilitate. Tulburări precum depresia, anxietatea, tulburarea bipolară, ADHD sunt însoţite oscilaţii emoționale extreme, fără declanșatori externi clari. 

Factori biologici

Schimbările hormonale din perioada adolescenţei declanşează deseori emoţii puternice, dificil de înţeles de către părinţi şi copii, deopotrivă. Cu cât suntem mai conştienţi de aceste fenomene fireşti, cu atât le putem gestiona mai uşor. Ciclul menstrual, perioadele de sarcină şi postpartum, premenopauza şi menopauza pot fi dificil de parcurs de către femei, pe fondul fluctuaţiilor de estrogen şi progesteron, care influențează chimia creierului prin interacțiunea cu serotonina și dopamina. Bărbaţii suferă de tulburări hormonale în special după vârsta de 40 de ani, când scăderea nivelului de testosteron şi creşterea estrogenului (andropauza) poate provoca instabilitate emoţională și iritabilitate.

Nivelurile anormale de neurotransmițători precum serotonina și norepinefrina pot afecta capacitatea de reglare a dispoziției, ducând, pe termen lung, la depresie sau anxietate. Bolile cronice, cum ar fi diabetul, tulburările tiroidiene sau afecțiunile neurologice (Alzheimer, Parkinson), au un impact semnificativ asupra stării de spirit din cauza modificărilor fiziologice aferente bolii și a factorilor psihologici de stres asociați cu gestionarea acestor afecțiuni.

Factori de mediu şi stil de viaţă

Deprivarea de somn (insomnii, treziri nocturne, lipsa cronică de somn) poate exacerba sentimentele de iritabilitate și tristețe, contribuind la schimbări de dispoziție. Alimentația deficitară nutritiv, săracă în fier sau acizi grași Omega-3, şi aportul ridicat de zahăr pot afecta nivelul de energie şi dispoziția. Alimentația neregulată provoacă fluctuații ale glicemiei, ce afectează starea emoțională.

Consumul excesiv de alcool sau droguri poate duce la schimbări semnificative ale dispoziției, iar renunţarea constituie un alt factor de instabilitate. Izolarea socială şi stresul la locul de muncă duc la sentimente de singurătate, depresie şi volatilitate emoțională.

Ingerasul Pufy Puf propolis si echinacea spray, 20 ml, Dacia Plant
Ingerasul Pufy Puf propolis si echinacea spray, 20 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1550 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități