Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Cum putem preveni bolile civilizatiei?

16 Dec. 2016
Cum putem preveni bolile civilizatiei?

In trecut, omul era obligat de imprejurari sa petreaca mult timp mergand pe jos sau alergand. Viata moderna de azi, cu diversele mijloace de transport pe care ni le ofera, ne impiedica sa facem miscare in mod regulat, in conditiile in care miscarea este vitala pentru sanatate si pentru prevenirea bolilor civilizatiei.

De ce este sportul atat de sanatos?

Alimentarea tuturor celulelor organismului cu oxigen si glucoza trebuie asigurata constant. Prin efortul fizic, organismul consuma energie pe langa necesarul de baza, stimuland astfel sistemul circulator si determinand inima sa pompeze mai mult sange in sistemul circulator/unitatea de timp. Metabolismul functioneaza la o valoare ridicata inclusiv cateva ore dupa depunerea efortului fizic. In plus este intarita si musculatura, scazand si riscul probabilitatii unei infectii.

Miscarea regulata creste speranta de viata, scade riscul aparitiei cancerului, intareste sistemul circulator si previne bolile aparatului locomotor, cum ar fi osteoporoza. Sportul ne confera o stare de buna dispozitie si este benefic inclusiv pentru neuroni.

Incepeti treptat

Incepatorilor, persoanelor care au suferit de anumite afectiuni in trecut sau care prezinta factori de risc (supraponderali, diabet, sedentarism, hipertensiune, fumatorii, grad ridicat al lipidelor in sange) li se recomanda o vizita medicala inainte de a incepe orice activitate sportiva. Antrenamentul trebuie sa inceapa moderat si intensitatea trebuie sa creasca treptat. In mod ideal, se recomanda 3-4 sedinte de miscare de cate 20-40 minute/saptamana. Evitati suprasolicitarea. Sportul ar trebuie sa reprezinte o activitate placuta si nu un chin. Factorul distractiv va garanta, in special la inceput, anduranta.

Alimentatie si hidratare

Dupa sport, este foarte importanta hidratarea si inlocuirea mineralelor eliminate prin transpiratie. Alimentatia trebuie sa fie slaba in grasimi, bogata in carbohidrati si fibre vegetale. Nu trebuie sa renuntati la miscare odata cu inaintarea in varsta. Este important insa sa adaptati tipul miscarii la varsta si sa asigurati varietate (anduranta, forta, mobilitate, coordonare). Daca va aflati sub tratament medicamentos, consultati medicul pentru a va asigura care sunt aspectele de care trebuie sa tineti seama

Planificarea pauzelor

Dupa sedintele de sport, in organism se instaleaza o senzatie placuta de oboseala. Pentru a permite organismului sa se refaca, asigurati-va ca respectati orele de somn si de regenerare. In special dupa un antrenament intens, nu uitati de exercitiile pentru relaxarea musculaturii. Daca suferiti de o raceala, de gripa sau aveti o stare febrila sau suferiti de o afectiune acuta, luati o pauza de la exercitiile fizice. Reluati efortul fizic prin cateva unitati scurte de antrenament si cresteti intensitatea treptat. Pentru a evita accidentarile, orice activitate fizica trebuie precedata de incalzire, prin pregatirea musculaturii si a sistemului circulator pentru a face fata solicitarii efortului fizic care urmeaza. Daca in ciuda tuturor pregatirilor, suferiti o accidentare, respectati timpul necesar pentru vindecare. Nu continuati antrenamentul in cazul in care inca mai resimtiti dureri. Solicitati parerea medicului.

Adaptarea la clima si mediu

Imbracamintea trebuie sa fie adaptata, functionala, sa corespunda conditiilor de mediu si sa asigure un bun schimb de aer.

  • La altitudini mari: tineti seama de rezistenta redusa.
  • La frig: imbracaminte calduroasa, rezistenta la vant, transferul umiditatii spre exterior (transpiratia).
  • La cald: imbracaminte adecvata, permeabila, hidratare pe masura.
  • In conditii de smog, valori crescute ale stratului de ozon vara: reducerea antrenamentelor, planificarea orelor de sport dimineata devreme sau seara tarziu. In cazul alergiilor la polen, mutarea activitatilor sportive in interior.

Miscare zi de zi

Activitatea sportiva nu este legata in mod obligatoriu de tipurile de sport. Puteti obtine efectele dorite, optand pentru urcarea treptelor in locul ascensorului, parcurgerea distantelor mai mari pe jos, in locul masinii etc. Cei care sunt activi fizic sunt mai rezistenti, se simt mai bine, arata mai bine si au o conditie fizica mai buna. Sportul poate fi mai placut cand este practicat in compania altora. Incercati, nu aveti nimic de pierdut!

 

Comunități