
Alegerea psihologului potrivit poate reprezenta o loterie în absența unor criterii care vă orientează corect în funcție de nevoile dumneavoastră. Acest articol vă informează despre tipurile de intervenție psihologică, dar și despre criterii subiective și obiective pe care le puteți aplica în selecția dumneavoastră.
Psiholog clinician, consilier sau psihoterapeut – care este specialistul de care aveți nevoie?
Psihologul clinician. Multe persoane caută, în diferite scopuri, să își facă o evaluare psihologică a stării de sănătate mintală, fie că este vorba de diagnosticarea anxietății sau a depresiei, a tulburărilor de personalitate sau a funcțiilor cognitive. Diagnosticarea corectă a problemelor este, în realitate, primul pas către demersurile curative adecvate. De asemenea, psihologul clinician are dreptul de a susține și intervenții psihologice de scurtă durată. Autenticitatea psihologului clinician și dreptul legal de practică pot fi verificate în Registrul Colegiului Psihologilor din România.
Consilierul psihologic. Atunci când vă confruntați cu probleme de relaționare sau de adaptare la un nou mediu, cu ambivalență privind luarea unei decizii sau cu confuzie privind situațiile în care vă aflați, consilierea psihologică vă poate ajuta să vă clarificați propriile gânduri, emoții și nevoi, să trasați un arbore al opțiunilor posibile, să conștientizați efectele, să luați decizii în mod asumat și să dezvoltați abilități de comunicare astfel încât aceste lucruri să se resimtă în calitatea relațiilor interpersonale. Consilierul psihologic deține atestat de liberă practică eliberat de Colegiul Psihologilor din România. Atenționăm cu privire la existența consilierilor de dezvoltare personală, prezenți pe piața din România, care nu sunt neapărat psihologi și care nu sunt atestați de Colegiul Psihologilor din România, dreptul de practică fiind obținut prin parcurgerea unor programe scurte de formare, deseori superficiale și fără responsabilitatea reglementată pe care psihologii o au față de clienții lor.
Psihoterapeutul. În cazul în care problemele cu care vă confruntați vă afectează echililbrul psihologic și sunt diagnosticate tulburări sau sunt prezente simptome care vă afectează buna funcționare și starea de bine (anxietatea sub toate formele sale, depresie, tulburări ale imaginii de sine, burnout, comportamente de autovătămare, adicții, până la psihoze), este nevoie să apelați la servicii de psihoterapie. Este bine să cunoașteți curentele principale și să alegeți tipul de psihoterapie care vi se potrivește. Psihologul care are formare într-o formă de psihoterapie și deține atestat de liberă practică eliberat, ca și în cazurile de mai sus, de Colegiul Psihologilor din România, poate desfășura și activitatea de consiliere psihologică și dezvoltare personală, dar situația inversă nu este valabilă (un consilier psihologic nu poate practica psihoterapie dacă nu are formare și atestat de liberă practică specific, de psihoterapeut).
Serviciile pot fi individuale, de cuplu, de familie sau de grup, desfășurate față în față, în mediul online sau telefonic. Printre orientările psihoterapiei se numără cea Cognitiv-Comportamentală, psihoterapia prin Acceptare și Angajament (ACT), psihoterapia Experiențială a Unificării, Analiza Tranzacțională, Gestal-terapia, Psihanaliza, Psihoterapia Analitică, Psihoterapia Existențială, Psihodrama, Psihoterapia Centrată pe Persoană și multe altele. Cu alte cuvinte, este important să știți ce vi se potrivește sau ce vi s-a recomandat, deoarece fiecare tip de psihoterapie are cadrul teoretic propriu și metode specifice de lucru.
Odată ce ați trecut de acest prim filtru și ați identificat nevoile principale, vă puteți orienta către alegerea psihologului potrivit. Iată mai jos câteva întrebări pentru prima ședință, care este, de obicei, de cunoaștere reciprocă și de identificare a problematicilor pentru care vă adresați:
- Care este tipul de psihoterapie/consiliere practicat?
- Care este experiența practică a profesionistului în sfera problemelor cu care vă confruntați?
- Care este durata unei ședințe și cum se defășoară ea în general?
- Cum sunt abordate ședințele la care nu mă prezint?
În interacțiunea cu psihologul, veți putea să îi expuneți problemele în linii mari, așteptările de la ședințe, să îi povestiți despre dumneavoastră și, dacă ați mai făcut consiliere sau psihoterapie în trecut, este bine să îi menționați acest aspect. În urma primei ședințe, este bine să reflectați asupra unor aspecte precum:
- Cât de în siguranță v-ați simțit în relație cu persoana respectivă?
- V-ați simțit ascultat și înțeles?
- V-ați simțit confortabil, deschis să îi povestiți detalii despre viața dumneavoastră?
- Care sunt calitățile psihologului și sunt ele ceea ce căutați? Spre exemplu, unele persoane preferă un stil directiv, ferm și structurat, pe când altele preferă un stil non-directiv, compasiv, flexibil sau chiar creativ.
Alegerea psihologului depinde, așadar, de mai mulți factori, de la tipul de consiliere sau psihoterapie practicat până la stilul personal al acestuia și compatibilitatea pe care o resimțiți, relația care se stabilește între dumneavoastră și terapeut fiind catalizatorul vindecării personale.