Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Cultivă starea de flow!

Diana Amza
de Diana Amza
Psihoterapeut | 15 Dec. 2023
Cultivă starea de flow!

Ați experimentat vreodată acea stare de implicare completă în activitate, astfel încât parcă nici nu v-ați dat seama când a trecut timpul? Dacă da, ați trăit ceea ce în literatura de specialitate se numește „stare de flow” – o parcurgere fluidă a unei situații provocatoare, care absoarbe atenția și oferă satisfacție prin însăși natura ei.

Un raport optim între dificultatea activității și abilitățile persoanei, însoțite de motivație intrinsecă, favorizează apariția flow-ului. Așadar, activitățile plăcute care ne provoacă suficient de mult fără să ne descurajeze și care ne implică mintea și simțurile sunt cele care ne pot conduce cu precădere către ea.

Etapele stării de flow

Deși uneori flow-ul apare spontan, mai ales atunci când suntem angrenați în activități plăcute, este bine să știm că nu întotdeauna drumul spre acesta este ușor. Cu abordarea potrivită, etapele flow-ului pot fi parcurse, pentru a ajunge în mod optim la starea de flow.

Prima etapă a flow-ului este lupta – acea stare de discomfort pe care o avem în fața unor sarcini pe care le evaluăm ca dificile. Este stadiul în care adunăm informații, resimțim frustrare atunci când nu înțelegem și ne poate veni foarte ușor să renunțăm.

A doua etapă a flow-ului este eliberarea. În momentul în care nu mai facem progrese, nu mai putem asimila informații noi, sau nu mai avem idei, am putea fi tentați să renunțăm. Este recomandabil acum să luăm o pauză care să ajute creierul să se relaxeze: plimbarea în aer liber, mișcarea sau chiar activități plăcute și lejere pe care le stăpânim foarte bine. Chiar și o pauză de somn poate fi benefică în acest sens, creierul având ocazia să filtreze și să proceseze informațiile.

A treia etapă a flow-ului este activitatea din chiar starea de flow. După odihnă și așezarea informațiilor, putem reveni asupra sarcinilor cu forțe proaspete, resimțind astfel eficiența concentrării și plăcerea de a obține rezultate. În această fereastră de timp suntem productivi și imersați în activitate, uitând de orice altceva din „exterior”.

A patra și ultima etapă este desprinderea din flow și reconectarea la corp și la mediul înconjurător. Este posibil să resmimțim toate senzațiile pe care le-am ignorat în timpul muncii intense, precum foame, sete, nevoia de mișcare, oboseală, dar și să ne reamintim de toate celelalte aspecte ale vieții de zi cu zi care ne solicită atenția.

Cultivaţi starea de flow

  1. Alegeți sarcini care vă provoacă, delimitați bine scopurile și puneți un termen limită pentru îndeplinirea lor. Spre exemplu, „să învăț limba germană” poate fi o formulare demotivantă, dar „să învăț anotimpurile și expresii legate de vreme în cursul a 60 de minute” poate fi un scop mai realist, mai tangibil și mai plăcut.
  2. Încurajați atenția susținută. Organizați și planificați activitățile astfel încât să reduceți întreruperile (închideți telefonul, limitați accesul la distracții, treceți în agenda intervalul de timp pentru a-l rezerva activității).
  3. Pregătiți intrarea în flow prin mici ritualuri care au rolul de a vă seta mental pentru activitate: aerisiți camera, faceți ordine în spațiul de lucru, puneți muzica de fundal favorită, pregătiți instrumentele de lucru, opriți notificările dispozitivelor electronice în timpul alocat activității.
  4. Mențineți ceea ce deja funcționează. Observați caracteristicile activităților și mediului în care ați lucrat deja în flow. Ce vă motivează, ce vă dinamizează, ce vă atrage, ce vă place? Care sunt factorii pe care îi puteți cultiva?
  5. Aveți grijă de dumneavoastră: așezați aproape de dvs. cana cu apă și farfuria cu gustări!
  6. Identificați blocajele sau motivele pentru care amânați sau respingeți o activitate și căutați zona de provocare, de învățare sau de adaptare. Spre exemplu, iată câteva întrebări care vă pot ghida în această direcție:
  • Ce pot eficientiza în modul (pași, structură, procesualitate) în care împlinesc sarcina?
  • Ce pot învăța din această sarcină, sub aspect de conținut sau de abilități? Cum poate fi ea relevantă pentru viața mea?
  • Ce elemente pot adăuga pentru a crește bucuria, implicarea și motivația? Cum îmi pot face munca să fie plăcută?
  • Cum îmi pot exprima stilul personal în timp ce efectuez activitatea respectivă?
  1. Practicați meditații mindful sau pur și simplu mindfulness-ul de zi cu zi, adică acea atenție concentrată asupra momentului prezent, curgătoare și implicată, fără a judeca sau eticheta lucrurile. Mindfulness-ul contribuie la educarea atenției înspre menținerea concentrării și rezistența la factorii disruptivi – iar aceste două abilități sunt esențiale pentru o muncă productivă și eficientă. Starea de flow poate fi descrisă ca o meditație mindful în sine, deși una mai activă – o meditație în mișcare.

Starea de flow nu este numai un „dar” spontan – ea poate fi cultivată și stimulată atunci când învățăm să ne conducem pe noi și propria activitate, contribuind la sentimentul de împlinire personală. Este important să fim conștienți că, până la a ajunge să o experimentăm, este foarte posibil să trecem prin etapele premergătoare ei. Prin formarea unor așteptări realiste, putem privi starea de flow ca rodul muncii intense, al toleranței la frustrare și al auto-conducerii emoționale, adică al alegerilor - iar nu al întâmplării.

Diana Amza
Diana Amza
Psihoterapeut

Diana este trainer și psihoterapeut specialist, cu formare în Psihoterapia Experiențială a Unificării, Acceptance and Commitment Therapy (ACT) și NeuroMindfulness Coaching. Activează în domeniul sănătății mintale de peste 13 ani, susține programe de formare în tehnica interviului motivațional pentru personalul medical, precum și programe de promovare a sănătății mintale, gestionarea stresului, comunicare, parenting și nu numai, în mediul corporate.

Comunități