Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Ce se întâmplă cu organismul tău când slăbeşti?

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 12 Oct. 2023
Ce se întâmplă cu organismul tău când slăbeşti?

Pierderea în greutate ajută organismul în prevenţia bolilor metabolice, a diabetului de tip 2, a bolilor de inimă, precum şi a afecţiunilor articulare, determinate de kilogramele în plus. Dar cum se transformă corpul uman atunci când o persoană supraponderală slăbeşte cu 5-10% din greutatea sa?

  1. Opune rezistenţă – corpul uman este conceput pentru a construi depozite de grăsime, pe care la va utiliza atunci când va avea nevoie. Aşadar, alimentaţia hipercalorică, asociată cu sedentarismul, alimentează aceste depozite. Pe de altă parte, în timpul dietelor şi al perioadelor mai lungi de antrenamente regulate, balanţa caloriilor este inversată: consumăm mai puţine calorii decât ardem metabolic, ceea ce ajută în procesul de slăbire. Corpul va opune rezistenţă acestui regim, solicitând alimente mai grase şi cantităţi mai mari de mâncare, creând senzaţia de foame sau diferite pofte.
  2. Se odihneşte mai bine – pierderea kilogramelor în plus şi a stratului adipos contribuie la un somn de calitate. Persoanele supraponderale şi obeze sunt mai predispuse la afecţiuni precum apnee de somn şi insomnii, din cauza stratului adipos din zona gâtului şi cefei, care obstrucţionează căile respiratorii. Cu cât acesta se va diminua, cu atât episoadele de apnee vor putea dispărea.
  3. Are mai multă energie - cantitatea totală de energie folosită pentru menținerea diferitelor funcții ale corpului, în timpul activității fizice și al odihnei este mai mare în cazul persoanelor supraponderale. Prin urmare, atunci când o persoană pierde în greutate, chiar şi 5 sau 10% din masa sa corporală, resimte, adesea ca un prim rezultat al slăbirii, un impuls mai mare de energie pe parcursul zilei.
  4. Se reechilibrează hormonal – grăsimea corporală nu influenţează doar modul în care arătăm, ci şi modul în care funcţionează organele interne şi, mai ales sistemul endocrin. Hormonii transportă mesaje chimice prin sânge și țesuturi controlând metabolismul, creșterea și dezvoltarea, reproducerea, funcția sexuală și starea de spirit. Dereglările hormonale pot fi responsabile inclusiv pentru anumite tipuri de cancer. Pierderea în greutate, mai ales atunci când dieta este secundată de exerciţii fizice, normalizează nivelurile hormonale, prevenind riscul de cancer.
  5. Muşchii, oasele şi pielea se schimbă – kilogramele în exces pun presiune pe sistemul osos, pe articulaţii şi determină întinderea pielii. Atunci când slăbim, prin dietă şi mişcare, muşchii sunt tonifiaţi şi devin mai puternici, însă densitatea osoasă poate scădea. Antrenamentele fizice de rezistenţă menţin forţa şi densitatea osoasă. Pielea va necesita îngrijire specială: hidratare şi tonifiere, pentru a preveni pierderea elasticităţii.
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități