Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Castelul Corvinilor, legenda corbului și renașterea orașului Hunedoara

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 23 Mar. 2023
Castelul Corvinilor, legenda corbului și renașterea orașului Hunedoara

Cea mai impunătoare fortificaţie medievală din România şi, poate, chiar din această zonă a Europei se înalţă pe dealul din sudul oraşului Hunedoara. Castelul Corvinilor sau al Huniazilor dăinuie pe meleagurile noastre de aproximativ 600 de ani, iar istoria sa este cu atât mai fascinantă cu cât, de-a lungul ultimelor săpături arheologice au fost mereu descoperite noi încăperi secrete, picturi murale şi vestigii istorice, care ne atrag şi mai mult curiozitatea faţă de acest loc.

Castelul Corvinilor – scurtă incursiune în istoria locului

Prima fortificaţie regală a fost ridicată în Hunedoara de astăzi, cândva, în secolul XIV sau în prima jumătate a secolului XV, pe vârf de stâncă, utilizând blocuri de calcar dolomitic şi piatră de râu pentru a construi zidurile groase de până la 2 metri. După anul 1440, Iancu (Ioan) de Hunedoara, nobilul român care urma să devină guvernator al regatului Ungariei, a transformat fortăreaţa într-un castel printr-o serie de construcţii de amploare. În perioada sa au fost ridicate curtine cu ziduri crenelate, turnuri circulare şi rectangulare cu două etaje, pentru locuit şi apărare: Turnul Capistrano, Turnul Toboşarilor, Turnul Pustiu, Turnul Buzdugan sau Turnul Pictat, cel din urmă păstrând încă la exterior o fresca pictată. A urmat capela castelului, construită în stil gotic, ce se poate vizita, dar şi alte clădiri şi spaţii non-militare.

Palatul propriu-zis este amplasat pe latura vestică a ansamblului medieval, fiind compus din Sala Cavalerilor, Sala Dietei şi scara spirală. Cele două săli monumentale au plan dreptunghiular şi sunt divizate prin cinci piloni octogonali din marmură, cu nervuri în cruce şi console ornamentate, în stilul gotic târziu. 

Tot în timpul lui Ioan de Hunedoara a fost ridicat şi Turnul Nje Boisia (acum Nebosia sau Nu te teme), denumire provenită de la garnizoana sârbă a castelului. Exteriorul turnului se află în restaurare, însă interiorul se poate vizita. Pentru a ajunge la turn, veţi păși pe urmele soldaţilor de odinioară, print-o galerie suspendată de peste 33 de metri lungime. Turnul are 5 etaje de apărare şi deschideri pentru arme de foc, iar pe măsură ce urcaţi, peisaje noi şi spectaculoase se vor deschide înspre masivul Retezat, Valea Cernei sau Valea Mureşului.

Perioada în care Matia Corvin, fiul lui Ioan de Hunedoara, a fost regele Ungariei (1458-1490), a marcat o nouă etapă în dezvoltarea Castelului Corvinilor, fiind edificată aripa Matia, compusă din logii şi pictură unicat cu subiect laic. La finalul lucrărilor, în jurul anului 1480, castelul era deja comparabil cu castelele regale din vestul Europei. 

În secolul XVII, principele Transilvaniei, Gabriel Bethlen, modifică anumite părţi din castel şi capelă, construind un nou corp de clădire compus din două niveluri, cu camere de locuit şi o sufragerie. În plan militar, Bethlen ridică Turnul Alb, de formă semicirculară, cu 3 niveluri de apărare, şi Terasa de Artilerie, ce funcţiona ca o platformă deschisă pregatită pentru arme grele de foc.

Secolul al XIX-lea este marcat de ample lucrări de restaurare: înlocuirea şi înălţarea acoperişurilor, adăugarea de creneluri, precum şi înlocuirea unor elemente decorative. Similar, în ultimii zeci de ani au avut mereu loc restaurări şi încercări de a readuce la lumină elemente originale, de la picturi murale, până la scări şi încăperi secrete.

Legende ale Castelului Corvinilor

Legenda Corbului cu inel de aur în cioc, elementul central pe blazonul familiei Corvinilor, ce simbolizează logevitate şi înțelepciune, spune că inelul i-a fost dăruit mamei lui Ioan de Hunedoara de către regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, pentru fiul său nenăscut. Pe când Ioan era copil, inelul este furat de un corb, răpus de cel mic cu o săgeată, iar inelul recuperat. Cea de-a doua legendă este a fântânii, săpată timp de 15 ani de prizonieri turci, cărora Ioan de Hunedoara le-a promis libertatea. Între timp, guvernatorul Ungariei moare, iar soţia acestuia nu îşi ţine promisiunea. Ultima dorinţă a prizonierilor este de a lăsa o inscripţie, care, descifrată de Mihail Guboglu, din caractere vechi arabe, este: „Cel ce-a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri în cetatea de lângă biserică”. Le veţi descoperi pe acestea şi multe altele vizitând castelul. 

Vizitarea Castelului Corvinilor

În ciuda lucrărilor de restaurare care au loc în prezent, întregul castel poate fi vizitat, iar în ultimii ani au fost deschise şi reamanejate noi spaţii expoziţionale. Printre cele mai spectaculoase atracţii ale castelului sunt însăşi pasarela ce permite accesul în castel, suspendată pe 4 piloni construiţi din blocuri mari de piatră peste şanţul de apărare, lungă de peste 35 de metri, Palatul mare cu cele două săli monumentale, Curtea Husarilor, cu jocul de lumini şi umbre din zilele însorite, pasarela ce permite accesul în Turnul Nebosia, pentru parcurgerea căreia veţi avea nevoie de curaj, precum şi fântâna de peste 28 de metri adâncime, învăluită de legenda celor care au săpat-o. Castelul Corvinilor reprezintă unul dintre acele locuri unde vă puteţi pierde, atât în istorie, cât şi în timpul petrecut în labirintul sălilor, al curţilor şi al turnurilor. Nu vă grăbiţi. Admiraţi arhitectura medievală, modul în care castelul se contopeşte cu stânca pe care a fost ridicat, dar şi eforturile actuale de reconstituire istorică a elementelor decorative de interior. 

Descoperire plăcută,

Echipa i-Tour 

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1770 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități