Alege farmacia

Cartofii prajiti si prajiturile - o recompensa daunatoare pentru creier

Cartofii prajiti si prajiturile - o recompensa daunatoare pentru creier

Cartofii prajiti, prajiturile si chipsurile: alimentele bogate în grasimi si carbohidrati au o influenta semnificativa asupra sistemului de recompensa la nivel cerebral. Aceasta teoria a fost confirmata de studiile efectuate în cadrul Institutului Max-Planck (MPI). Se pare ca semnalele de recompensa se suprapun cu cele de satietate. Kilogramele în exces si suprasatietatea se numara printre efecte.

Atat alimentele grase, cat si cele bogate în carbohidrati activeaza sistemul de recompensa din creier, chiar daca apeleaza la cai diferite de semnalizare. Carbohidratii si grasimile nu fac decat sa accentueze efectul.

În natura, pana la laptele matern nu exista alimente care sa combine carbohidratii si grasimile în cantitati mari. Fie sunt bogate în grasimi, asa cum este cazul alunelor si nucilor, fie sunt bogate în carbohidrati, cum este cazul cartofilor, cerealelor. Cercetatorii sunt de parere ca odata cu laptele matern, oamenii sunt programati sa reactioneze foarte  intens la hrana bogata în carbohidrati si grasimi, pe care o resimt ca fiind foarte satisfacatoare, fiind vital pentru supravietuire.

Un stimul de recompensa care a contribuit la supravietuire de-a lungul evolutiei, a ajuns sa fie consumat în exces. "sunt programati sa spunem constant NU –fapt pentru care nu ne oprim din mancat, chiar daca suntem deja satui", a declarat cercetatorul Marc Tittgemeyer din cadrul Institutului Max Planck. La acest fapt se adauga si incapacitatea oamenilor de a estima corect alimentele bogate în grasimi si carbohidrati.

Pentru studiul desfasurat, oamenii de stiinta au monitorizat 40 de voluntari care au fost rugati sa joace contra unui computer, recompensa constand în hrana. S-a constatat dispozitia acestora de a plati cele mai mari sume pentru alimentele bogate în carbohidrati si grasimi.

În timpul jocului, cercetatorii au monitorizat si activitatea cerebrala a participantilor, cu ajutorul unui tomograf cu rezonanta magnetica. Masuratorile au demonstrat ca o combinatie din grasimi si carbohidrati au activat mai intens arealele cerebrale ale sistemului de recompensa, comparativ cu celelalte alimente.

 

Produse
Articole similare
Alimentatie sanatoasa pentru o sanatate de fier
Alimentatia corecta previne aparitia bolilor si contribuie la vindecarea acestora.Alimentatia necore...
Citeste
Cum sa-ti cresti rezistenta organismului.
Rezistenta la infectii a organismului este data de imunitate.Imunitatea are un rol esential in pastr...
Citeste
Recomandarile Alphega pentru o sanatate care invinge iarna
Intoarcerea la hrana naturala si evitarea sedentarismului sunt elementele cheie in lupta impotriva b...
Citeste
Cum sa pregatesti singur uleiuri aromate si condimentate
Uleiurile aromate sunt intotdeauna binevenite! Plantele aromatice cum ar fi rozmarinul, busuiocul, m...
Citeste
Feniculul. Și ceai, și condiment, și medicament
Feniculul este cunoscut de câteva secole, fiind folosit sub formă de condiment și plantă medici...
Citeste
Pepenele galben: bombă de vitamine sănătoase
Fie că este vorba de pepenele galben, de cel roșu, de pepenele Cantalup sau Galia, oferta din magazi...
Citeste
Comandă