https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Cartofii prajiti si prajiturile - o recompensa daunatoare pentru creier

28 Jun. 2018
Cartofii prajiti si prajiturile - o recompensa daunatoare pentru creier

Cartofii prajiti, prajiturile si chipsurile: alimentele bogate în grasimi si carbohidrati au o influenta semnificativa asupra sistemului de recompensa la nivel cerebral. Aceasta teoria a fost confirmata de studiile efectuate în cadrul Institutului Max-Planck (MPI). Se pare ca semnalele de recompensa se suprapun cu cele de satietate. Kilogramele în exces si suprasatietatea se numara printre efecte.

Atat alimentele grase, cat si cele bogate în carbohidrati activeaza sistemul de recompensa din creier, chiar daca apeleaza la cai diferite de semnalizare. Carbohidratii si grasimile nu fac decat sa accentueze efectul.

În natura, pana la laptele matern nu exista alimente care sa combine carbohidratii si grasimile în cantitati mari. Fie sunt bogate în grasimi, asa cum este cazul alunelor si nucilor, fie sunt bogate în carbohidrati, cum este cazul cartofilor, cerealelor. Cercetatorii sunt de parere ca odata cu laptele matern, oamenii sunt programati sa reactioneze foarte  intens la hrana bogata în carbohidrati si grasimi, pe care o resimt ca fiind foarte satisfacatoare, fiind vital pentru supravietuire.

Un stimul de recompensa care a contribuit la supravietuire de-a lungul evolutiei, a ajuns sa fie consumat în exces. "sunt programati sa spunem constant NU –fapt pentru care nu ne oprim din mancat, chiar daca suntem deja satui", a declarat cercetatorul Marc Tittgemeyer din cadrul Institutului Max Planck. La acest fapt se adauga si incapacitatea oamenilor de a estima corect alimentele bogate în grasimi si carbohidrati.

Pentru studiul desfasurat, oamenii de stiinta au monitorizat 40 de voluntari care au fost rugati sa joace contra unui computer, recompensa constand în hrana. S-a constatat dispozitia acestora de a plati cele mai mari sume pentru alimentele bogate în carbohidrati si grasimi.

În timpul jocului, cercetatorii au monitorizat si activitatea cerebrala a participantilor, cu ajutorul unui tomograf cu rezonanta magnetica. Masuratorile au demonstrat ca o combinatie din grasimi si carbohidrati au activat mai intens arealele cerebrale ale sistemului de recompensa, comparativ cu celelalte alimente.

 

Comunități