https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Capusele La Oameni - Boli si Preventie

16 Jul. 2021
Capusele La Oameni - Boli si Preventie

Din primăvară și până toamna, este sezonul căpușelor, mici insecte parazit ce se atașează de pielea animalelor sau a oamenilor pentru a se hrăni cu sânge. În lume există câteva sute de specii de căpușe, cea mai răspândită din Europa fiind căpușa comună, Ricinus ixodes. 

Boli transmise de capuse

Căpușele pot fi purtătoare de boli grave, provocate de virusuri, bacterii și alți agenți patogeni, contractate din sângele animalelor utilizate anterior ca sursă de hrană. Prin mușcăturile ulterioare, ele transmit și omului boala. Aceasta se manifestă în maximum 30 de zile de la mușcătura insectei infectate. 

Boala Lyme sau Borelioza

Boala Lyme, sau Borelioza, cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi, este cea mai frecventă boală transmisă omului de căpușe. Simptomele sunt: erupție circulară roșiatică, mai deschisă la culoare în centru, formată în jurul mușcăturii la câteva zile după fixarea insectei, febră, dureri de cap și oboseală. Este necesară prezentarea de urgență la medic, iar tratamentul constă în administrarea de antibiotice. Riscuri: extinderea infecției la inimă, sistem nervos și articulații.

Encefalita de căpușe

Encefalita de căpușe este cauzată de virusul cu același nume și atacă sistemul nervos central. Simptomele sunt: febră, dureri de cap și musculare, oboseală și greață. Nu există un tratament specific, însă se recomandă vaccinarea înaintea expunerii la zone cu activitate crescută a căpușelor. 

Febra recurentă, transmisă de căpușe infectate cu Borrelia, se manifestă prin episoade repetate de febră, dureri de cap, musculare și de articulații și greață. Medicul va prescrie tratament cu antibiotice.

Febra hemoragică Crimeea-Congo este cauzată de virusul Nairovirus de la căpușele infectate. Simptomele sunt: febră, amețeli, vărsături, dureri abdominale și sângerări. Nu există tratament specific.   

Măsuri de prevenție împotriva căpușelor

O singură boală poate fi prevenită prin vaccinare: encefalita de căpușe. Prevenția este, așadar, esențială, pentru a evita mușcăturile de căpușe.

Când mergeți în parc, în drumeții sau cu cortul, întotdeauna: 

  • purtați pantaloni lungi, încălțări închise și șosete;
  • evitați zonele cu iarbă înaltă, alegând cărările bătătorite sau cu iarba joasă;
  • alegeți pături pentru picnic deschise la culoare;
  • utilizați folii de protecție și plase anti-insecte la cort;
  • folosiți soluții împotriva insectelor pe haine și pe piele;
  • verificați pielea dumneavoastră și pe cea a copiilor, pentru a putea observa eventuale căpușe.

Extragerea căpușelor se face direct, fără răsucire, cu o pensetă plasată cât mai aproape de piele, sau prin prezentare la medic. Cu cât veți scoate căpușa mai repede, cu atât riscul de îmbolnăvire va fi mai mic.   

Comunități