https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Cafeaua privează organismul de apă?

24 Mar. 2015
Cafeaua privează organismul de apă?

Potrivit unui sfat destul de des întâlnit, după fiecare ceașcă de cafea, ar trebui să bem și un pahar cu apă. Este adevărat că prin consumul de cafea, organismul este privat de apă și că astfel cafeaua nu poate fi considerată hidratare? Asociația Germană pentru Alimentație este de părere că nu, deși consumul unui pahar de apă după cafea nu ne poate dăuna, însă nici nu este absolut necesar. Pentru multe persoane, consumul zilnic de cafea ocupă o proporție importantă din cantitatea de lichide consumată pe zi, alături de sucuri, ceai și chiar paharul de bere consumat la sfârșitul programului.

Efectul cafeinei 

Efectul diuretic al cafeinei din cafea este bine cunoscut, fiind influențat de factori precum cantitatea sa și frecvența consumului de cafea. Efectul este însă temporar și mai puțin pronunțat în cazul unui consum regulat de cafea, astfel că echilibrul lichidelor se restabilește pe parcursul zilei.

În cazul concentrațiilor mai mari de cafeină, consumul mare de cafea va avea drept urmare o eliminare sporită a sărurilor și a sodiului din organism. Și acest efect este echilibrat regulat prin mecanisme compensatorii.

Din cauza efectului stimulator pe care îl are asupra inimii și a sistemului circulator, cafeaua nu ar trebui consumată pentru a potoli setea, potrivit recomandărilor Asociației Germane pentru Alimentație. Alternativele mai bune în astfel de situații sunt: apă minerală, băuturile sărace în calorii, amestecurile de sucuri concentrate cu apă, ceaiuri de fructe și plante. Nu există însă contraindicații pentru consumul moderat de 4 cești de cafea (350 mg cafeină) pe zi.

Cafeaua ne privează de apă?

Recomandarea de a consuma un pahar cu apă după fiecare ceașcă de cafea se bazează pe interpretarea greșită a rezultatelor unui studiu, în care întreaga cantitate de apă a fost evaluată ca referință unică pentru clasificarea hidratării. În cazul celor 12 voluntari implicați, care timp de cinci zile nu au consumat cafea, în ziua testării, consumul a șase cești de cafea a condus la o scădere a greutății corpului de 0,7kg și o creștere simultană a volumului de urină și de sodiu eliminat.

Concluzia potrivit căreia cafeaua ne-ar priva de apă se bazează pe o interpretare greșită a scăderii temporare a greutății corpului și a cantității totale a apei din corp, pusă pe seama unei hidratări reduse. Respectiva scădere în greutate nu este însă rezultatul consumului redus de lichide. Deficitul de apă, respectiv de lichide, este marcat de factori precum creșterea concentrației urinei (cantitatea de particule dizolvate, osmolalitate) și creșterea eliminării de electroliți.

Fapt

Atunci când cafeaua este consumată în mod regulat, în cantități constante, nu se produce o creștere a cantității de apă și a sodiului eliminat, datorită activității accentuate a diferitelor mecanisme de compensare.

Comunități