Beneficiile consumului de banane

Beneficiile consumului de banane

Bananele se numără printre cele mai îndrăgite fructe - le putem consuma crude, gătite sau le putem bea în smoothies sau în milkshake-uri. Nu este deloc de mirare, deoarece bananele sunt nu doar delicioase, dar au și numeroase beneficii fiind foarte sănătoase și pline de nutrienți.

Valoarea nutritivă a bananelor

Bananele sunt recunoscute pentru valoarea lor nutritivă. Aceasta diferă în funcție de gradul de coacere al fructului. Chiar dacă sunt bogate în carbohidrați, indiferent de faza de coacere, alcătuirea lor diferă: cu cât banana este mai coaptă, cu atât conține mai puțin amidon și mai mult zahăr.

 

100 grame banane conține:

  • 22,8 grame carbohidrați
  • 2,6 grame fibre vegetale
  • 1,1 grame proteine
  • 0,3 grame grăsime

Câte calorii conțin bananele?

În rândul fructelor, bananele se numără printre bombele calorice. 100 grame de banane conțin în medie 88 - 95 kilocalorii (kcal). Greutatea unei banane variază între 100 și 130, astfel că prin consumul unei banane vă puteți aștepta la un aport caloric de 88-124 kilocalorii.

Cei care sunt la dietă ar trebui să se ferească de bananele deshidratate (chipsuri de banane). Acestea sunt deshidratate, iar conținutul de zahăr este mai concentrat. 100 grame de banane uscate conțin 290 kilocalorii.

Chiar dacă sunt fructe ce au un conținut ridicat de calorii, bananele nu sunt mai puțin sănătoase.

Minerale și vitamine

Printre altele, acest fruct conține potasiu și magneziu, esențiale pentru funcționarea mușchilor și a nervilor, dar și pentru câștigarea de energie și pentru echilibrul electrolitic din organism. De asemenea, banana este ideală și pentru gustările dintre mesele principale.

Asigurarea mineralelor este deosebit de importantă pentru sportivi, deoarece consumul lor crește în timpul antrenamentelor energice și prin transpirație. În plus, carența de potasiu poate atrage după sine tulburările de ritm cardiac.

Pe lângă acestea, bananele conțin și fosfor, calciu, fier și zinc. Când vine vorba de vitamine, bananele sunt mai puțin generoase comparativ cu alte fructe. Cu toate acestea, 100 grame de banane conțin 12% din necesarul zilnic de vitamină C. Pe lângă aceasta, bananele conțin și vitamina A, vitamina K și diferite vitamine din grupa B , în special B6.

Bananele împotriva problemelor digestive

Bananele sunt ușor de digerat, fapt pentru care sunt ideale în alimentația bebelușilor dar și în cazul problemelor de digestie. Cantitatea mare de pectină este benefică împotriva scaunelor apoase, ajută la legarea apei în colon, la reducerea disconfortului, asigurând în același timp și magneziul necesar organismului.

Pe cât de paradoxal ar suna, bananele sunt ideale nu doar împotriva diareii ci și a constipației. Pectina stimulează digestia, fapt care ajută la depășirea constipației. Este esențial să consumați banane coapte, deoarece bananele verzi sunt bogate în amidon greu de digerat.

Bananele coapte sunt cel mai ușor de digerat

Conținutul de amidon din banane scade odată cu gradul de coacere al fructului. În timp ce în cazul unei banane necoapte, verzi amidonul și zaharul sunt în relație de 20:1, în cazul unei banane coapte acest raport este inversat. Prin coacere, amidonul se transformă în zahăr. Zahărul asigură mai repede energie organismului, în timp ce amidonul trebuie mai întâi divizat pentru a putea fi valorificat de organism.

Așadar, cel mai ușor de digerat sunt bananele galbene, atunci când apar primele puncte negre pe coajă. Atunci când coaja devine deja maronie, nivelul de vitamine este deja în scădere.

Consumul de banane necoapte nu este recomandat și din următorul motiv: conținutul mare de celuloză care nu este bine tolerat de intestin și care poate provoca dureri abdominale.

informatii banane

Alegerea și depozitarea bananelor

Bananele încep să se coacă după ce sunt recoltate. De regulă, bananele sunt culese în țara de cultură atunci când sunt încă verzi, necoapte, fiind transportate în condiții de răcoare (la 13,2 Grade Celsius) în țara unde urmează să fie consumate. Urmează apoi o perioadă de coacere în spații special amenajate în acest sens. Acest proces nu le afectează calitatea, dimpotrivă. Dacă bananele s-ar coace în bananier, ar plesni pe tulpină și ar dezvolta un gust neplăcut, făinos.

Bananele nu ar trebuie depozitate în frigider. La temperaturi mai mici de 12 grade Celsius, bananele își pierd din aromă. Temperatura ideală pentru depozitarea bananelor este între 12-14 grade Celsius.

Produse
SALES
Baraka 450 mg capsule moi
Utilizat pentru a creste natural puterea de aparare a organismului la toate varstele.
SALES
Hepatoprotect 60 capsule
Protejeaza natural ficatul, datorita actiunii antioxidante a dozei optime de silimarina.
SALES
ABC Derm gel spumant 100 ml
Este o baza usoara de curatare care nu agreseaza pielea, respectand echilibrul acesteia.
SALES
Korill 500 mg 30 capsule moi
Uleiul de krill asigura functionarea sistemului cardiovascular, prin reglarea nivelului de colesterol si trigliceride.
SALES
Detrical 2000IU, 60 capsule filmate
Supliment alimentar ce contine Vitamina D3 si contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar.
SALES
KidsCare Superpower shower gel & shampoo 200 ml
Linie de produse special creata pentru a ingriji pielea delicata a copiilor.
SALES
Seboradin FitoCell sampon 200 ml
Seboradin ofera solutii pentru toate tipurile de par si probleme ale scalpului.
SALES
Tonimer Lab Hipertonic spray 125 ml
Gama completa pentru sanatatea si igiena tractului respirator, destinata tuturor categoriilor de varsta.
Articole similare
Alimentatie sanatoasa pentru o sanatate de fier
Alimentatia corecta previne aparitia bolilor si contribuie la vindecarea acestora. Alimentatia neco...
Citeste
Cum sa-ti cresti rezistenta organismului.
Rezistenta la infectii a organismului este data de imunitate. Imunitatea are un rol esential in p...
Citeste
Recomandarile Alphega pentru o sanatate care invinge iarna
Intoarcerea la hrana naturala si evitarea sedentarismului sunt elementele cheie in lupta impotriva b...
Citeste
Cum sa pregatesti singur uleiuri aromate si condimentate
Uleiurile aromate sunt intotdeauna binevenite! Plantele aromatice cum ar fi rozmarinul, busuiocul, m...
Citeste
Feniculul. Si ceai, si condiment, si medicament.
Feniculul este cunoscut de cateva secole, fiind folosit sub forma de condiment si planta medicinala....
Citeste
Pepenele galben: bombă de vitamine sănătoase
Fie că este vorba de pepenele galben, de cel roșu, de pepenele Cantalup sau Galia, oferta din magazi...
Citeste