https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Beneficiile consumului de banane

16 Jan. 2018
Beneficiile consumului de banane

Bananele se numără printre cele mai îndrăgite fructe - le putem consuma crude, gătite sau le putem bea în smoothies sau în milkshake-uri. Nu este deloc de mirare, deoarece bananele sunt nu doar delicioase, dar au și numeroase beneficii fiind foarte sănătoase și pline de nutrienți.

Valoarea nutritivă a bananelor

Bananele sunt recunoscute pentru valoarea lor nutritivă. Aceasta diferă în funcție de gradul de coacere al fructului. Chiar dacă sunt bogate în carbohidrați, indiferent de faza de coacere, alcătuirea lor diferă: cu cât banana este mai coaptă, cu atât conține mai puțin amidon și mai mult zahăr.

 

100 grame banane conține:

  • 22,8 grame carbohidrați
  • 2,6 grame fibre vegetale
  • 1,1 grame proteine
  • 0,3 grame grăsime

Câte calorii conțin bananele?

În rândul fructelor, bananele se numără printre bombele calorice. 100 grame de banane conțin în medie 88 - 95 kilocalorii (kcal). Greutatea unei banane variază între 100 și 130, astfel că prin consumul unei banane vă puteți aștepta la un aport caloric de 88-124 kilocalorii.

Cei care sunt la dietă ar trebui să se ferească de bananele deshidratate (chipsuri de banane). Acestea sunt deshidratate, iar conținutul de zahăr este mai concentrat. 100 grame de banane uscate conțin 290 kilocalorii.

Chiar dacă sunt fructe ce au un conținut ridicat de calorii, bananele nu sunt mai puțin sănătoase.

Minerale și vitamine

Printre altele, acest fruct conține potasiu și magneziu, esențiale pentru funcționarea mușchilor și a nervilor, dar și pentru câștigarea de energie și pentru echilibrul electrolitic din organism. De asemenea, banana este ideală și pentru gustările dintre mesele principale.

Asigurarea mineralelor este deosebit de importantă pentru sportivi, deoarece consumul lor crește în timpul antrenamentelor energice și prin transpirație. În plus, carența de potasiu poate atrage după sine tulburările de ritm cardiac.

Pe lângă acestea, bananele conțin și fosfor, calciu, fier și zinc. Când vine vorba de vitamine, bananele sunt mai puțin generoase comparativ cu alte fructe. Cu toate acestea, 100 grame de banane conțin 12% din necesarul zilnic de vitamină C. Pe lângă aceasta, bananele conțin și vitamina A, vitamina K și diferite vitamine din grupa B , în special B6.

Bananele împotriva problemelor digestive

Bananele sunt ușor de digerat, fapt pentru care sunt ideale în alimentația bebelușilor dar și în cazul problemelor de digestie. Cantitatea mare de pectină este benefică împotriva scaunelor apoase, ajută la legarea apei în colon, la reducerea disconfortului, asigurând în același timp și magneziul necesar organismului.

Pe cât de paradoxal ar suna, bananele sunt ideale nu doar împotriva diareii ci și a constipației. Pectina stimulează digestia, fapt care ajută la depășirea constipației. Este esențial să consumați banane coapte, deoarece bananele verzi sunt bogate în amidon greu de digerat.

Bananele coapte sunt cel mai ușor de digerat

Conținutul de amidon din banane scade odată cu gradul de coacere al fructului. În timp ce în cazul unei banane necoapte, verzi amidonul și zaharul sunt în relație de 20:1, în cazul unei banane coapte acest raport este inversat. Prin coacere, amidonul se transformă în zahăr. Zahărul asigură mai repede energie organismului, în timp ce amidonul trebuie mai întâi divizat pentru a putea fi valorificat de organism.

Așadar, cel mai ușor de digerat sunt bananele galbene, atunci când apar primele puncte negre pe coajă. Atunci când coaja devine deja maronie, nivelul de vitamine este deja în scădere.

Consumul de banane necoapte nu este recomandat și din următorul motiv: conținutul mare de celuloză care nu este bine tolerat de intestin și care poate provoca dureri abdominale.

informatii banane

Alegerea și depozitarea bananelor

Bananele încep să se coacă după ce sunt recoltate. De regulă, bananele sunt culese în țara de cultură atunci când sunt încă verzi, necoapte, fiind transportate în condiții de răcoare (la 13,2 Grade Celsius) în țara unde urmează să fie consumate. Urmează apoi o perioadă de coacere în spații special amenajate în acest sens. Acest proces nu le afectează calitatea, dimpotrivă. Dacă bananele s-ar coace în bananier, ar plesni pe tulpină și ar dezvolta un gust neplăcut, făinos.

Bananele nu ar trebuie depozitate în frigider. La temperaturi mai mici de 12 grade Celsius, bananele își pierd din aromă. Temperatura ideală pentru depozitarea bananelor este între 12-14 grade Celsius.

Comunități