Alege farmacia

Anxietatea iubeşte zahărul

Anxietatea iubeşte zahărul

Mulţi dintre noi apelează la o tabletă de ciocolată cu lapte şi cremă, la pachetul cu biscuiţi sau cu fursecuri dulci atunci când ne simţim stresaţi, îngrijoraţi şi sub presiune. Creierul nostru ştie ceea ce şi oamenii de ştiinţă au descoperit: zahărul poate inhiba, temporar, eliberarea de cortizol – hormon al stresului. Din păcate, efectul este de scurtă durată, iar un consum constant şi excesiv de zahăr poate avea efecte nefaste asupra abilităţii creierului de a controla stresul şi anxietatea, crescând riscul de a dezvolta depresie.

Efectele zahărului asupra creierului

Consumul de zahărul nu are consecinţe pozitive asupra stării de spirit – poate avea efectul opus în timp. O dietă bogată în zahăr poate crește șansele de tulburări episodice de dispoziție, la bărbați, și tulburări de dispoziție recurente, atât la bărbați cât și la femei. În plus, consumul regulat de grăsimi saturate și zaharuri adăugate a fost legat de sentimente mai intense de anxietate la adulții cu vârsta peste 60 de ani, întrucât alimentele cu zahăr pot slăbi capacitatea organismului de a răspunde la stres.

Mai mult zahăr, mai mare riscul de depresie

Consumul excesiv şi constant de zahăr declanșează dezechilibre în anumite substanțe chimice ale creierului. Aceste dezechilibre pot duce la depresie și, pe termen lung, pot crește riscul de a dezvolta tulburări de sănătate mintală, pentru unele persoane. 

Pe de altă parte, renunţarea bruscă la zahăr induce depresie și un comportament asemănător anxietății, precum şi senzaţii similare unui atac de panică. Acestea includ iritabilitate, confuzie, oboseală accentuată, senzații întâlnite şi în tabloul clinic al sevrajului indus de întrerurperea consumului de droguri.

Gustări dulci, fără zahăr, la birou sau în deplasare

Înlocuiţi, treptat, consumul de zahăr cu:

  • Fructe crude, bogate în vitamine, minerale şi antioxidanţi;
  • Batoane fără zahăr pe bază de curmale, smochine, prune uscate, stafide şi diferiţi sâmburi; 
  • Mix preparat de acasă cu fructe crude şi uscate, fără adaos de zahăr, şi sâmburi cruzi: caju, migdale, alune de pădure, fistic, miez de nucă;
  • Ciocolata amăruie, cu minimum 80% conţinut de cacao – conferă un plus de energie, vitalitate şi concentrare. În plus, conţine antioxidanţi şi, consumată cu moderaţie, contribuie la sănătatea creierului şi a inimii.

Gustări dulci, fără zahăr, acasă

De asemenea, acasă, vă puteţi pregăti:

  • Iaurt cu cereale granola sau cu seminţe de chia (lăsate minimum 30 de minute la înmuiat în iaurt), fructe crude şi o linguriţă de miere;
  • Îngheţată preparată din fructe crude pasate şi miere, cu sau fără iaurt cremos;
  • Cartofi dulci copţi sau dovleac copt cu scorţişoară, nucşoară şi un strop de miere.
Anca Stănilă, Content Writer

Anca a absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistenţӑ Socialӑ, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publicӑ. Interesele ei sunt în zona capitalului uman, de la sӑnӑtate şi pânӑ la relațiile sociale pe care indivizii le dezvoltӑ încӑ din copilӑrie. Se ghideazӑ dupӑ principii de viaţӑ sӑnӑtoasӑ şi bunӑstare fizicӑ şi mentalӑ. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionatӑ de scris, cӑlӑtorii, romane filosofice, utopii şi SF. 

Produse
Articole similare
 Rasul ca terapie: sistem imunitar mai puternic si mai putine medicamente
Suna telefonul la cabinetul unui medic veterinar: " Sotia mea va ajunge imediat la dvs. impreuna cu...
Citeste
Sufletul vindeca trupul
Intrebarea asupra modului in care corpul si sufletul se influenteaza reciproc reprezinta un subiect...
Citeste
Stresul: Ce este de fapt?
Cei care se tem pentru stabilitatea locului de muncă sau care întâmpină probleme în cuplu, se expun...
Citeste
10 măsuri cu efect calmant...
Este normal să ne enervăm din când în când. Deseori sunt doar nimicuri care reușesc să ne scoată din...
Citeste
Consultul creierului si al nervilor
Daca am uni nervii corpului uman, am putea inconjura de zece ori pamantul. Și fara a lua in consider...
Citeste
Mica diferență din creierul uman
Despre creierul umanChiar le este bărbaților imposibil să asculte? Chiar au femeile probleme cu parc...
Citeste
Comandă