Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Alimentatia sanatoasa de Craciun

23 Dec. 2015
Alimentatia sanatoasa de Craciun

De indata ce incepe perioada de advent si targurile de Craciun isi deschid portile, tentatiile culinare par sa ne pandeasca la tot pasul. Masa bogata de Craciun reprezinta o traditie de la sine inteleasa. Perioada sarbatorilor este urmata insa de intalnirea cu cantarul, moment pe care incercam sa-l evita. In medie, ne ingrasam cu 370 grame intre Craciun si Anul Nou, greutate pe care incercam apoi sa o dam jos pana primavara tarziu.

Nu este de mirare ca luam in greutate in timpul sarbatorilor, deoarece masa traditionala de Craciun consta din aperitive, feluri principale, deserturi si bauturi, astfel ca la o singura masa ajungem sa consumam aprox. 1500 de calorii. Insa daca apelam la cateva trucuri putem evita kilogramele in plus atat de specifice sarbatorilor.

Sfaturi pentru o masa sanatoasa de Craciun 

Incercati sa inlocuiti friptura de porc, rata cu un peste pregatit la cuptor: pastrav, somon, salau.

Inainte de masa de Craciun puteti servi o supa saraca in calorii sau o salata pentru a reduce senzatia de foame. Veti consuma astfel o cantitate mai mica din felul principal, de multe ori cel mai gras. De asemenea, incercati sa veti un pahar de apa pentru a reduce senzatia de foame.

Puteti evita consumarea de calorii suplimentare prin renuntarea la sosuri si anumite garnituri. In locul cartofilor prajiti sau a crochetelor, optati pentru garnituri mai usoare, cum ar fi orezul.

De asemenea, puteti reduce consumul de calorii prin evitarea deserturilor grase precum  Mousse au Chocolat. Optati in schimb pentru o salata de fructe usoara.

Sfat: Sentimentul de satietate se instaleaza dupa 15 -20 de minute de la inceperea mesei.

Asadar, nu va grabiti, faceti pauza intre felurile de mancare. Evitati astfel sa consumati mai multa hrana decat ii este necesara organismului.

Vinul fiert – bomba calorica 

Cand temperatura scade, targurile de Craciun de imbie cu vin fiert in diferite arome. Putem bea rapid 3-4 pahare, fara sa ne dam seama. Retineti insa ca un astfel de pahar de vine fiert contine peste 200 de calorii. Astfel, dupa primul pahar de vin fiert, ati putea opta pentru un ceai sau un suc cald de portocale.

La fel de apreciat ca vinul fiert, este paharul de tarie dupa mesele copioase de sarbatori. Insa nici acestea nu sunt lipsite de calorii. Pentru stimularea digestiei, incercati sa faceti o plimbare in aer liber dupa masa.

Reduceti caloriile atunci cand pregatiti prajituri 

Biscuitii si prajiturile nu pot sa lipseasca de pe masa de Craciun, iar pentru pregatirea acestora, gospodinele trebuie sa foloseasca mult unt si zahar. Cu toate acestea, daca tineti seama de anumite recomandari, puteti evita consumarea unor calorii suplimentare.

Incercati sa folositi faina integrala in locul celei albe. Faina integrala contine mai multe vitamine si fibre care ajuta digestia. Daca reteta pe care o urmati nu specifica in mod clar folosirea de faina alba, puteti sa inlocuiti jumatate din cantitatea de faina alba cu faina integrala. De asemenea, incercati sa pregatiti biscuiti cu fulgi de ovaz sau fructe uscate, care la randul lor contin multe fibre vegetale.

In plus, puteti reduce cantitatea de zahar mentionata in reteta. De multe ori biscuitii sunt mult prea dulci. De asemenea, puteti evita glazurarea biscuitilor cu ciocolata si zahar. Daca nu doriti sa renuntati la ciocolata, incercati sa glazurati biscuitii doar pe jumatatea suprafetei. Recomandare: Coaceti biscuiti de dimensiuni mai mici – puteti sa mancati mai multi, fara a exagera insa consumul de calorii.

Comunități