https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Alergia la albumina

04 Feb. 2016
Alergia la albumina

Substanta care declanseaza alergia este de fapt inofensiva, insa sistemul imunitar al persoanei care sufera de aceasta alergie il clasifica drept substanta agresiva si reactioneaza, incercand sa o combata. Pentru aceasta se foloseste de anticorpii din sange, respectiv de Imunglobulina E (IgE). IgE formeaza impreuna alergenii un complex, care transmite celulelor albe (mastocite) sa emita histamina.

Histamina este responsabila pentru roseata, inflamatii si iritatii, fapt pentru care persoanele care sufera de alergie la albumina experimenteaza stari de rau, dureri abdominale, diaree, roseata sau chiar dificultate in respiratie, dupa ce consuma oua. In functie de gravitatea alergiei, uneori si consumul unor cantitati infime de alergeni poate induce o stare de soc care poate avea urmari fatale.

Alergia nu este la fel de puternica in cazul tuturor celor afectati. Unele persoane care, spre exemplu, nu pot consuma oua crude (in desert), pot consuma fara probleme oua daca sunt gatite. Altii sufera de alergii atat de puternice incat nu pot consuma nici macar oua de rata sau gasca. Cazurile de alergii incrucisate sunt mai rare, insa atunci cand apar pot fi provocate de alimente cu structuri asemanatoare chimic albuminei – respectiv carnea de pasare.

Alergia la alimente 

Atunci cand vine vorba de alergii la alimente, trebuie sa amintim si de pseudo-alergii, in cazul carora organismul elibereaza histamina, fara a implica si IgE. Ingredientele anumitor alimente precum si conservanti, potentiatori de aroma si coloranti pot reactiona direct cu mastocitele, eliberand histamina. Consumul de alimente bogate in histamina precum branza, peste, carne si vin poate conduce la aparitia unor simptome similare alergiei in cazul anumitor persoane.

Spre deosebire de alergii, pseudo-alergiile sunt mai rare iar disconfortul poate fi creat numai de cantitati mari de pseudo-alergeni. Regula este insa aceeasi: evitati substantele care provoaca aparitia simptomelor respective!

Evitarea consumului de oua poate fi complicat atunci cand incepe sa citim etichetelor tuturor alimentelor. Ouale sunt folosite ca agent de legare, de crestere si desfacere, si se regasesc in produsele de patiserie, in sosuri, maioneza, inghetata, creme si deserturi. Oul mai este folosit si pentru redarea claritatii anumitor feluri de mancare, astfel ca poate fi regasit in supe, sucuri si chiar in vin. Pe lista de ingrediente prezenta pe eticheta, in spatele proteinei de origine straina, de origine animala, lecitina, stabilizatori sau emulgatori se ascunde deseori oul de gaina.

Cea mai sigura metoda este evitarea alimentelor procesate si pregatirea lor acasa. Insa cele mai multe retete necesita folosirea de oua. Iata cateva produse alternative (majoritatea pe baza de soia) care sunt disponibile in magazinele naturiste sau in farmacii.

Comunități