https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Acțiunea tămăduitoare a alimentației ayurvedice

15 Nov. 2017
Acțiunea tămăduitoare a alimentației ayurvedice

Alimentația și sănătatea sunt inseparabile în medicina ayurvedică. Scopul alimentației ayurvedice este de a atinge și de a menține un echilibru interior. Vă oferim în cele ce urmează câteva detalii despre alimentația ayurvedică și regulile pe care le urmează.

Ce este ayurveda?

Ayurveda este cea mai veche învățătură tămăduitoare transmisă de-a lungul omenirii din generație în generație. Semnificația cuvântului în limba sanscrită s-ar traduce aproximativ "știința vieții lungi" (ayus: viață lungă, veda: știință). Principiile ayurvedice transmise în scris au o vechime de peste 3500 de ani, având originile în India. Acestea l-au influențat inclusiv pe Hipocrate, care le-a aplicat pentru tratarea unitară a corpului uman.

Spre deosebire de sistemele medicinii moderne, ayurveda reprezintă un concept de viață care își propune nu doar să vindece afecțiuni, ci încearcă să găsească un răspuns complet la întrebarea privind sensul vieții, aducând în același timp și omul în armonie cu natura.

Vata, Pitta, Kapha: 3 forte care controlează corpul uman

În ayurveda, totul este compus din cinci elemente: pământ, apă, foc, aer și spațiu – inclusiv alimentele pe care le consumam. Un rol central în învățătura ayurvedică referitoare la sănătate și alimentație, îl joacă cele trei forte 'Doshas', care influențează corpul uman.

Vata: controlează mișcarea, sistemul circulator și digestia și este atribuită elementului aer. Indivizii Vata sunt slabi, delicați, mai degrabă agitați și predispuși la tulburări de somn. Au nevoie de mese calde, regulate și de lichide suficiente. De asemenea, li se recomandă evitarea preparatelor foarte condimentate.

Pitta: Principiul metabolic este format din elementele foc și apă care asigură căldura și hrana organismului. Indivizii Pitta au un ten mai deschis, sunt firi mai sensibile, cu o predispoziție pentru bolile de piele. Li se recomandă atenție sporită privind consumul de alcool și cafea și evitarea alimentelor puternic condimentate și uleioase. Au o toleranță sporită la alimentele dulci și amare.

Kapha: Principiu structural. Indivizi cu structuri puternice, având elementele apă și pământ. Iubesc alimentele condimentate, sunt gurmanzi, au o digestie mai lentă și nu sunt mari amatori de mișcare. Li se recomandă evitarea alimentelor grase, prăjite, a dulciurilor și a produselor lactate.

Alimentatia ayurvedică

Din punct de vedere ayurvedic, consumul de hrană poate fi privit din două aspecte: pe de-o parte ne asigură elementele vitale pentru a supraviețui, pe de altă parte alimentele servesc menținerii sau recâștigării echilibrului fizic, mintal și spiritual. Printre altele, este important să cunoaștem cărui tip aparținem: Vata, Pitta sau Kapha.

În funcție de cele trei tipuri de bază și a combinațiilor lor, se poate explica de ce două persoane care consumă același tip de hrană, reacționează uneori în moduri complet opuse. O persoană sănătoasă va resimți imediat care sunt alimentele care îi fac bine și care nu. Cu alte cuvinte: alimentația sănătoasă este precum un medicament, iar în funcție de alimentele consumate, cele 3 forte doshas sunt influențate negativ, respectiv pozitiv.

Atunci când cele trei forte ale sistemului spiritual și fizic nu sunt ]n echilibru, apar tulburările și bolile. Pentru menținerea echilibrului, respectiv pentru recâștigarea echilibrului, alimentația joacă un rol esențial.

Spre deosebire de alte principii de alimentație, ayurveda nu prevede interdicții stricte, ci recomandări individuale, în funcție de situația fiecăruia.

Pregătirea hranei după principiile ayurvedice nu are nimic de-a face cu gastronomia asiatică. Principiile de bază se regăsesc în majoritatea bucătăriilor, indiferent de regiune. Iată câteva recomandări:

  • alimentele ar trebui consumate, pe cât posibil, în stare caldă, proaspăt pregătite;
  • evitarea alimentelor foarte reci deoarece influențează negativ digestia;
  • consumul de apă caldă în timpul meselor;
  • servirea unei mese mai bogate la prânz și a unei cine ușoare.

 

În mod ideal, o masă conține toate gusturile dulce, acru, sărat, amar pentru un echilibru între cele cinci elemente. Alimentele trebuie adaptate în funcție de sezon și de perioada din zi, dar și forței Dosha a celui care servește hrana.

Spre deosebire de bucătăria indiană, cea ayurvedică nu presupune folosirea de usturoi și ceapă, deoarece gustul și mirosul puternic afectează simțul gustativ. Medicina ayurvedică folosește usturoiul în numeroase situații, fiind apreciat pentru efectul benefic pe care acesta îl are asupra tensiunii arteriale și tulburărilor digestive.

5 reguli care trebuie respectate în bucătăria ayurvedică:

  1. Mâncați doar atunci când simțiți senzația de foame și numai după digerarea mesei precedente (după 3- 6 ore).
  2. Savurați fiecare masă într-un mediu liniștit, plăcut, luați-vă timpul necesar și evitați orice v-ar putea distrage atenția în timpul mesei.
  3. Pregătiți întotdeauna preparate proaspete.
  4. Masa principală a zilei ar trebui să fie masa de prânz, iar cina ar trebui să fie mai degrabă frugală și la o oră nu prea târzie.
  5. Aveți încredere în instinctul dvs. organismul vă va indica, prin apetitul resimțit, nutriții care ii lipsesc.

Comunități