Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

5 obiceiuri de viață pentru a fi fericit

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 11 Oct. 2023
5 obiceiuri de viață pentru a fi fericit

2023 este anul în care Finlanda primeşte, pentru a şasea dată, titlul de de cea mai fericită naţiune la nivel mondial. Acest lucru ne motivează să identificăm câteva obiceiuri de viaţă ale nordicilor, care ne-ar putea ajuta să devenim şi noi oameni mai fericiţi.

Obiceiuri benefice pentru o viaţă mai fericită

  1. Mişcare şi contactul cu natura. Ceea ce trebuie să învăţăm din obiceiurile de viaţă ale nordicilor este modul în care aceştia interacţionează cu natura, întrucât este cel care contribuie la eliberarea de endorfine, hormonii fericirii, la o mai bună formă fizică, prin tonifierea musculaturii, şi la diminuarea inflamaţiei din organism: mişcarea. Iată cum puteţi integra obiceiul de a face mişcare fizică în natură: de la plimbări în pas alert şi alergat pe străduţe mai puțin circulate din oraşe şi în parcuri, la drumeţii planificate cu o frecvenţă de cel puţin o dată pe lună, pe dealurile din împrejurimi şi la munte, mai multe ieşiri active cu familia la picnic, plimbări pe malul mării, pentru cei care locuiesc în zona de coastă sau care se află aici în concediu.

 

  1. Prioritizarea conexiunii cu ceilalţi şi bunăvoinţa faţă de semeni. Sprijinul social şi ajutorul oferit celorlalţi creează un sentiment de apartenență și reduce izolarea, sentimente pozitive şi de două ori mai puternice decât cele de singurătate. A-ți face timp pentru a vorbi, a asculta, a împărtăși gânduri şi trăiri și a te distra cu prietenii și familia aduce confort și sprijin pentru o viaţă mai fericită şi un sentiment de împlinire.

 

  1. Practicarea recunoştinţei. Concentraţi-vă pe ceea ce vă aduce împlinire în viaţa curentă şi mai puţin pe ceea ce ar putea fi sau pe ceea ce au ceilalţi. Pentru a reuşi asta, ţineţi un jurnal al recunoştinţei: notaţi-vă, la finalul fiecărei zile, ce v-a adus bucurie în acea zi şi pentru ce sunteţi recunoscători. Repetaţi activităţile şi evenimentele respective şi în viitor.

 

  1. Mai puţine comparaţii cu ceilalţi. Comparaţia cu ceilalţi şi cu ce etaleazӑ aceştia ne face nefericiţi. Evitaţi comparaţiile cu ceilalţi, reducând timpul petrecut pe reţelele de socializare şi în compania oamenilor care vă pot influenţa negativ starea de spirit.

 

  1. Hrană pentru creier. Integraţi în dieta zilnică alimente benefice pentru sănătatea creierului, cu conţinut ridicat de antioxidanţi: fructe şi legume viu colorate, precum cireşe, vişine, caise, struguri negri, roşii, vinete, legume cu frunze verzi. Fructele de pădure (căpşune, afine, mure, coacăze) conţin antocianine, antioxidanți flavonoizi, care joacă un rol important în sănătatea creierului. Chiar şi ciocolata amăruie conţine flavonoizi! Peştele gras, nucile şi alţi sâmburi sunt bogaţi în acizi graşi Omega 3 şi tirozină, ambele benefice pentru creier.
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități