Alege farmacia

Glosodinia

Glosodinia

Senzația de arsură a cavitații bucale apare în special în rândul femeilor, în timpul menopauzei, uneori ca stare permanentă, alteori doar sporadică. Această senzație de „limbă arsă” este localizată, de regulă, pe părțile laterale sau în vârful limbii. Deseori, aceste stări sunt însoțite de uscarea gurii, de tulburări ale simțului gustativ și de o senzație de amorțeală a gurii.

Cauzele glosodiniei

În spatele senzației de arsură a cavitații bucale, se pot ascunde diverse cauze. Printre acestea, se numără în principal afecțiuni ale cavitații bucale, ale dinților –precum cariile–, ale mucoasei bucale sau gingiei sau protezele dentare montate necorespunzător. De asemenea, glosodinia poate fi provocată și de un contact cu un aliment impotriva căruia există o alergie, sau în contact cu o ciupercă.

De asemenea, există posibilitatea ca această senzație de „limbă arsă” să fie provocată de o afecțiune internă sau de o tulburare a sistemului nervos. Printre cauzele posibile se numără și diabetul, afecțiunile glandei tiroidiene, tulburări ale aparatului digestiv, scleroză multiplă și neuropatiile. O altă cauză a apariției acestei senzații este carența de fier sau carența de vitamină B12. Cauzele psihice nu trebuie nici ele ignorate.

Limba infectată

Atunci când limba este infectată, simptomele apar împreună: limba este inflamată, roșie, dureroasă și acoperită de pustule. Cauzele unei infecții la nivelul limbii sunt ca și în cazul arsurilor, iritațiile locale, spre exemplu prin muchiile dinților. Carența de vitamine sau de fier, diabetul, bolile hepatice pot conduce și ele la o infecție a limbii. Pentru a alina primele simptome, încercați gargara cu ceai de mușețel sau de salvie.

Atunci când pe suprafața limbii apar modificări benigne, starea este descrisă ca limbă geografică, deoarece leziunile au aspectul unei hărți: apar leziuni roșiatice încadrate de o margine albă. De cele mai multe ori, această anomalie nu este însoțită de simptome, însă uneori această senzație de „limbă arsă” și în acest caz. Deseori, limba are un aspect cutanat, marcat de indentații adânci.

Limba inflamată

Atunci când limba se inflamează spontan și foarte puternic, trebuie acționat rapid. Cauzele ar putea fi de natura alergică, iar consecințele pot fi fatale. Într-un astfel de caz, se recomandă apelarea de urgență la un medic.

Dacă limba este inflamată în special pe margini și se observa amprenta dinților pe limbă, cauzele ar putea fi de natură hepatică sau ca urmare a hipofuncției glandei tiroide. În plus, anomalia poate indica și prezența anumitor probleme la nivelul gastro-intestinal. Și în acest caz se recomandă consultarea medicului.

Pustule pe limbă

Pustulele care pot apărea pe suprafața limbii se numesc afte și indică prezența unei infecții a mucoasei și care, de regulă, se vindecă de la sine în câteva zile. Aftele au o culoare lăptoasă și sunt încadrate de o margine roșie. Pentru a alina simptomele, se recomandă creme analgezice și soluții dezinfectante orale.

De reținut însă că pustulele pe limbă pot indica și probleme de ordin gastric, alergii sau slăbirea sistemului imunitar. Atunci când simptomele se mențin pentru o perioadă mai lungă de timp, nu ezitați să vă adresați medicului.

Curățarea limbii

Dacă limba dvs. este predispusă la încărcare, trebuie să o curățați regulat. În mod natural, alimentele mai solide ajută la curățarea limbii de celulele moarte și resturile de alimente. În plus, puteți folosi o periuță de dinți foarte moale, sau o racletă specială pentru limbă pentru curățare. Limba trebuie curățată întotdeauna din spate în față.

Produse
-25% CARD CLUB ALPHEGA
Preț întreg: 890 lei
i
Preț cu Card Club Alphega:
668
lei
Economisești
-222
lei
-20% CARD CLUB ALPHEGA
Preț întreg: 1400 lei
i
Preț cu Card Club Alphega:
1120
lei
Economisești
-280
lei
-20% CARD CLUB ALPHEGA
Preț întreg: 2900 lei
i
Preț cu Card Club Alphega:
2320
lei
Economisești
-580
lei
-10% CARD CLUB ALPHEGA
Preț întreg: 4100 lei
i
Preț cu Card Club Alphega:
3690
lei
Economisești
-410
lei
-15% CARD CLUB ALPHEGA
Preț întreg: 2100 lei
i
Preț cu Card Club Alphega:
1785
lei
Economisești
-315
lei
Articole similare
Aftele, leziuni dureroase în cavitatea bucală
Uneori este de ajuns să ne confruntăm cu o situație stresantă, o tulburare ușoară a sistemului imuni...
Citeste
Diabeticii nu au nevoie sa cumpere alimente speciale
Diabeticii au nevoie de un plan de nutritie nu de alimente speciale Pentru o perioada lunga de timp...
Citeste
Alimentația la vârsta a treia
Odată cu înaintarea în vârstă, multe persoane au de înfruntat schimbări majore ale condițiilor de tr...
Citeste
Cum ne putem hrani sanatos la birou si la scoala
Conform statisticilor recente, unul din doi angajati (45 %) alege sa serveasca masa de pranz sub for...
Citeste
Cariile la copii: cariile dintilor de lapte
Frecventa cariilor la copii – incepand cu al doilea an de viata – este in continua crest...
Citeste
 Istoria sapunului
Sapunurile sunt substante active de spalare, respectiv asa-numitele tenside. Din punct de vedere chi...
Citeste
Comandă