https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Igienă orală și îngrijire Igienă orală și îngrijire

Igiena limbii

29 Sep. 2017
Igiena limbii

Periajul dinților îl deprindem încă de mici copii, unii mai consecvenți decât alții. Cum rămâne însă cu igiena limbii?

Ritual ayurvedic de spălare

În numeroase culturi asiatice, igiena limbii este practicată zilnic încă de mii de ani. Medicii stomatologi sunt de părere ca în două treimi din cazurile de respirație urat mirositoare, cauza se află de fapt în depunerile de pe limbă. Igiena limbii ar trebui să ne preocupe nu doar din motive estetice, ci și medicale, deoarece depunerile bacteriene din cavitatea bucală pot conduce la apariția cariilor și a parodontitei.

Limba – ideală pentru multiplicarea bacteriilor

Cavitatea noastră bucală conține, în medie, 50 de milioane de bacterii diferite, iar unele dintre acestea se fac vinovate de apariția cariilor. Spațiile preferate de aceste microorganisme sunt cele în care nu sunt deranjate de periuța de dinți și în care oxigenul este prezent în cantități cât mai mici posibil. Astfel, spațiile interdentale, buzunarele gingivale și protezele dentare sunt ideale pentru multiplicarea bacteriilor. Limba nu este nici ea ferită, deoarece este foarte ușor de învins de bacterii, care odată depuse încep să producă sulf și să conducă la respirația urat mirositoare.

Igiena orală eficientă

Pentru igiena orală zilnică, indienii folosesc o racletă (răzuitor) pentru curățarea limbii. Astfel de instrumente încep să devina populare și la noi. Sunt fabricate din plastic, iar prețurile sunt accesibile. Le puteți achiziționa din farmacii. Iată cum trebuie să procedați:

  • așezați racleta în partea din spate a limbii și trageți ușor în față;
  • repetați mișcarea până când observați că racleta rămâne curată.
  • apa de gură în care să înmuiați racleta ar putea fi de ajutor.
  • integrați această măsură în procesul zilnic de igienă orală.

 

Acest ritual vă va îmbunătăți respirația, va preveni depunerile bacteriene, apariția cariilor și a parodontitei. În plus, curățarea limbii va sensibiliza și papilele gustative aflate pe limbă. Încercați, veți avea numai de câștigat!

Comunități