https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Igiena orala si ingrijire Igiena orala si ingrijire

Boli asociate cu alimentația nesănătoasă

22 May. 2017
Boli asociate cu alimentația nesănătoasă

Starea noastră de sănătate este influențată în mod hotărâtor de modul în care ne hrănim. Un stil de viață sănătos, mișcarea fizică și alimentația sănătoasă au un efect pozitiv asupra sănătății și ne ajută să evităm o serie de afecțiuni. Printr-un stil de viață sănătos pot fi evitate numeroase afecțiuni. Însă și evoluția bolilor deja debutate poate fi încetinită printr-un stil de viață pe măsură.

Afecțiuni cauzate de alimentația nesănătoasă

Cercetătorii sunt de părere că peste 70% din bolile cu care se confruntă populația din țările puternic industrializate sunt induse de alimentație și de stilul de viață. În special alimentația nesănătoasă, lipsa mișcării și kilogramele în exces joacă un rol important. La acestea se adaugă fumatul și consumul de alcool.  Pentru numeroase boli a fost deja dovedită legătura dintre stilul de viață și alimentație, cum ar fi afecțiunile sistemului circulator, bolile de inimă, diabetul zaharat și cancerul.

Bolile de inimă și bolile sistemului circulator

Bolile de inimă și ale sistemului circulator se numără printre cele mai frecvente cauze de deces la nivel mondial. Este cunoscut faptul că cel puțin jumătate din bolile cardiovasculare pot fi evitate printr-o schimbare a modului de viață. Printre cei mai periculoși factori se numără fumatul și raportul anumitor grăsimi din sânge. Printr-un regim de viață sănătos care include suficientă mișcare, o dietă sănătoasă și renunțarea la fumat, pacienții pot căștigă câțiva ani de viață în plus. Se estimează că fiecare țigară scurtează viață cu aproximativ 30 de minute.

Un aspect și mai îngrijorător este numărul mare al factorilor de risc la care sunt expuși copiii și tinerii. Astfel, se pun bazele unui infarct miocardic încă din copilărie. Însă schimbarea stilului de viață nu este o măsură populară în rândul pacienților cu probleme cardiovasculare. Dintr-un studiu realizat în Dresda cu privire la stilul de viață și respectarea tratamentului medicamentos, în care au fost chestionați 800 de pacienți la intervale de 6, respectiv 12 luni de la supraviețuirea unui infarct, a reieșit că majoritatea pacienților urmau tratamentul medicamentos, însă în ceea ce privește mișcarea și schimbarea obiceiurilor alimentare, rezultatul a fost mai puțin pozitiv.

Diabetul zaharat

Diabetul zaharat se numără printre cele mai frecvente și mai costisitoare boli cronice. Pe lângă predispoziția genetică și vârsta, printre factorii de risc majori pentru dezvoltarea acestei boli, se numără și kilogramele în exces, hipertensiunea arterială și afecțiunile metabolice. Spre deosebire de diabetul de tip 1 cu lipsa absolută a insulinei, în cazul diabetului de tip 2, pancreasul produce cantități foarte mari de insulină la debutul bolii. Aceasta însă nu este recunoscută corect de celulele organismului, existând o sensibilitate redusă la insulina resp., o rezistență la insulină.

În mod normal, insulina ajută la preluarea zahărului în celule. În cazul unei rezistențe la insulină, sângele este practic inundat de zahăr (glucoză). Rezistența la insulină a celulelor corpului este provocată de greutatea excesivă, alimentația nesănătoasă și lipsa mișcării. Astfel, tratamentul diabetului de tip 2 presupune o schimbare a obiceiurilor alimentare, reducerea kilogramelor în exces și mișcarea regulată.

Cancer

În rândul bărbaților, carcinoamele organelor de digestie și de respirație sunt cele mai frecvente, iar în cazul femeilor, domină tumorile mamare și ale organelor de digestie. În cazul diferitelor forme de cancer, legătura directă dintre alimentație și evoluția cancerului nu a fost încă stabilită la fel de clar ca și în cazul celorlalte boli. Un studiu desfășurat de Organizația Mondială a sănătății a demonstrat că în țările puternic industrializate, aproximativ 30% din numărul total al cazurilor de cancer se datorează unui stil de viață ce include alimente nesănătoase și sedentarism. 

Printre cele mai frecvente forme de cancer întâlnite în Europa sunt cancerul de colon, cancerul rectal și cancerul mamar. Supraponderabilitatea, sedentarismul și consumul insuficient de fructe și legume favorizează apariția acestor afecțiuni. Experții sunt de părere că riscul cancerului intestinal poate fi redus cu până la jumătate printr-o alimentație adecvată și printr-un stil de viață sănătos. Pentru alte tipuri de tumori precum leucemia, limfoamele și tumorile cerebrale, relația cauzală dintre alimentație și cancer nu este atât de evidentă precum la cancerul de colon, însă nu poate fi exclusă. Evident, la dezvoltarea acestor tumori contribuie și alte elemente din stilul de viață.

Comunități