https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Igienă orală și îngrijire Igienă orală și îngrijire

Alimentația la vârsta a treia

04 Feb. 2015
Alimentația la vârsta a treia

Odată cu înaintarea în vârstă, multe persoane au de înfruntat schimbări majore ale condițiilor de trai, ca urmare a scăderii continue a propriilor forțe. Activitățile care erau cândva foarte simplu de realizat, necesită din ce în ce mai mult efort odată cu înaintarea în vârstă. Pentru a ne păstra forțele și independența pentru un timp cât mai îndelungat, alimentația sănătoasă este decisivă.

Atenție la scăderea în greutate 

În timp, de la vârsta mijlocie, kilogramele în plus constituie o problemă, odată cu înaintarea în vârstă se observă o tendință de slăbire și carențe în alimentație. Vârsta înaintată și diferitele afecțiuni sunt însoțite constant de probleme de alimentație.

Atunci când regimul alimentar nu este suficient de variat sau când aportul de calorii este sub 1500 kcal pe zi, nu se poate garanta un consum suficient de substanțe nutritive. Urmările contau într-un aport redus de nutrienți vitali cum ar fi proteine, vitamine și minerale. Corpul apelează la rezerve și greutatea începe să scadă, iar pe fondul altor probleme de sănătate, organismul nu se mai poate apăra.

Recuperarea greutății este dificilă, mai ales la vârsta a treia, fapt pentru care se recomandă contracararea acestor situații din timp. Dacă greutatea corporală scade drastic în câteva săptămâni, vă simțiți mereu slăbiți, obosiți sau apatici, consultați medicul de familie.

Atenție la selecția și pregătirea corectă 

Persoanele foarte în vârstă au nevoie de mai puțină energie, necesarul de nutrienți însă se menține. Selecția corectă a alimentelor este foarte importantă chiar și pentru vârsta a treia. Se recomandă alegerea alimentelor cu densitate mare de nutrienți. Printre acestea se numără:

  • Legume, fructe
  • Produse din făină integrală
  • Lactate, carne macră,
  • Pește, pui, ouă,
  • Leguminoase și
  • Uleiuri vegetale .

Pregătirea felurilor de mâncare nu trebuie trecută cu vederea. Odată cu înaintarea în vârstă apar problemele de masticație și înghițire dar și reducerea apetitului. Este recomandată mâncarea moale pentru bătrâni.

Atunci când servirea mesei nu mai prezintă nici o plăcere 

Persoanele în vârstă se confruntă des cu scăderea apetitului. Cauzele acestui aspect sunt diverse. Percepția gustului scade simțitor, deoarece numărul papilelor gustative se reduce. Sunt afectate în special papilele care resimt senzația de dulce și sărat. Și simțul mirosului are de suferit. Astfel, limita de percepție este de până la 12 ori mai înaltă la persoanele în vârstă față de adulții mai tineri.

Dat fiind faptul că gustul și mirosul mâncărurilor sunt responsabile într-o bună măsură pentru plăcerea mesei, limitarea acestora afectează considerabil pofta de mâncare. Încercați să stimulați simțurile gustului și mirosului atunci când pregătiți masa.

  • Condimentați mâncărurile.
  • Nu apelați la sare ci la condimente proaspete: curry, usturoi, nucșoară. Mirosul intens va stimula apetitul.
  • Aranjați mâncarea în așa fel încât să vă stimuleze și vizual.
  • Rețineți că anumite medicamente pot afecta pofta de mâncare. Discutați acest aspect cu medicul dvs. Uneori, simpla schimbare a orei de administrare a medicamentelor, poate avea efecte benefice.

Porțiile devin mai mici 

Ca urmare a activității sporite a factorilor de sațietate din tractul gastro-intestinal și a modificărilor sistemului de sațietate coordonat hormonal la nivel central, persoanele în vârstă resimt sațietatea mai devreme. Astfel, porțiile de mâncare se restrâng în cantitate.

  • Mâncați mai multe porții mici de-a lungul zilei, pentru a vă asigura cantitatea necesară de substanțe nutritive. Luați micul dejun imediat după ce vă dați jos din pat și încheiați ziua cu o gustare mică înainte de somn. Consumați cel puțin o masă caldă pe zi.
  • Pregătiți-vă gustări pentru întreaga zi: un sandvici delicios, un măr feliat, un pahar de iaurt și o felie de plăcintă cu fructe.

Nu uitați să consumați lichide. Deoarece nu doar apetitul are de suferit, dar și senzația de sete scade. Pentru a nu uita să beți apă, apelați la un plan de hidratare.

Probleme de masticație și înghițire 

Odată cu vârsta apar și problemele de masticație, datorate căderii dinților și a protezelor nepotrivite. În plus, seniorii suferă și de probleme de înghițire și de uscare a cavității bucale.

Multe alimente necesită o masticație intensă, fapt pentru care legumele și fructele crude, pâinea integrală și carnea sunt evitate, iar planul de alimentație devine monoton, ajungând să se restrângă la alimente ușor de mestecat cum ar fi budinca de orez, supe de lapte, budinci și piure de cartofi.

  • Hidratați-vă suficient pentru a sprijini producția de salivă.
  • Mărunțiți alimentele greu de mestecat: tocați, măcinați sau pasați fructele proaspete și legumele, tăiați carnea în bucăți mici.
  • Îndepărtați părțile tari ale alimentelor: decojiți fructele, tăiați coaja pâinii, îndepărtați coaja greu de mestecat a mezelurilor.
  • Optați pentru sortimentele de pâine moale, dar fabricate din făină integrală, spre exemplu graham.
  • Înlocuiți alimentele tari cu unele similare: pește în loc de carne, omletă în locul ochiurilor, brânză moale în locul celei maturate, cartofi în loc de orez, piure în locul cartofilor prăjiți.
  • Optați pentru pregătirea adecvată a alimentelor: alegeți carne tocată, pregătiți în aburi legumele și fructele, folosiți făină integrală fin măcinată.

Problemele de digestie 

Odată cu înaintarea în vârstă, crește și frecvența constipației. Astfel, 40% din persoanele de peste 60 de ani se plâng de probleme de constipație și digestie. După 75 de ani, numărul celor afectați crește considerabil. Femeile sunt afectate cu o frecvență de trei ori mai mare decât bărbații. Consumul zilnic de fibre vegetale în combinație cu o hidratare adecvată, ajută la funcționarea sistemului digestiv.

Trebuie reținut însă că nici dieta săracă în fibre, nici consumul insuficient de lichide nu constituie cauza principală a constipației. În cazul constipației acute, consultați medicul pentru a stabili cauza principală a acesteia.

Când gătitul nu vă mai face plăcere

Multe persoane au de înfruntat pierderea partenerilor de viață. Pentru mulți, această pierdere aduce cu sine schimbări majore de viață. Se instalează doliul și singurătatea. Deseori lipsește motivația pentru activitățile zilnice. Mesele devin doar ingerarea de hrană, deoarece compania lipsește, iar pregătirea felurilor de mâncare pentru o singură persoane este privită ca un efort inutil. Se instalează astfel monotonia în planul de alimentație, care poate culmina cu malnutriție.

Încercați să priviți în continuare masa și pregătirea felurilor de mâncare ca pe una din plăcerile vieții.

  • Încercați pe cât posibil să luați masa în companie. Poate că și alte persoane în vârstă suferă de aceleași probleme că și dvs. Pregătiți împreună rețetele preferate. Și cumpărăturile sunt mai plăcute în compania altora.
  • Pregătiți o atmosferă plăcută pentru masă. Așezați o față de masă frumoasă, aprindeți lumânări, chiar și atunci când serviți masa singur.

Cateringul este o alternativă 

Atunci când pregătirea mesei devine o activitate prea obositoare, „mesele mobile” reprezintă o bună alternativă. Înainte de a vă decide pentru un furnizor, informați-vă asupra diferitelor oferte și servicii. Prețurile și calitatea diferă considerabil.

Testele de piață au arătat că anumiți furnizori prezintă deficite în ceea ce privește conținutul de substanțe nutritive din hrană. De asemenea, s-a constatat că anumite feluri de mâncare sunt prea grase, iar nivelul de carbohidrați și fibre vegetale este prea mic. Nici conținutul de vitamine și minerale pentru vârsta a treia (în special calciu, magneziu și acizi folici) nu s-a dovedit a fi mereu satisfăcător.

  • De aceea, solicitați un meniu de probă înainte de a vă decide asupra unui furnizor. Evaluați gustul și aspectul.
  • Verificați dacă ambalajul conține informații cu privire la conținutul nutrițional și ingrediente. De asemenea, asigurați-vă că puteți citi eticheta cu ușurință.
  • Verificați ambalajul și manevrabilitatea produsului. Ambalajul trebuie să fie ușor de desfăcut, de manevrat (ex: încălzire, reumplere etc.) și de înțeles.
  • Faceți-vă o prim impresie asupra serviciului de livrare (punctualitate, disponibilitatea personalului).
  • Solicitați un plan săptămânal respectiv lunar și ritmul în care se repetă felurile de mâncare. Comparați aceste planuri de meniu cu diferite alte servicii mobile.
  • Solicitați informații cu privire la diferitele diete, pentru diabetici, pentru feluri de mâncare, hrană pasată, feluri de mâncare vegetariană etc.
  • Verificați dacă oferta conține zilnic legume și fructe proaspete.
  • Comparați prețurile și condițiile de livrare.

Tratați ofertele cu un ochi critic. Doar așa veți aștepta ora mesei cu interes și cu poftă de mâncare.

Comunități