https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Frumusete si ingrijire Frumusete si ingrijire

Verucile – de ce sunt periculoase

11 Sep. 2020
Verucile – de ce sunt periculoase

Ce sunt verucile ?

Verucile sau gegii sunt excrescenţe benigne, necanceroase, ale pielii care apar atunci când un virus infectează stratul superior al tegumentelor. Virușii care provoacă verucile sunt numiți papilomavirus uman (HPV). Existӑ peste 150 de subtipuri HPV distincte, diferite tipuri fiind responsabile pentru verucile palmare, plantare sau anogenitale. Negii sunt fie rozalii, imitând culoarea normalӑ a pielii, fie întunecați (maro sau gri-negru), de formӑ planӑ şi netedӑ sau similar cu o conopidӑ.

Cauzele şi riscurile infectӑrii cu HPV

Cei mai predispuşi la infectarea cu HPV şi apariţia verucilor sunt copiii şi tinerii, persoanele care îşi rod unghiile, manipulatorii de carne crudӑ de pasӑre şi peşte, precum şi persoanele cu un sistem imunitar slӑbit. Virusul se regӑseşte în medii precum piscine, bazine de înot, săli de fitness, iar condiţiile favorizante pentru ca el sӑ pӑtrundӑ în piele sunt tӑieturile, fisurile sau eczemele cutanate ce scad imunitatea celularӑ. Perioada de incubaţie este între 2 şi 6 luni. Recurențele şi reinfectӑrile sunt frecvente, întrucât verucile sunt contagioase prin contact direct, dar şi indirect cu obiecte personale ale celor infectaţi. Acestea cresc în mӑrime şi se extind cu uşurinţӑ, inclusiv în alte zone ale corpului, îşi pot modifica forma şi deveni un impediment în mişcarea fireascӑ a mâinilor şi picioarelor. Verucile pot fi dureroase, dar şi neplӑcute din punct de estetic.

Tratamentul verucilor

Medicul dermatolog va evalua zona afectatӑ de veruci şi va stabili tratamentul cel mai eficient. Acesta poate include una sau mai multe cӑi de acţiune, în funcţie de tipul negilor: aplicarea de substanțe keratolitice, crioterapia – îngheţarea negilor cu ajutorul azotului lichid, distrugere prin cauterizare sau excizie sau prin terapie laser. În acelaşi timp, poate fi necesar un tratament pentru întӑrirea imunitӑţii.

Prevenţie

DA

Igiena este esenţialӑ în prevenţia infectӑrii cu HPV. Aşadar, este important sӑ vӑ spӑlaţi frecvent mâinile şi picioarele şi pӑstraţi pielea uscatӑ şi hidratatӑ, pentru a preveni iritaţiile şi eczemele. Utilizaţi mӑnuşi de unicӑ folosinţӑ atunci când manipulaţi carne crudӑ, mai ales dacӑ suferiţi de afecţiuni ale pielii sau tӑieturi. Purtaţi papuci sau şlapi atunci când mergeţi la piscinӑ, în zone cu duşuri sau la vestiar.

NU

Nu vӑ roadeţi unghiile şi utilizaţi doar obiecte de igienizare pentru toaleta unghiilor. Nu atingeţi negii altor persoane şi nu utilizaţi obiectele personale ale persoanelor ce pot avea veruci. Evitaţi zgârierea, ruperea sau tӑierea negilor. Nu mergeţi în picioarele goale în spaţii publice dacӑ aveţi veruci.

Comunități