Tehnici pentru îngijirea pielii mature

Tehnici pentru îngijirea pielii mature

Odată cu înaintarea în vârstă, cu precădere în decada 40-50 de ani, semnele îmbătrânirii cutanate sunt din ce în ce mai vizibile. De ce se întâmplă asta şi cum putem ajuta pielea matură să se menţină suplă şi sănătoasă?

Cauzele îmbătrânirii precoce a pielii

Soarele este atât un prieten, când expunerea este una moderată şi în afara orelor de maximă activitate solară (11:00-16:00), cât şi un inamic al pielii. Lumina ultravioletă (UV) îmbătrâneşte pielea mai repede, fotoîmbătrânirea fiind responsabilă pentru 90% din modificările vizibile ale pielii. Lumina UV lezează celulele cutanate, crescând şi riscul de cancer de piele. 

Fumatul contribuie la apariţia ridurilor premature întrucât nicotina îngustează vasele de sânge, descompune colagenul și fibrele elastice din piele, blocând oxigenarea pielii şi scăzându-i elasticitatea. Consumul de alcool şi o cantitate prea mică de lichide consumate zilnic deshidratează organismul şi pielea, iar dietele bogate în zahăr sau carbohidrați rafinați nu oferă suficienţi nutrienţi pentru o piele sănătoasă.

Prea puţin somn conduce la eliberarea de cortizol în exces, un hormon al stresului, ce descompune colagenul din piele. În plus, după o noapte nedormită, cearcănele, pungile de sub ochi şi ridurile de expresie sunt mult mai vizibile.

Cum îngrijim pielea matură?

După vârsta de 40 de ani, pielea are nevoie îngrijire corespunzătoare, din cauza reducerii producţiei de colagen şi a ratei tot mai mici de regenerare celulară, ce conduc la pierderea elasticităţii, la lăsarea pielii şi la formarea ridurilor.

  1. Utilizaţi creme cu factor de protecţie solară SPF 30, minimum, indiferent de anotimp, iar vara evitaţi expunerea excesivă la soare.
  2. Curăţaţi tenul cu loţiuni blânde, şi utilizaţi creme hidratante adaptate tipului dumneavoastră de ten, de două ori pe zi.
  3. Evitaţi duşurile şi băile fierbinţi. Aceasta elimină stratul protector al pielii şi contribuie la uscare prematură. Faceţi duşuri calde, utilizând gel de duş care respectă microbiomul cutanat, iar apoi aplicaţi loţiune hidratantă.
  4. Protejaţi-vă pielea de frig şi apă rece sau prea fierbinte, purtând mănuşi şi eşarfe iarna, dar şi mănuşi de protecţie atunci când spălaţi vasele sau utilizaţi substanţe de curăţare a casei.
  5. Beţi cât mai multe lichide: apă, ceaiuri, supe calde, şi utilizaţi un umidificator pentru interior.
  6. Consumaţi cât mai multe grăsimi sănătoase din alimente precum pește, nuci, ulei de măsline și avocado, vitamine şi minerale ce susţin formarea de colagen – conţinute de cereale integrale, fructe și legume.
  7. Purtaţi ochelari de soare, pentru a evita strângerea pielii din jurul ochilor şi formarea de riduri profunde. 

 

Anca Stănilă, Content Writer

Anca a absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistenţӑ Socialӑ, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publicӑ. Interesele ei sunt în zona capitalului uman, de la sӑnӑtate şi pânӑ la relațiile sociale pe care indivizii le dezvoltӑ încӑ din copilӑrie. Se ghideazӑ dupӑ principii de viaţӑ sӑnӑtoasӑ şi bunӑstare fizicӑ şi mentalӑ. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionatӑ de scris, cӑlӑtorii, romane filosofice, utopii şi SF. 

Produse
Articole similare
Primăvara aceasta se poartă “Grija pentru tine!”
Primăvara aceasta Alphega celebrează femeia în toată măreția ei: independentă, serioasă, jucău...
Citeste
Huna Mana – Masajul cu scoici din Hawai
Hawai ne duce cu gandul direct la peisaje desprinse parca din paradis? Soare stralucitor, cer albast...
Citeste
Farmacistul Alphega va ofera ghidul tau de frumusete si sanatate pentru vara!
O piele frumoasa si sanatoasa are nevoie de ingrijire zilnica. Daca urmezi anumite reguli de baza pi...
Citeste
Imbatranirea cutanata
Îmbătrânirea pielii este un proces fiziologic, din păcate vizibil, care depinde de...
Citeste
Semnătura biologică unică în lume!
Apa Termală Eau Thermale AveneApa Termală Avène este îmbuteliată direct de la sursă, asigurând conse...
Citeste
Piele frumoasa si sanatoasa, dupa 50 de ani
Frumusețea pielii reprezintă o preocupare majoră pentru femei, iar după vârsta de 50 de ani su...
Citeste
Alege farmacia
Comandă