https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Frumusete si ingrijire Frumusete si ingrijire

Probiotice pentru sanatatea pielii

17 Mar. 2020
Probiotice pentru sanatatea pielii

În ultimii ani a fost realizată o serie de descoperiri ştiințifice ce revoluționează percepția asupra modului în care funcționează şi se autoprotejează pielea umană. La fel cum tractul intestinal este protejat de flora intestinală, şi pielea deține o multitudine de bacterii (microbiom). Acestea trăiesc în simbioză cu pielea noastră şi o protejează, sau, din contră, produc iritații, ciuperci şi exeme. În continuare, vom explora acest nou univers şi căile prin care îl putem susține, pentru a ne face pielea mai fericită.  

Prebiotice şi probiotice pentru viață

Pre sau probioticele susțin viața, în speță bacteriile, pe când antibioticele nu. Diferența dintre prebiotice şi probiotice constă în ceva mult mai interesant şi util de ştiut pentru sănătatea organismului, dar şi a pielii noastre. Prebioticele reprezintă fibre solubile din alimente, care nu se digeră în stomac, ajung în intestin, unde fermentează şi devin hrană pentru probiotice. La rândul lor, probioticele sunt bacteriile bune care se găsesc în flora intestinală şi ne protejează de diaree sau alte dereglări, ce pot duce până la cancer de colon.

Surse de pre şi probiotice

Cele mai eficiente surse de prebiotice sunt cele naturale, şi anume: ceapa şi usturoiul (iar acum înțelegeți de ce se spune că acestea ne protejează de boli), fasolea, ovăzul, orzul, sparanghelul, bananele, rădăcina de cicoare. Probioticele sunt organisme vii, aşa că dacă țineți să le consumați cât timp sunt în viață, ar trebui să mâncați: iaurt, kefir, varză murată, varză kimchi, ceai de kombutcha. Bineînțeles, veți găsi în farmacii şi magazine naturiste, suplimente alimentare cu pre şi probiotice, pe care le puteți lua.

Pre şi probioticele pentru piele

Pielea noastră este acoperită cu un strat protector de probiotice, sau bacterii. Cu cât le agresăm mai mult cu săpunuri şi soluții antibacteriene, cu atât pielea va fi mai uscată şi mai predispusă la dermatite, iritații şi îmbătrânire prematură. Probioticele pot produce peptide antimicrobiene care îmbunătățesc răspunsurile imune cutanate și elimină agenții patogeni. Prebioticele aplicate direct pe microbiom cresc activitatea și eficiența bacteriilor bune, cu efect pozitiv asupra modulării sistemului său imunitar. Aşadar, pentru o piele sănătoasă şi luminoasă, hrăniți microbiomul cu măşti sau serumuri ce conțin prebiotice, după o curățare blândă. Acestea pot fi preparate acasă din ingrediente active, descrise mai sus, sau pot fi cumpărate din comerț.

Extra: V-ați întrebat vreodată de ce pielea arsă de soare se simte atât de bine după ce este unsă cu iaurt? Nu este doar datorită efectului răcoritor, ci şi datorită refacerii stratului protector cu probiotice.

Comunități