https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Frumusete si ingrijire Frumusete si ingrijire

Kilograme in exces – ce putem face?

14 May. 2015
Kilograme in exces – ce putem face?

Atunci cand consumam prea multa energie sub forma alimentelor, kilogramele in plus nu ezita sa se depuna. Cei care doresc sa slabeasca, trebuie sa consume mai putina hrana decat consuma sau sa consume fizic mai multa energie decat hrana, fie prin sport sau prin intensificarea activitatii fizice. 

Ce inseamna greutate in exces?

Vorbim de kilograme in plus atunci cand greutatea corporala se afla in mod clar peste cea normala. Greutatea este calculara prin asa-numitul Body-Mass-Index(BMI) (indexul masei corporale). Vorbim de o greutate normala atunci cand BMI se afla intre 18,5 si 24,9.

Consumul de energie prin hrana si prin activitate fizica este calculat prin kilocalorii (kcal) sau kilojouli  (kJ). O kilocalorie corespunde unei valori de 4,187 jouli. Necesarul zilnic de calorii depinde de marimea organismului si de activitatea zilnica. Cu ajutorul tabelelor calorice poate fi stabilit continutul energetic al alimentelor. Consumul crescut de calorii este necesar in perioadele de crestere, in timpul sarcinii si a lauziei.

Care sunt efectele kilogramelor in plus?

Printre consecintele kilogramelor in plus se numara

  • Tulburarile de metabolism (diabet, guta)
  • Riscul hipertensiunii, producerii de infarcturi, de atacuri cerebrale, de arterioscleroza 
  • Boli ale articulatiilor datorate uzurii, dureri de spate 

Sfaturi si recomandari 

  • Nu va grabiti atunci cand serviti masa. Mestecati suficient si evitati alte activitati in timpul mesei.
  • Se recomanda impartirea alimentelor in cinci mese moderate de-a lungul zilei.
  • Consumati intotdeauna un pahar mare de lichide inaintea mesei pentru a reduce apetitul.
  • In timpul oricarei diete, consumati 2-3 litri de apa pe zi.
  • Orice dieta trebuie insotita de miscare fizica 
  • Prafurile, granulele sau bauturile de dieta au un continut definit de substante nutritive, vitamine si minerale. Sunt potrivite pentru dietele pe termen scurt, pentru a slabi 2-3 kilograme sau pentru inlocuirea anumitor mese in cadrul dietelor.
  • Substantele care reduc apetitul au efect la nivel cerebral. Ca urmare a efectelor secundare, numeroase persoane nu pot lua aceste medicamente (ex: cresterea tensiunii arteriale). Efectele secundare precum nervozitatea se resimt si in cazul persoanelor sanatoase.
  • Incercati sa slabiti impreuna cu alte persoane pentru a fi mai motivati.
  • Singura dieta rezonabila consta in reducerea caloriilor consumate, introducerea in alimentatie a cat mai multor produse proaspete. Nu se recomanda dietele disociate (ex: diete cu orez) deoarece presupun de cele mai multe ori o lipsa de substante nutritive, vitamine sau minerale si nu implica modificarea pe termen lung a obiceiurilor alimentare.

Este importanta modificarea alimentatiei pe termen lung, pentru a evita cresterea ulterioara in greutate. Chiar si o reducere a greutatii corporale de 5 - 10 % poate influenta pozitiv organismul impotriva bolilor precum hipertensiunea si diabetul.

Comunități