Alege farmacia

Iritatiile pielii cauzate de transpiratie

Iritatiile pielii cauzate de transpiratie

Zilele călduroase sau chiar caniculare de vară aduc cu sine o serie de neplăceri datorate transpirației mai abundente decât în mod normal. Aceasta poate rămâne blocată în glandele sudoripare, provocând inflamații, iritații şi chiar papule ce pot deveni infecțioase.   

Iritația de la căldură

Sudamina, sau iritația provocată de căldură, se manifestă prin înroşirea pielii, prurit şi apariția de mici vezicule cu lichid, pe zone mai restrânse sau mai extinse ale pielii, în general, predispuse la perspirație abundentă, în pliuri sau pe porțiuni care se freacă în mod special de haine. Sugarii şi copiii sunt mai predispuşi la apariția iritației, pe fondul nematurizarii glandelor sudoripare.    

Cauze ale iritațiilor

Responsabil pentru aceste iritații este o bacterie ce trăieşte în mod normal pe pielea umană si face parte din microbiomul cutanat, Staphylococcus epidermidis, aceasta fiind asociată şi cu formarea acneei. Stafilococul secretă o substanţă care împreună cu celulele de piele moartă şi transpiraţia excesivă obturează glandele sudoripare. Îmbrăcămintea prea groasă sau din materiale sintetice, repaosul îndelungat la pat, anumite medicamente sau chiar alergii de contact sunt, de asemenea, responsabile pentru apariția iritației.

Diagnostic

Iritațiile cauzate de transpirație nu prezintă un pericol pentru sănătate, însă, dacă nu cedează la tratamente topice şi o igienă locală diferită, pot avansa către infecții cutanate sau alte complicații. Aşadar, un control dermatologic este necesar dacă simptomele nu cedează în câteva zile. Medicul va observa zonele afectate, putând lua chiar şi probe de țesut, pentru o antibiogramă şi recomandarea unui tratament medicamentos.

Tratament şi remedii

Tratamentul inițial constă în creme şi loțiuni calmante, pe bază de mentol sau calamină, o igienă a zonei cu săpun blând şi asigurarea uscării complete a pielii înainte de aplicarea loțiunii. În cazuri mai severe, se pot recomanda creme cu dermatocorticoizi, loțiuni de curățare antibacteriene sau chiar antibiotice.

Evitați îmbrăcămintea din materiale sintetice, vara, optând pentru haine lejere din bumbac sau in. Aerisiți bine încăperile şi utilizați aerul condiționat la aproximativ 24 de grade Celsius. Hidratarea este esențială – un consum de cel puțin 2 litri de lichide pe zi ajută organismul să îşi regleze temperatura şi să se detoxifice natural, prin evitarea unei perspirații excesive. Alegeți să faceți duşuri călduțe, în detrimentul băilor fierbinți şi evitați exercițiile care provoacă transpirație abundentă.

Produse
Articole similare
Acneea rozacee
Pielea feței are aspect roșu și este acoperită de pustule, de vase de sânge roșii și albastre. Acnee...
Citeste
De ce simțim mâncărime în zona plăgilor?
Vorbim de o experiență prin care am trecut cu toții. Ne accidentăm în timp ce mergem cu bicicleta, î...
Citeste
Problemele de sănătate pe care le dezvăluie starea unghiilor
Unghiile și sănătateaFie că le purtăm lungi sau scurte și practice, roșii sau nevopsite, lunguiețe s...
Citeste
Acneea tardiva
Cei care sufera de acnee stiu ca nu este o problema care ii afecteaza doar pe adolescenti. Asa-numit...
Citeste
Identificarea și tratarea micozei unghiilor
Infecțiile micotice ale pielii (ciuperca pielii) și cele ale unghiilor (ciuperca unghiilor sau onico...
Citeste
Solar si fototerapia
Nimic nu este mai benefic pentru o stare apasatoare decat o portie buna de soare. Relatia care exist...
Citeste
Comandă