https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Frumusete si ingrijire Frumusete si ingrijire

Hemangioame

21 Apr. 2017
Hemangioame

Hemangioamele sunt excrescențe benigne ale vaselor sangvine care apar la nivelul pielii și subcutanat. În medie, apar la un bebeluș din zece în primul an de viață, iar cauzele nu pot fi stabilite întotdeauna cu exactitate. Din punct de vedere statistic, se pare că nou-născuții de sex feminin sunt mai des afectate de hemangioame. La momentul nașterii hemangioamele nu pot fi încă observate.

Un hemangiom apare în primele trei-patru săptămâni de viață. La început se observă câteva puncte roșii, care însă pot crește semnificativ în dimensiune în primele luni de viață. Chiar dacă aceste pete sunt inofensive și se retrag de la sine fără a lăsa urme, se recomandă consultarea din timp a unui pediatru și documentarea evoluției acestora prin fotografii.

Tratament

Medicul decide în fiecare caz în parte dacă este necesară aplicarea unui tratament. „În cazul unui hemangiom de suprafață, cum ar fi la nivelul articulației mâinii, se poate aștepta retragerea spontană, fapt care se întâmplă, de regulă, până în al 5-lea an de viață”, declară chirurgul pediatru. Hemangioamele de la nivelul feței, gâtului sau a zonei genitale cu evoluție rapidă sunt considerate „cazuri urgente” potrivit celor mai noi abordări, și ar trebui tratate în câteva zile de la apariție. Există pericolul ca aceste hemangioame să îngusteze deschideri importante ale corpului, putând să pună chiar viața în pericol, spre exemplu dacă apar în zona esofagului, a ochilor, a nasului, a gurii și a urechii. Atunci când apar în zona genitală și anală, pot apărea complicații suplimentare, mai ales dacă pielea se irită în contact cu conținutul scutecelor.

Un alt aspect care nu trebuie neglijat este povara psihică pe care un astfel de hemangiom îl poate avea asupra copilului. În cadrul Clinicii universitare Heidelberg a fost organizat un centru de competențe în care medicii dermatologi și chirurgii pediatrii decid asupra tratamentelor individuale optime pentru fiecare caz. Printre procedurile frecvente se numără înghețarea hemangiomului prin crioterapie sau tratament laser al arealului de piele respectiv.

Cazuri speciale

Un caz mai rar reprezintă apariția hemangioamelor la nivelul organelor interne sau a creierului respectiv măduva spinării. Nu există nicio legătură cu eventualele hemangioame apărute la nivelul pielii, astfel că de cele mai multe ori hemangioamele interne sunt descoperite întâmplător. Tratamentul în astfel de cazuri este medicamentos și constă în administrarea de cortizon.

Vestea bună este că hemangioamele sunt întotdeauna benigne, nu sunt însoțite de mâncărimi și nici de sângerări.

Comunități