Frumusețe și îngrijire Frumusețe și îngrijire

Descuamarea palmelor - cauze și remedii

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 30 Aug. 2024
Descuamarea palmelor - cauze și remedii

Descuamarea palmelor și a degetelor poate fi un fenomen frecvent. Cauzele variază de la factori din mediul familiar până la diferite afecţiuni ce determină uscarea şi exfolierea excesivă a pielii. Când puteţi utiliza remedii facile şi când este necesar un consult medical?

Factori de mediu care cauzează descuamarea pielii

Spălarea frecventă a mâinilor cu apă fierbinte şi săpun sau soluţii antibacteriene deshidratează pielea. Săpunul, mai ales cel antibacterian, elimină microbiomul protector cutanat, iar pielea devine fragilă. Spălaţi-vă pe mâini doar atunci când este necesar, cu apă caldă şi săpun blând şi hidrataţi pielea cu cremă emolientă. Evitaţi uscarea mâinilor la uscătoare.

Utilizarea de substanţe chimice acasă sau la locul de muncă provoacă iritaţii ale pielii, crăparea şi descuamarea palmelor şi a degetelor. Purtaţi întotdeauna mănuşi de protecţie, spălaţi mâinile cu săpun blând şi hidrataţi pielea frecvent.

Aerul foarte uscat şi rece poate deshidrata pielea şi conduce la descuamare. Purtaţi mănuşi la exterior şi aveţi mereu o cremă hidratantă în poşetă. Arsurile solare provoacă descuamarea pielii, fiind necesare măsuri precum: evitarea expunerii la soare a zonelor afectate și utilizarea de loțiuni cu aloe vera pentru menținerea pielii hidratate în timp ce se vindecă.    

Suptul degetului și roaderea unghiilor sau a pielii din jurul unghiilor poate provoca iritaţii şi chiar desprinderea pielii. Aceste obiceiuri trebuie descurajate, aplicate pansamente şi loţiuni care contribuie la vindecare.

Afecţiuni ce pot cauza descuamarea pielii de pe palme și degete

Eczema palmelor este o boală cutanată inflamatorie, care se manifestă prin piele roşie, uscată și crăpată, durere la atingere şi mâncărimi ale mâinilor, fiind cauzată de contactul cu substanţe chimice, produse cosmetice sau de curăţare, latex şi chiar anumite ţesături.

Dermatita de contact se manifestă prin iritaţie cutanată, crăparea şi descuamarea pielii atunci când persoana afectată atinge obiecte sau intră în contact cu substanţe la care este alergică, precum nichel, crom, vopsea de păr, plante otrăvitoare sau iritante.

Keratoliza exfoliativă, precum şi dishidroza sunt afecțiuni comune ale pielii care provoacă peeling. Simptomele sunt comune: apariţia de vezicule superficiale care se sparg, lăsând zone de piele întărită şi în proces de descuamare.

Psoriazisul este o afecțiune inflamatorie a pielii care provoacă decolorarea și descuamarea pielii. Este mai frecventă pe coate, genunchi, scalp și partea inferioară a spatelui, dar poate apărea oriunde pe corp.

Mergeţi la un medic dermatolog dacă suspectaţi că aveţi afecţiuni cutanate, pentru diagnosticare şi tratament adecvat.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități