https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Frumusețe și îngrijire Frumusețe și îngrijire

Antioxidantii si foto-imbatranirea pielii

21 Jul. 2020
Antioxidantii si foto-imbatranirea pielii

Efectele soarelui asupra organismului uman sunt de douӑ tipuri. Pe de o parte, soarele favorizeazӑ producerea de vitamina D, atât de necesarӑ în asimilarea calciului, sӑnӑtatea oaselor, creşterea şi susţinerea sistemului imunitar. Pe de altӑ parte, razele ultaviolete ale soarelui sunt responsabile pentru foto-îmbӑtrânire şi foto-carcinogenezӑ, expunerea excesivӑ producând cancere de piele. Alte efecte nedorite sunt alterarea ADN-ului cutanat, a echilibrului celular antioxidant şi a capacitӑţii pielii de a se regenera, ducând la inflamaţii şi la riduri premature, prin reducerea colagenului structural și a elastinei.

Strategii de foto-protecţie

Metodele de protecţie clasice sunt evitarea expunerii la soare în intervalul orar 11.00 - 16.00, dar şi utilizarea unor bariere fizice şi chimice de protejare a pielii, precum haine, pӑlӑrii şi creme cu protecţie UVA şi UVB de minimum 30-50%. Existӑ, de asemenea, şi o serie de mӑsuri alternative, ce susţin eforturile de combatere a efectelor directe sau indirecte ale radiațiilor UV prin sisteme de reparație ADN și antioxidanți, ce previn îmbӑtrânirea prematurӑ a pielii. 

Tipuri de antioxidanţi

Antioxidanții naturali sunt derivați fitochimici, ce includ polifenoli și non-polifenoli. Flavonoidele se regӑsesc în fructe, legume şi plante şi sunt polifenoli precum catechine, izoflavone, proantocianidine și antocianine, în timp ce non-flavonoidele conțin acizi fenolici mono și stilbeni. Camellia Sinensis, planta de ceai, arborele de cacao și fructele sale, strugurii şi vinul roşu, soia, rodiiile și extractul de zmeur, Polypodium leucotomos, un tip de ferigă utilizatӑ pentru o varietate de afecțiuni cutanate, sunt surse naturale de polifenoli. O dietӑ echilibratӑ şi bogată în astfel de produse poate influenţa sistemul defensiv al pielii și capacitatea sa de a se regenera.

Un nivel optim al vitaminelor A, C şi E în sânge reprezintӑ un avantaj în lupta organismului cu efectele nocive alea radiaţiilor UV. Multe studii au descoperit că vitamina C poate crește producția de colagen, protejează dermul împotriva razelor UVA și UVB, corectează problemele de pigmentare și susţine tratamentele ce vizeazӑ anumite afecţiuni cutanate inflamatorii. De asemnea, vitamina C regenereazӑ vitamina E în organism, ce contribuie la reducerea stresului oxidativ, responsabil pentru foto-îmbӑtrânire şi foto-carcinogenezӑ. La rândul sӑu, Vitamina E oferӑ protecţie antioxidantӑ pentru vitamina A, esenţialӑ în organism. Aceasta se regăsește în surse naturale sub formӑ de retinol, retinal, acid retinoic, retinoizi și cartenoizi, şi contribuie la sӑnӑtatea pielii, a dinţilor şi oaselor, fiind indispensabilӑ în vederea nocturnӑ şi crepuscularӑ. Cele trei vitamine, alӑturi de ceilalţi compuşi naturali din plante, se susţin reciproc, favorizând procesul de regenerare celularӑ cutanatӑ.

Comunități