Antioxidantii si foto-imbatranirea pielii

Antioxidantii si foto-imbatranirea pielii

Efectele soarelui asupra organismului uman sunt de douӑ tipuri. Pe de o parte, soarele favorizeazӑ producerea de vitamina D, atât de necesarӑ în asimilarea calciului, sӑnӑtatea oaselor, creşterea şi susţinerea sistemului imunitar. Pe de altӑ parte, razele ultaviolete ale soarelui sunt responsabile pentru foto-îmbӑtrânire şi foto-carcinogenezӑ, expunerea excesivӑ producând cancere de piele. Alte efecte nedorite sunt alterarea ADN-ului cutanat, a echilibrului celular antioxidant şi a capacitӑţii pielii de a se regenera, ducând la inflamaţii şi la riduri premature, prin reducerea colagenului structural și a elastinei.

Strategii de foto-protecţie

Metodele de protecţie clasice sunt evitarea expunerii la soare în intervalul orar 11.00 - 16.00, dar şi utilizarea unor bariere fizice şi chimice de protejare a pielii, precum haine, pӑlӑrii şi creme cu protecţie UVA şi UVB de minimum 30-50%. Existӑ, de asemenea, şi o serie de mӑsuri alternative, ce susţin eforturile de combatere a efectelor directe sau indirecte ale radiațiilor UV prin sisteme de reparație ADN și antioxidanți, ce previn îmbӑtrânirea prematurӑ a pielii. 

Tipuri de antioxidanţi

Antioxidanții naturali sunt derivați fitochimici, ce includ polifenoli și non-polifenoli. Flavonoidele se regӑsesc în fructe, legume şi plante şi sunt polifenoli precum catechine, izoflavone, proantocianidine și antocianine, în timp ce non-flavonoidele conțin acizi fenolici mono și stilbeni. Camellia Sinensis, planta de ceai, arborele de cacao și fructele sale, strugurii şi vinul roşu, soia, rodiiile și extractul de zmeur, Polypodium leucotomos, un tip de ferigă utilizatӑ pentru o varietate de afecțiuni cutanate, sunt surse naturale de polifenoli. O dietӑ echilibratӑ şi bogată în astfel de produse poate influenţa sistemul defensiv al pielii și capacitatea sa de a se regenera.

Un nivel optim al vitaminelor A, C şi E în sânge reprezintӑ un avantaj în lupta organismului cu efectele nocive alea radiaţiilor UV. Multe studii au descoperit că vitamina C poate crește producția de colagen, protejează dermul împotriva razelor UVA și UVB, corectează problemele de pigmentare și susţine tratamentele ce vizeazӑ anumite afecţiuni cutanate inflamatorii. De asemnea, vitamina C regenereazӑ vitamina E în organism, ce contribuie la reducerea stresului oxidativ, responsabil pentru foto-îmbӑtrânire şi foto-carcinogenezӑ. La rândul sӑu, Vitamina E oferӑ protecţie antioxidantӑ pentru vitamina A, esenţialӑ în organism. Aceasta se regăsește în surse naturale sub formӑ de retinol, retinal, acid retinoic, retinoizi și cartenoizi, şi contribuie la sӑnӑtatea pielii, a dinţilor şi oaselor, fiind indispensabilӑ în vederea nocturnӑ şi crepuscularӑ. Cele trei vitamine, alӑturi de ceilalţi compuşi naturali din plante, se susţin reciproc, favorizând procesul de regenerare celularӑ cutanatӑ.

Produse
Articole similare
Vara e un miracol daca stii ce sa faci.
Vara e momentul sa te razbuni pe iarna. Razbuna-te pe toti factorii care ti-au lasat pielea uscata,...
Citeste
Mesoterapia, aliatul împotriva stresului
Mesoterapia a fost dezvoltată în anii 50 de medicul francez Dr. Michel Pistor. Obiectivul acestuia c...
Citeste
Gomajul ajuta la regenerarea pielii
Pielea se reinnoieste constant. Celulele moarte de piele au un aspect palid si mat, sunt aspre si ne...
Citeste
Expunerea la soare si protectia solara
Soarele este important pentru sistemul nostru imunitar, pentru formarea vitaminei D si nu in ultimul...
Citeste
Expunerea la soare are si efecte benefice asupra organismului
Expunerea la soare are si efecte benefice asupra organismuluiSoarele este vital pentru existenta omu...
Citeste
5 recomandari anti-stralucire pentru ingrijirea pielii mixte sau grase
E vara si, pentru multe dintre noi, aceasta inseamna piele grasa. Nimic nu e mai neplacut decat o pi...
Citeste
Alege farmacia
Comandă