Frumusete si ingrijire Frumusete si ingrijire

Alegeți corect produsele pentru igiena intimă

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 24 Oct. 2023
Alegeți corect produsele pentru igiena intimă

Magazinele si farmaciile au rafturi şi chiar departamente specializate în igiena intimă feminină, care includ săpunuri lichide, solide, geluri de curăţare, irigatoare şi granule special formulate pentru scopuri precum: curătare şi împrospătare, calmarea iritaţiilor, prevenirea infecţiilor. Cum alegem corect produsele pentru igiena intimă, când şi care dintre ele sunt necesare, în mod real?

Zona intimă feminină şi igiena

Zona intimă feminină este compusă din vulvă (în exterior) şi vagin (în interior). Vulva are un pH între 3.5 – 4.7 şi un set complex de bacterii care variază în funcţie de persoană şi obiceiurile sale. Vaginul are un pH de aproximativ 7 înainte de perioada fertilă, după care acesta devine mult mai acid, de 3.8 – 4.4 şi, la menopauză, dacă se urmează sau nu terapie de substituție hormonală, pH-ul vaginal poate fi de 4,5 – 5 sau 6,5 – 7. Flora vaginală, care trăieşte în echilibru cu pH-ul, are rol protector împotriva infecţiilor.

Secreţiile vaginale curăţă vaginul, iar întreaga zonă intimă are mirosul său propriu, care, atunci când este normal, nu trebuie schimbat cu ajutorul cosmeticelor. Acestea îi pot crea dezechilibre şi afecta modul de funcţionare. Adresaţi-vă medicului în caz de modificări.

În timp ce igiena vulvei se realizează după fiecare utilizare a toaletei, duşurile vaginale nu vor fi efectuate decât atunci când sunt recomandate de medicul ginecolog şi doar ca metodă de tratament. Dușul vaginal poate dezechilibra pH-ul şi microbiomul natural al vaginului, făcându-l mai vulnerabil la infecții – inclusiv infecții cu transmitere sexuală – și crescând riscul de apariţie a cancerului de col uterin și a bolilor inflamatorii pelvine. 

Criterii pentru alegerea produselor de igienă intimă

Chiar şi atunci când se utilizează produse de igienă în zona intimă externă, o mică parte poate pătrunde în canalul interior. Aşadar, iată ce veţi urmări pe etichetele produselor:

  • Produsele de igienă intimă trebuie să fie: testate dermatologic, recomandate de ginecolog şi hipoalergenice.
  • Urmăriţi să scrie pe eticheta principală: fără alcool, parfum, coloranţi sau parabeni.
  • Evitaţi sulfaţii (sodiul lauril sulfate) – aceştia pot usca excesiv pielea din zona intimă.
  • Evitaţi produsele cu glicerină – aceasta este un produs zaharos, ce poate creşte riscul de a dezvolta candidoză.
  • Alegeţi produse cu acid lactic - are proprietăți de curățare care ajută la menținerea echilibrului natural al pH-ului, prevenind dezechilibrul bacterian.
  • Alegeţi şerveţele intime infuzate doar cu apă şi/sau ingrediente naturale.

Utilizaţi produsele de igienă intimă cel mult o dată pe zi. În restul ocaziilor, zona poate fi igienizată doar cu apă.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități