https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Frumusețe și îngrijire Frumusețe și îngrijire

Acneea tardivă

27 Jul. 2016
Acneea tardivă

Cei care suferă de acnee știu că nu este o problemă care îi afectează doar pe adolescenți. Așa-numita acnee tardivă apare cu precădere în jurul vârstei de 30-45 ani. Cifrele arată că cele mai afectate de acneea tardivă sunt femeile. Chiar dacă diferențele dintre acneea tardivă și cea din perioada pubertății sunt enorme, efectele pot fi aceleași pentru cei afectați, deoarece implicațiile sunt de cele mai multe ori și psihice.

Acnee la vârsta maturității

Multe femei cunosc problema: acnee înainte de menstruație, pielea feței se umple de coșuri, de pete roșii pe nas, bărbie si obraji. Multe femei aflate în jurul vârstei de 30 de ani se confruntă cu aceste probleme nu doar în perioada dinaintea ciclului. Deocamdată, cercetătorii nu au descoperit explicația numărului mai mare de femei afectate de acnee tardivă comparativ cu numărul bărbaților.

Una dintre explicații este aceea că glandele sebacee produc sebuum în exces, încărcând porii, care odată obturați formează coșuri.

Acneea tardivă: recunoașterea cauzelor

Cauzele apariției acneei tardive sunt multiple: stresul, alimentația neechilibrată, problemele de ordin psihic, oscilațiile hormonale. Acestea din urmă se remarcă la nivelul pielii în jurul ciclului menstrual și odată cu instalarea menopauzei.

Însă și alergiile, intoleranțele alimentare și efectele adverse ale unor medicamente pot provoca apariția acneei tardive. Uneori există și o predispoziție genetică în acest sens.

Tratamentul pentru acnee tardivă

Chiar dacă acneea tardivă se face simțită doar în anumite zile, coșurile ar trebuie controlate de un medic dermatolog pentru stabilirea unui tratament corect. În funcție de gravitate, ar putea fi necesară prescriere de antibiotice. Pentru formele mai ușoare, se recomandă de regulă creme care conțin antibiotic.

Suplimentar tratamentului medical, starea pielii poate fi îmbunătățită și prin măsuri cosmetice. Spălarea porilor obturați, tratarea pielii cu terapii de lumina color, tratamente abrazive se numără printre procedurile posibile.

Coșurile ar trebui deschise numai de medicul dermatolog sau de cosmetician. Cei afectați ar trebui să se abțină de la strângerea sub orice formă a pielii afectate pentru a nu inrăutăți starea. Prin aplicarea degetelor pe pielea deja afectată, sunt transmise și mai multe bacterii.

Îngrijire adecvată

Este foarte importantă o îngrijire în funcție de tipul de piele. Acneea tardivă afectează în primul rând femeile cu tenul care prezintă tendințe de uscare. Astfel, pielea trebuie tratată și hidratată pe măsură. Doar printr-o hidratare suficientă, pielea iși poate regăsi echilibrul natural și poate rezista împotriva bacteriilor din exterior. Pe tenul afectat de acnee tardivă nu trebuie aplicat săpun obișnuit. Acesta conține sulfat lauret de sodiu sau sulfat lauret care stimulează apariția comedoanelor (puncte negre).

De asemenea, pentru îngrijirea unui ten cu acnee tardivă nu se recomandă nici cremele foarte grase care pot obtura glandele sebacee, fapt ce trebuie evitat indiferent de forma de acnee. În plus, prin produse cosmetice agresive, pielea este atacată inutil, iar bariera pielii devine și mai permeabilă si mai expusa bacteriilor.

Produse cosmetice împotriva acneei tardive

Pe lângă tratamentul specific, se recomandă folosire de produse cosmetice destinate exclusiv pielii sensibile. După consultarea medicului dermatolog sau în cazurile mai puțin severe, a cosmeticianului, se va apela la produse cosmetice care conțin vitamina A și acid de fructe.

Multe dintre femeile în jurul vârstei de 30 de ani se declară încântate de tratamentele cu acizi de fructe. Rezultate sunt duble: pielea afectată de acnee începe să se vindece, inflamațiile se reduc, porii devin mai puțin vizibili. Pe de altă parte, acizii de fructe întind ridurile fine. Se recomandă apelare la un salon de cosmetică specializat. Pentru tratamentele la domiciliu, puteți apela la produse cu un conținut de acid de fructe de 8%. 

Acnee tardivă și make-up?

În ciuda părerii larg răspândite potrivit căreia nu ar trebui să aplicăm make-up pe pielea cu acnee tardivă, adevărul este că prin folosirea acestui produs cosmetic obținem două efecte. Peste zi, pielea este protejată de factorii externi prin make-up, iar în al doilea rând, persoanele afectate au un conform psihic, știind că zonele afectate sunt acoperite și mai puțin vizibile. 

Comunități