
Cei care sufera de acnee stiu ca nu este o problema care ii afecteaza doar pe adolescenti. Asa-numita acnee tardiva apara cu precadere in jurul varstei de 30-45 ani. Cifrele arata ca cele mai afectate de acneea tardiva sunt femeile. Chiar daca diferentele dintre acneea tardiva si cea din perioada pubertatii sunt enorme, efectele pot fi aceleasi pentru cei afectati, deoarece implicatiile sunt de cele mai multe ori si psihice.
Acnee la varsta maturitatii
Multe femei cunosc problema: chiar inainte de menstruatie, pielea fetei se umple de cosuri, de pete rosii pe nas, barbie si obraji. Multe femei aflate in jurul varstei de 30 de ani se confrunta cu aceste probleme nu doar in perioada dinaintea ciclului. Deocamdata cercetatorii nu au descoperit explicatia numarului mai mare de femei afectate de acnee tardiva comparativ cu numarul barbatilor.
Una dintre explicatii este aceea ca glandele sebacee produc sebuum in exces, incarcand porii, care odata obturati formeaza cosuri.
Acneea tardiva: recunoasterea cauzelor
Cauzele aparitiei acneei tardive sunt multiple: stresul, alimentatia neechilibrata, problemele de ordin psihic, oscilatiile hormonale. Acestea din urma se remarca la nivelul pielii in jurul ciclului menstrual si odata cu instalarea menopauzei.
Insa si alergiile, intolerantele alimentare si efectele adverse ale unor medicamente pot provoca aparitia acneei tardive. Uneori exista si o predispozitie genetica in acest sens.
Tratamentul pentru acnee tardiva
Chiar daca acneea tardiva se face simtita doar in anumite zile, cosurile ar trebuie controlate de un medic dermatolog pentru stabilirea unui tratament corect. In functie de gravitate, ar putea fi necesara prescriere de antibiotice. Pentru formele mai usoare, se recomanda de regula creme care contin antibiotic.
Suplimentar tratamentului medical, starea pielii poate fi imbunatatita si prin masuri cosmetice. Spalarea porilor obturati, tratarea pielii cu terapii de lumina color, tratamente abrazive se numara printre procedurile posibile.
Cosurile ar trebuie deschise numai de medicul dermatolog sau de cosmetician. Cei afectati ar trebui sa se abtina de la strangerea sub orice forma a pielii afectate pentru a nu inrautati starea. Prin aplicarea degetelor pe pielea deja afectata, sunt transmise si mai multe bacterii.
Ingrijire adecvata
Este foarte importanta o ingrijire in functie de tipul de piele. Acneea tardiva afecteaza in primul rand femeile cu tenul care prezinta tendinte de uscare. Astfel, pielea trebuie tratata si hidratata pe masura. Doar printr-o hidratare suficienta, pielea isi poate regasi echilibrul natural si poate rezista impotriva bacteriilor din exterior. Pe tenul afectat de acnee tardiva nu trebuie aplicat sapun obisnuit. Acesta contine sulfat lauret de sodiu sau sulfat lauret care stimuleaza aparitia comedoanelor (puncte negre).
De asemenea, pentru ingrijirea unui ten cu acnee tardiva nu se recomanda nici cremele foarte grase care pot obtura glandele sebacee, fapt ce trebuie evitat indiferent de forma de acnee. In plus, prin produse cosmetice agresive, pielea este atacata inutil, iar bariera pielii devine si mai permeabila si mai expusa bacteriilor.
Produse cosmetice impotriva acneei tardive
Pe langa tratamentul specific, se recomanda folosire de produse cosmetice destinate exclusiv pielii sensibile. Dupa consultarea medicului dermatolog sau in cazurile mai putin severe, a cosmeticianului, se va apela la produse cosmetice care contin vitamina A si acid de fructe.
Multe dintre femeile in jurul varstei de 30 de ani se declara incantate de tratamentele cu acizi de fructe. Rezultate sunt duble: pielea afectata de acnee incepe sa se vindece, inflamatiile se reduc, porii devin mai putin vizibili. Pe de alta parte, acizii de fructe intind ridurile fine. Se recomanda apelare la un salon de cosmetica specializat. Pentru tratamentele la domiciliu, puteti apela la produse cu un continut de acid de fructe de 8%.
Acneea tardiva si make-up?
In ciuda parerii larg raspandite potrivit careia nu ar trebui sa aplicam makeup pe pielea cu acnee tardiva, adevarul este ca prin folosirea acestui produs cosmetic obtinem doua efecte. Peste zi, pielea este protejata de factorii externi prin makeup, iar in al doilea rand, persoanele afectate au un conform psihic, stiind ca zonele afectate sunt acoperite si mai putin vizibile.