https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Durere Durere

Durerile abdominale la bărbați și femei

08 Feb. 2016
Durerile abdominale la bărbați și femei

Durerile abdominale la bărbați

Așa cum am amintit deja într-un articol precedent, durerile abdominale pot indica și afecțiuni specifice în funcție de sex. În cazul bărbaților, durerile abdominale însoțite de dureri la nivelul testiculelor (și modificarea culorii testiculelor) pot indica prezența unei torsiuni testiculare. 

În plus, cancerul testicular, epididimita, cancerul prostatic, adenoamele de prostată și inflamațiile prostatei sunt în general însoțite de dureri abdominale. În special bărbații tineri suferă de inflamații cronice ale prostatei, care se remarcă în special prin tulburări de micțiune. Inflamația veziculului seminal poate cauza deseori probleme de micțiune.

Adenoamele benigne de prostată apar, de regulă, după vârsta de 30 de ani. Odată cu înaintarea în vârstă, crește și frecvența. Aproape jumătate dintre bărbații cu vârsta de peste 50 de ani au prostata mărită. Tratamentul este rareori necesar.

Dureri abdominale la femei

Există și afecțiuni specifice femeilor care sunt însoțite de dureri abdominale, precum endometrioza, o afecțiune dureroasă a endometrului (mucoasa care căptușește fața internă a uterului).

Durerile abdominale sunt resimțite și în cazul miomului uterin, a cancerului uterin sau a chisturilor uterine.

În plus, durerile abdominale pot să apară și în zilele menstruației, a sângerărilor între cicluri, chiar și în timpul menopauzei, indicând afecțiuni uterine, precum cancer uterin, cancer cervical, prolaps uterin, uter retrovers sau inflamații ale uterului. Contracțiile vaginale și varicele în zona pelvisului pot fi însoțite de dureri abdominale. În cazul acestora din urmă, durerile pot radia până în membrele inferioare, și apar deseori după o lungă perioadă de șezut sau petrecută în picioare.

Spre deosebire de afecțiunile care pot fi diagnosticate în mod clar, aproximativ 20% din femei suferă la vârsta fertilității de dureri abdominale cronice, numite și dureri urogenitale cronice. De cele mai multe ori nu pot fi stabilite cauze fizice clare pentru aceste dureri, astfel că tratamentul se încheie deseori fără succes. Diagnostice precum vestibulita (vulvita focală), sindromul Levator Ani, cistita interstițială sau vulvodinie sunt stabilite rareori, și numai după un adevărat maraton prin cabinetele medicilor.

Comunități