Digestie Digestie

Natronul – ce este?

07 Oct. 2016
Natronul – ce este?

Natronul este o mixtură naturală de carbonat hidratat de sodiu (Na2CO3•10H2O ) și bicarbonat de sodiu (Na2CO3.).

Natronul este folosit în tratamentul afecțiunilor cauzate de o hiperaciditate în organism, prin neutralizarea acizilor și creșterea valorii pH a sângelui. În trecut, natronul era folosit și pentru tratarea arsurilor la stomac, însă în prezent, acest tratament este considerat depășit. Înainte de administrarea de natron, trebuie să rețineți că printre efectele secundare se numără și probleme la nivelul tractului gastro-intestinal. 

Combaterea acidității

Dat fiind faptul că natronul este ușor alcalin, este folosit pentru reducerea acidității organismului. Praful alb poate neutraliza acizii din corp, transformându-l în săruri. Este folosit și pentru tratarea afecțiunilor cauzate de hiperaciditate. Natronul poate fi administrat sub formă de capsule rezistente la sucul gastric, dar și sub formă de perfuzie intravenoasă. 

Nu se recomandă tratamentele cu natron pe termen lung, deoarece există pericolul distrugerii peretelui protector al stomacului. Consultați întotdeauna medicul pentru a stabili o dozare corectă. 

Natron împotriva arsurilor la stomac

În trecut, natronul era folosit în tratarea arsurilor la stomac, datorită capacității de a forma produși de reacție inofensivi în contact cu acizii prezenți în corp. În prezent, această metodă este considerată depășită, iar administrarea frecventă de natron este însoțită de anumite riscuri, printre care formarea accentuată de gaze în stomac și producția mărită de suc gastric, odată ce efectul natronului scade. 

Efectele secundare ale natronului

Administrarea de natron nu este lipsită de efecte secundare. Pentru reducerea lor în viitor, scăderea dozei poate fi uneori de ajuns. Cele mai frecvente efecte secundare sunt problemele gastro-intestinale, balonările, senzația de sațietate, diaree, stări de greață și vărsături și regurgitare. În cazul supradozelor sunt posibile și arsurile. 

În cazul administrării pe termen lung a natronului, este posibilă creșterea valorii sodiului din sânge și scăderea nivelului de calciu. Atunci când nivelul calciului este prea scăzut, sunt posibile crampele musculare, în special în gambe. Un nivel prea crescut al sodiului atrage după sine creșterea tensiunii arteriale. 

De asemenea, administrarea pe termen lung de natron poate cauza și apariția calculilor renali și dereglarea echilibrului de apă din organism. 

Evitarea natronului în timpul sarcinii

În timpul sarcinii, natronul ar trebui folosit numai cu recomandarea medicului, deoarece afectează nu doar echilibru acido-bazic al mamei, ci și al fătului. 

De asemenea, copiii mai mici de 12 ani nu ar trebui să consume natron fără recomandarea prealabilă a medicului. Și în cazul lor se recomandă acordarea unei atenții deosebite la respectarea dozajului. 

Natron în locul prafului de copt

În trecut, natronul era folosit în special ca agent de creștere în produsele de panificație, fiind înlocuit în prezent de praful de copt. Acesta constă dintr-o combinație de natron și un acidifiant. La temperaturi de peste 50 de grade Celsius, natronul reacționează cu acidifiantul și începe să se descompună. Se formează astfel dioxid de carbon care ajută la obținerea aluaturilor pufoase. 

Praful de copt poate fi înlocuit cu natronul numai în anumite situații. În timp ce praful de copt are întotdeauna un efect de creștere în aluat, natronul funcționează numai când aluatul are și un conținut acid. Cele două prafuri nu pot fi însă înlocuite într-o relație de 1:1.

Comunități