https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Digestie Digestie

Colonul

23 Mar. 2017
Colonul

Colonul are un diametru de aproximativ sase centimetri si o lungime de aproximativ 1,5 metri. Printre altele, serveste la extragerea apei din continutul intestinului. Milioanele de germeni coli prezenti in colon participa la digestie si la sinteza anumitor substante nutritive. Aceasta functie genereaza si formarea gazelor si a mirosului. Organismul uman elimina zilnic aproximativ o jumatate de litru de gaze intestinale. Datorita peristaltismului intestinal, scaunul tare este transportat si stocat in rect.

 

Colonul este format din sase segmente: Inceputul este format din cec si apendice. Functia acesteia este inca necunoscuta, insa datorita numarului semnificativ de limfocite din acest tesut, exista suspiciuni cu privire la o eventuala legatura cu sistemul imunitar.

                                           

Urmeaza apoi colonul ascendent, transversal si descendent si cel sigmoid care continua in rect si se incheie cu canalul anal (anusul).

 

Canalul anal este inconjurat pe interior si exterior de muschiul sfincterului. Sfincterul intern este controlat de un sistem nervos autonom. Sfincterul se relaxeaza in contact cu scaunul si permite trecerea acestuia prin canalul anal. Sfincterul extern opereaza autonom si se relaxeaza doar la primirea unui impuls.

Prin intestinul gros (colon) sunt eliminate toate elementele nutritive nedigerabile, bacteriile intestinale si celulele moarte. Asa cum reiese si din denumire, colonul este mai gros decat intestinul subtire.

Comunități