https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Afecțiuni Afecțiuni

Vitamina D şi diabetul zaharat

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 11 Oct. 2023
Vitamina D şi diabetul zaharat

Vitamina D este responsabilă pentru o multitudine de procese la nivelul organismului, existând receptori pentru vitamina D în muşchi, inimă, creier şi sistemul imunitar. Se recomandă suplimentarea cu Vitamina D încă de la naştere pentru a preveni rahitismul şi a asigura o dezvoltare normală a sugarilor şi copiilor, iar deficitul de vitamina D afectează sistemul muscular, osos, imunitar şi endocrin.

Cercetări publicate în decursul ultimilor 10 ani au relevat faptul că suplimentarea cu vitamina D poate scădea riscul de apariţie a diabetului de tip 2 cu până la 15% la persoanele care suferă de prediabet. Intervenţii precum schimbarea stilului de viaţă prin exerciţiu fizic regulat şi dietă sănătoasă, precum şi continuarea tratamentelor medicamentoase nu trebuie neglijate, acestea având rezultate mult mai consistente: de peste 50% în cazul stilului sănătos de viaţă şi 30% în cazul tratamentului farmaceutic.

Diabetul zaharat şi suplimentarea cu vitamina D

Prediabetul reprezintă un nivel glicemic în sânge mai mare decât normal, însă nu suficient de mare încât pacienţii să fie diagnosticaţi cu diabet zaharat. Persoanele cu prediabet sunt monitorizate periodic şi trebuie să respecte un anumit stil de viaţă şi un tratament recomandat de medic, pentru a preveni instalarea diabetului.

Studiile în domeniul diabetului au constatat că vitamina D poate contribui la scăderea riscului de diabet, însă rezultatele singulare nu au fost niciodată semnificative statistic. Aşadar, a fost efectuată o meta-analiză, care a coroborat rezultatele a trei studii din Statele Unite ale Americii, Norvegia şi Japonia, cu 4190 de participanţi şi o desfăşurare medie timp de 3 ani. Analiza a vizat suplimentarea cu 3.000 UI şi 4.000 UI de vitamina D pe zi şi incidenţa de diabet de tip 2, rezultând o scădere a riscului cu până la 15%, fără efecte adverse asociate unei supradoze de vitamina D.         

Precauţii şi atenţionări

Chiar dacă suplimentarea cu vitamina D este recomandată în sezonul rece, pentru susţminerea sistemului imunitar şi a altor funcţii ale organismului, doza zilnică trebuie să fie de maxim 4.000 UI, pentru persoanele sănătoase. În acelaşi timp, este necesar să se menţină un stil de viată activ, o alimentaţie adecvată situaţiei medicale şi continuarea tratamentului recomandat de medic.

Cumpăraţi suplimente cu vitamina D existente în farmacii şi evitaţi sursele care nu pot fi controlate. Verificaţi ca instrucţiunile de pe etichetă să fie complete şi să conţină: ingrediente, instrucţiuni de utilizare, doza zilnică recomandată, avertismente care vizează anumite grupuri de persoane – de exemplu, femeile însărcinate sau care alăptează, termen de expirare, producător.   

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități