Alege farmacia

Tratarea afectiunilor glandei tiroide

Tratarea afectiunilor glandei tiroide

In functie de starea glandei tiroidei, tratamentul afectiunii necesita terapie medicamentoasa, interventie chirurgicala sau tratament cu iod radioactiv. Aceste tratamente pot fi aplicate partial, individual sau in combinatie. Din pacate, nu exista alternative eficiente pentru tratamentul bolilor tiroidiene in homeopatie sau medicina naturista.

Tabletele de iod

Iodul reprezinta o substanta vitala, de care glanda tiroida este absolut dependenta. Cu toate acestea, pentru ca iodul se gaseste numai in cantitati mici in alimentatie, comprimatele de iod sunt recomandate atat pentru prevenirea, cat si pentru tratamentul carentelor de iod si a bolilor asociate carentei de iod. Aportul de comprimate de iod este sigur si, de obicei, nu are efecte secundare. Comprimatele de iod sunt disponibile in farmacii.

Tablete de hormoni tiroidieni

Atunci cand glanda tiroida nu poate produce suficient hormon tiroidian, ca urmare a unei afectiuni, intregul metabolismul isi pierde echilibrul. Prin urmare, in hipofunctia tiroidiana, tiroxina hormonului propriu este inlocuita cu comprimate (terapie prin substitutie). Hormonul continut in comprimate corespunde hormonului tiroidian produs de organism. Ca urmare, situatia metabolica reintra in normal.

In tratamentul cu hormon tiroidian, este important ca medicul sa gaseasca doza potrivita pentru fiecare pacient. Acest proces necesita monitorizare indelungata si constiinciozitate din partea pacientului in administrarea tabletelor. Cu cateva exceptii, tratamentul cu aceste comprimate trebuie urmat toata viata. In cazul unui dozaj corect, efectele secundare sunt ca si inexistente.

Blocant tiroidian (medicamente anti-tiroide)

In cazul hiperfunctiei tiroidiane, glanda tiroida produce prea multi hormoni, astfel ca productia trebuie "incetinita" prin medicamente. Blocantele tiroidieni reprezinta un grup de medicamente care incetinesc sau blocheaza productia hormonilor tiroidieni. Prin urmare, concentratia hormonului din sange si simptomele hiperfunctiei se normalizeaza. De regula, aceasta reglare metabolica dureaza cateva saptamani.

In boala Basedow, administrarea acestor medicamente dureaza unu pana la doi ani. Se efectueaza apoi un test final, pentru a se stabili daca s-a produs o vindecare spontana. Cu toate acestea, ar putea fi necesara indepartarea chirurgicala a tesutului tiroidian care produce hormoni in mod necontrolat. In aceste situatii, blocantele tiroidiene sunt utilizate pentru tratamentul si pregatirea preliminara a pacientilor pentru interventii chirurgicale sau pentru tratamentul cu iod radioactiv.

De retinut: In timp ce se confrunta cu o hiperfunctie a glandei tiroide, numeroase persoane consuma cantitati mai mari de hrana, fara a castiga in greutate, deoarece metabolismul lucreaza la maxim. Dupa stabilirea unui tratament de succes, metabolismul revine la normal. Este necesara reducerea cantitatilor de hrana consumata, altfel cresterea in greutate va fi inevitabila.

Tratament cu iod radioactiv

Cu ajutorul tratamentului cu iod radioactiv, tesutul tiroidian este restrictionat in functia de productie sau redus in volum. Acest lucru poate fi necesar deoarece celulele tiroidiene sunt prea active sau sunt atacate de sistemul imunitar al organismului.

Iodul radioactiv este o forma speciala de iod care este absorbita de organism in exact acelasi fel in care este asimilat iodul natural, in special in celulele tiroidiene hiperactive. In timpul descompunerii, spre deosebire de iodul natural, acesta emite radiatii radioactive, care pot distruge tesutul din jur. Datorita intervalului scazut de radiatii de aproximativ doi milimetri, acest efect este limitat la celulele tiroidei. Cu toate acestea, din motive de siguranta, tratamentul cu iod radioactiv nu trebuie urmat de femei in timpul sarcinii si nici in timpul alaptarii.

De obicei, pacientul primeste iod radioactiv sub forma de capsule in ziua internarii. Capsulele sunt inodore si fara gust. Ocazional, se poate observa o inflamare a glandei tiroide bolnave. In mod frecvent, administrarea de comprimate cu hormoni tiroidieni este necesara dupa tratamentul cu iod radioactiv. Acest lucru previne cresterea glandei tiroide sau inlocuieste functia limitata a tiroidei ca urmare a tratamentului.

Operatia

Daca, de exemplu, interventia chirurgicala este necesara ca urmare a aparitiei gusii sau a unei hiperfunctii, chirurgul va indeparta partile bolnave ale glandei tiroide, cu exceptia lobilor reziduali mici pe ambele parti. In anumite conditii, sunt indepartate chirurgical numai noduli izolati. Obiectivul consta in obtinerea unei glande tiroide fara noduli. De asemenea, poate fi necesara indepartarea intregii glande tiroide, de exemplu in cazul cancerului tiroidian.

Datorita incidentei lor, interventia chirurgicala tiroidiana reprezinta o procedura standard, similara cu operatia de apendicita. Ca in cazul tuturor interventiilor chirurgicale, sunt posibile senzatiile de durere sau disconfort usor in zona cicatricei proaspete, care insa se estompeaza rapid.

In cazuri foarte rare, nervii corzilor vocale aflati foarte aproape de glanda tiroida, pot fi afectati in timpul operatiei. Insa din nou, este vorba doar de o disfunctie temporara care se retrage in timp. Glandele paratiroide pot fi afectate si indepartate chirurgical. Se ajunge astfel la o perturbare a metabolismului calciului care trebuie echilibrat prin medicamente.

In urma interventiei chirurgicale va ramane o cicatrice mica in zona inferioara a gatului, foarte greu de distins.

In functie de tesutul tiroidian ramas in urma operatiei, tratamentul ulterior cu tablete de iod si / sau comprimate cu hormoni tiroidieni este aproape intotdeauna necesar. Ajustarea dozei medicamentelor este necesara pentru a preveni cresterea in continuare a tiroidei reziduale dar si a deficitului de hormonul tiroidian din organism.

Produse
Articole similare
Glanda tiroidă și cum te poți feri de afecțiunile acesteia
Glanda tiroidă poate prezenta afecțiuni mai rare, precum inflamațiile. În spatele termenului „t...
Citeste
Inamicul neiertator al memoriei, boala Alzheimer
Incepe cu cheile de la usa pe care nu le mai gasim si care apar mai tarziu in locuri neobisnuite. Ap...
Citeste
Infectiile cu Mycoplasme
Mycoplasmele sunt bacterii minuscule care pot provoca o serie de boli ale tractului urogenital si al...
Citeste
Bolile degenerative ale umerilor
O durere ascuțită în centura scapulară provocată de o anumită mișcare sau neputința spontană d...
Citeste
Hernia inghinală
Cum putem recunoaște o hernie inghinală? O umflătură în zona inghinală, însoțită de o durere ușoară,...
Citeste
Toxoplasmoza în timpul sarcinii
Ce este toxoplasmoza în sarcină? Toxoplasma Gondii este un parazit minuscul care se regăsește în cel...
Citeste
Comandă