https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Toxoplasmoza în timpul sarcinii

04 Mar. 2014
Toxoplasmoza în timpul sarcinii

Ce este toxoplasmoza în sarcină? Toxoplasma Gondii este un parazit minuscul care se regăsește în celulele multor mamifere și păsări. Omul este doar o stație intermediară pentru acest agent patogen; pentru a se înmulți, este nevoie de o pisică, folosită drept gazdă. De-a lungul vieții, multe persoane intră în contact cu respectivii paraziți – de cele mai multe ori, pe neobservate. Aceștia pot cauza probleme serioase numai persoanelor cu un sistem imunitar slăbit sau fătului, în perioada sarcinii, prin infecția mamei.

Toxoplasmoza simptome

Dacă în jurul vârstei de 30 de ani, fiecare a treia persoană a intrat în contact cu acești paraziți, la persoanele de 70 de ani, procentul depășește 70%. De cele mai multe ori, corpul luptă împotriva acestor paraziți, fără măcar să observăm. Rareori toxoplasmoza se exteriorizează prin simptome asemănătoare celor gripale: ganglioni umflați, febră, stare de oboseală. Toxoplasmele rămân în țesuturi sub formă de chisturi. Sistemul imunitar câștigă imunitate de-a lungul întregii vieți și preîntâmpină cu succes alte infecții.

Când sunt periculoase toxoplasmozele?

Pentru oameni există două situații în care paraziții inofensivi pot deveni agenți patogeni periculoși: odată prin slăbirea sistemului imunitar, care apare de regulă în cazul bolilor severe, cum ar fi SIDA. În astfel de cazuri, toxoplasmele prezente sub formă de chisturi se pot extinde și pot ataca organele vitale. Paraziții pot deveni dăunători și pentru făt în perioada sarcinii, însă doar atunci când mama se infectează pentru prima dată cu toxoplasmă în sarcină.

În astfel de cazuri este posibil ca toxoplasmele înmulțite odată cu infecția, să ajungă în uter înainte ca sistemul imunitar să acționeze. De aici, drumul spre făt este foarte scurt. Luând în considerare faptul că fătul nu dispune încă de sistem imunitar, nici nu este protejat împotriva infecției.

Care sunt urmările toxoplasmozei asupra fătului?

Riscurile de infecție pentru făt există doar în cazul unei infectări a mamei pentru prima dată în timpul sarcinii. Această infectare depinde și de momentul sarcinii în care are loc primul contact. Nu există indicatori preciși, estimările se situează în jurul valorii de 5-15% în primul trimestru al sarcinii, 30% în cel de-al doilea și peste 60% în ultimele trei luni de sarcină.

Cu cât fătul este afectat mai devreme în evoluție, cu atât urmările sunt mai complexe. Acest fapt se datorează procesului de dezvoltare al organelor, ce se desfășoară în primele săptămâni de sarcină și a reacției sensibile pe care acestea o au față de influențele negative.

Astfel, în special creierul poate fi afectat sever– prin calcifiere, hidrocefalie și cicatrizare. Se poate ajunge chiar și la avorturi spontane. Când toxoplasmoza se produce în trimestrul al doilea de sarcină, urmările asupra fătului sunt minore sau lipsesc. Uneori efectele se resimt ulterior, prin modificări oculare sau tulburări de dezvoltare.

Cum poate fi evitată infectarea?

Pentru oameni există două surse principale de infecție. Cea mai importantă este carnea crudă sau carnea nepreparată suficient din punct de vedere termic. În aceasta se pot afla chisturi cu

agenți patogeni. Cealaltă sursă o reprezintă fecalele de pisici. În special cele care nu sunt proaspete, deoarece toxoplasmele au nevoie de câteva zile pentru a atinge un stadiu infecțios. Acestea rămân infecțioase timp de câteva luni. Iată câteva sfaturi pentru a evita infectarea inițială în timpul sarcinii:

  • Nu consumați și nu gustați carne crudă, cum ar fi carnea tocată de porc
  • Preparați întotdeauna carnea prin mijloace termice, pentru perioade suficiente de timp
  • Spălați legumele și fructele înainte de a le consuma
  • Spălați-vă foarte bine pe mâini după contactul cu carne crudă, legume și fructe
  • Evitați contactul cu fecalele de pisică. Rugați membrii familiei să curețe litiera zilnic cu apă fierbinte ( > 70°C)
  • Hrăniți pisica doar cu mâncare specială uscată sau din conservă
  • Spălați-vă pe mâini după contactul cu pisici și după încheierea activității de grădinărit

Toxoplasma: Diagnoză și diagnostic

Atunci când există suspiciuni în privința afecțiunii de toxoplasmoză, pot fi realizate teste ale sângelui în vederea stabilirii prezenței anticorpilor. Aceste analize pot indica în ce măsură infecția s-a produs, dacă este recentă sau mai veche. Acest test poate fi realizat și în perioada premergătoare sarcinii sau în primele săptămâni de sarcină, însă nu este inclus în îngrijirea prenatală, ceea ce înseamnă că este acoperit de casa de sănătate numai în cazul în care există suspiciuni motivate ale unei infecții.

Fiecare dintre noi se confruntă la un moment dat cu diverse afecțiuni. Ne bucurăm că îți putem spune ce este și cum se manifestă toxoplasmoza în timpul sarcinii.

Scrie-ne un comentariu și spune-ne cât de utile au fost informațiile despre această afecțiune.

Comunități