https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Afectiuni Afectiuni

Sindromul picioarelor neliniștite - cauză pentru insomnii

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 23 Mar. 2023
Sindromul picioarelor neliniștite - cauză pentru insomnii

Sindromul picioarelor neliniştite (SPN) sau boala Willis-Ekbom este o tulburare neurologică, ce poate afecta până la 5-10% dintre adulţi, precum şi între 2 şi 4% dintre copii. Se manifestă prin nevoia acută de a mişca picioarele, declanşată de senzaţii neplăcute, care se ameliorează ca urmare a mişcării.  

Simptomele SPN 

Senzaţiile de nelinişte la nivelul picioarelor, ce pot apărea şi în partea de sus a corpului, devin observabile şi se accentuează în momentele de repaus fizic: la drum lung în maşină, tren sau avion, atunci când persoana stă pe scaun şi priveşte la televizor sau când se întinde în pat. Deseori, acestea apar peste noapte, conducând la zvâcniri dese şi inconştiente ale picioarelor, uneori detectate de partener sau de părinţi, în cazul copiilor, şi interferând cu procesul de odihnă al pacientului. A doua zi, persoanele se simt obosite, au stare de somnolenţă şi dificutăţi de concentrare. 

Cei afectaţi de acest sindrom descriu senzaţiile ca pe mâncărimi, înţepături sau furnicături, ceva care se mişcă sau se târăşte pe piele, ori de tipul unui curent electric ce traversează pielea, însă nu ca pe amorţeală sau crampe musculare.

Cauze ale SPN

Cauzele bolii nu sunt întotdeauna cunoscute, un dezechilibru al dopaminei la nivelul creierului sau moştenirea genetică fiind cele mai probabile. De asemenea, poate fi determinată de boli renale, anemie feriprivă (deficit de fier), neuropatie periferică, boala Parkinson, consumul de alcool, dar şi dezechilibrele hormonale (frecvente în cazul ultimului trimestru de sarcină).

SPN şi tulburarea somnului

SPN se agravează în mod special seara, înainte de culcare, atunci pând pacienţii stau întinşi în pat. Astfel, SPN poate interfera cu procesul de relaxare şi adormire, ducând la insomnie şi chiar la fobii legate de momentul întinderii în pat. De asemenea, apare deseori în timpul somnului trezind pacientul şi împiedicând readormirea. În acelaşi timp, deprivarea de somn poate declanşa sau accentua simptomele SPN, conducând, în timp, la stări depresive şi la scăderea calităţii vieţii. 

Tratament şi remedii în SPN

Medicul neurolog va efectua o anamneză aprofundată în cadrul unui consult clinic şi va putea recomanda analize complementare în vederea diagnosticului. Tratamentul constă în administrarea de suplimente de fier, medicamente ce pot creşte valorile de dopamină la nivelul creierului, blocante ale cananelor de calciu sau relaxante musculare (miorelaxante). 

Remediile naturale şi de stil de viaţă implică un nivel crescut de activitate fizică, o mai bună igienă a somnului, alături de tehnici de relaxare, băi calde şi masaj, reducerea consumului de alcool şi cofeină, împreună cu renunţarea la fumat.  

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități