https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Afecțiuni Afecțiuni

Polineuropatie alcoolica

20 Jan. 2016
Polineuropatie alcoolica

Polineuropatia alcoolica poate fi urmarea directa a actiunii alcoolului asupra tesutului nervilor sau afectiunea secundara ca urmare a subnutritiei des intalnita in randul alcoolicilor. Tabloul clinic poate sa varieze de la usoare tulburari de natura senzitiva in special la nivelul membrelor inferioare, pana la dureri puternice, crampe si chiar paralizii musculare.

Printre caracteristicile cele mai frecvente ale neuropatiei alcoolice se numara paralizia nervilor peroneului, localizati in partea exterioara, responsabili pentru musculatura extensoare a piciorului. Astfel, drept urmare a polineuropatiei, pacientul nu mai poate ridica activ partea de jos a piciorului si nici degetele de la picioare, fapt care conduce la instalarea unui mers caracteristic, mai pronuntat pe o parte. In cazul abstinentei de alcool, a normalizarii obiceiurilor alimentare si in special a administrarii de vitamine (Vitamina B1), simptomele polineuropatiei alcoolice dispar total sau partial.

Polineuropatia din intoxicatia cu plumb

O forma deosebita a polineuropatiei este cea cauzata de intoxicatia cronica cu plumb. Este intalnita in special in randul muncitorilor din fabricile de acumulatoare sau a persoanelor care intra in contact cu vopsele cu continut de plumb.

Plumbul patrunde in organism prin caile respiratorii sau prin tractul gastro-intestinal. In cazul intoxicatiilor cronice, pacientii se plang de dureri de cap, de lipsa poftei de mancare, de constipatie, oboseala si colici intestinale. Pielea pacientilor este foarte palida, chiar gri-galbuie.

Polineuropatia se caracterizeaza prin paralizia musculaturii extensoare in zona mainilor, mai rar in zona picioarelor. In anumite conditii este posibila si paralizia si atrofia musculara in zona degetelor mari si a degetelor mici, tulburari de functionare in cazul muschilor folositi pentru intinderile degetelor de la maini si de la picioare. Sensibilitatea este mai putin afectata decat motrica, fara a fi insotita de dureri. Tulburarile de auz si de vedere se numara de asemenea printre simptomele polineuropatiei cauzate de intoxicatia cu plumb.

Daunele provocate nervilor sunt reversibile in urma incetarii expunerii la concentratii mari de plumb, la fel si problemele musculaturii.

Comunități