https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Infarctul organelor – Riscul nu este rezervat numai inimii

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 31 Oct. 2018
Infarctul organelor – Riscul nu este rezervat numai inimii


Dr. Mariana Olingheru
Medic Specialist Medicină de Familie
Specialist în Fitoterapie şi Apiterapie

Cand auzim cuvantul "Infarct" ne gandim automat la infarctul de inima. Este destul de putin cunoscut faptul ca si toate celelalte organe pot suferi un infarct.

Cauza: Probleme vasculare 

Acest principiu, potrivit caruia afectiunile vasculare ar sta la baza infarctului organelor, se aplica indiferent de organul care este afectat. Un vas care alimenteaza cu sange organul respectiv se obtureaza. Tesutul din spatele vasului respectiv nu mai este alimentat cu oxigen si moare. Tesutul incepe sa se cicatrizeze, iar produsii care rezulta din acest intreg proces de transformare trebuie eliminati din organism.

In spatele obturarii vaselor care duce la aparitia infarctului organelor, sta de cele mai multe ori un cheag de sange format pe peretele vaselor, desprins de fluxul de sange si transportat. Acolo unde ramane agatat se formeaza o obturare a vasului. La aceste cheaguri de sange - numite si trombe - se ajunge in urma depunerilor care asperizeaza peretii fini ai vaselor de sange.

Ingustarea vaselor 

Cauza principala a depunerilor pe peretii vaselor de sange este arterioscleroza, in cadrul careia depunerile de colesterol conduc la ingustarea vaselor. Afectiunea este resimtita la nivelul intregului sistem vascular, chiar daca ingustarile sunt mai frecvente in randul vaselor inimii.

Trombii se pot forma oriunde in organism in sistemul vascular. Astfel, accidentele vasculare sunt cauzate de obturari acute ale vaselor. Numarul de pacienti care sufera de accidente vasculare este la fel de alarmant de mare ca al celor care sufera de infarct de miocard.

Diabeticii sunt expusi unui risc mai mare 

Problemele vasculare se numara printre consecintele pe termen lung ale diabetului zaharat. Infarctul organelor se numara printre cauzele principale de deces in randul diabeticilor, ca urmare a problemelor de circulatie, fapt observat si in procesul indelungat de vindecare a diferitelor leziuni. In cazul acestor pacienti, tesutul care a suferit un infarct este transportat mai greu pentru a fi eliminat din organism.

Infarctele oculare in crestere 

Pe langa inima, rinichi, splina sau ficat, si ochii pot suferi un infarct. Infarctul ocular consta in formarea unei tromboze in artera oculara, care blocheaza vasele din spate. Persoana afectata isi pierde vederea in ochiul respectiv sau vederea se reduce la o simpla pata.

In cazul instalarii unui infarct ocular, se recomanda consultarea cat mai rapida a unui medic oftalmolog, in maxim 20 de ore de la producerea acestuia, in caz contrar sansele de recuperare scad drastic. Chiar daca problemele provocate de infarctul ocular pot di remediate de cele mai multe ori cu ajutorul laserului sau acupuncturii, vederea ochiului afectat este de cele mai multe ori redusa. In cadrul universitatii Freiburg au fost dezvoltate proceduri pentru tratarea acestor blocaje arteriale, intr-un mod similar celor care apar in vasele inimii.

Tratament nou 

Interventia dureaza 1-2 ore si este efectuata sub anestezie locala, aplicata in regiunea inghinala. Nu este necesara anestezia generala, deoarece pe peretii interiori ai vaselor nu se afla terminatii nervoase, iar pacientul nu resimte nici o durere in momentul instalarii cateterului. Cateterul este introdus prin artera inghinala si impins pe artera principala in carotida. De aici se ramifica artera oculara. Operatorul trebuie sa urmeze o ramificatie in unghi aproape drept spre artera oculara. Ruta cateterului este urmarita pe monitor.

Odata ajuns la locul obturatiei vasculare, medicul injecteaza medicamentul pentru desprinderea cheagului. Medicamentul ajunge in concentratie mare in punctul obturatiei. Acesta reprezinta un avantaj fata de metoda conventionala care consta in injectarea medicamentului in vena bratului, urmand ca acesta sa se distribuie la nivelul intregului organism, ajungand deseori in concentratii foarte mici la punctul obturatiei.

Preventie si control  

Infarctul ocular afecteaza de regula un singur ochi. Este foarte importanta protejarea celui de-al doilea ochi impotriva unui infarct. Pentru aceasta este importanta determinarea cauzelor care au condus la producerea infarctului initial si clarificarea eventualilor factori de risc cum ar fi valorile colesterolului, tensiunea arteriala sau diabetul. Se recomanda controalele regulate la oftalmolog.

 

 

Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități