Afectiuni Afectiuni

Cum se diagnostichează infecţia cu HPV?

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 13 Oct. 2023
Cum se diagnostichează infecţia cu HPV?

Testele care evaluează o posibilă infecţie cu virusul uman papilloma (HPV) sunt: citologia Babeș-Papanicolau, genotiparea HPV şi colposcopia (cu sau fără biopsie).

Examenul citologic Babeș Papanicolau

Testul Papanicolau este un test de screening, nu de diagnosticare, și nu poate determina cu siguranță dacă aveți infecţie cu HPV. Citologia Babeş Papanicolau este anormală în cazul infecţiilor genitale nu doar virale – ci şi bacteriene sau parazitare – şi  poate depista prezenţa celulelor precanceroase sau canceroase în interiorul colului uterin și vaginului. Dacă citologia Babeș Papanicolau este anormală, sunt necesare alte teste pentru a vedea dacă există o infecţie cu HPV.

Genotiparea HPV

Genotiparea HPV este un test ADN care se efectuează pe celulele cervicale colectate în mediu lichid. Testul detectează posibila infecţie cu tulpini cancerigene ale virusului uman papilloma (HPV). Genotiparea HPV se recomandă pentru a evalua dacă rezultatul anormal al testului Babeş-Papanicolau este determinat de una dintre tulpinile HPV cu risc cancerigen înalt. În cadrul tipurilor oncogene de HPV, tipul 16 determină peste 50% din cazurile de cancer cervical, iar tipul 18 este implicat în 10-20% din cazuri.

Exista 2 tipuri de teste HPV – unele care depistează doar tulpinile cu risc foarte crescut, adică 16 şi 18, şi altele care depistează 28 de tulpini HPV, respectiv cele cu risc inalt cancerigen (16, 18, 26, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 68, 73, 82) şi cele cu risc scăzut (6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61) care produc leziuni benigne (condiloame).

Studiile indică faptul că 1 din 10 femei ≥ 30 ani testate pozitiv pentru HPV 16 sau 18 a avut leziune intraepitelială de grad înalt, cu toate că rezultatele citologiei în mediu lichid au fost negative.

Colposcopia

Colposcopia este necesară dacă rezultatul testului Papanicolau are modificări. Dacă se observă o zonă anormală, se va face o biopsie.

Biopsia de col uterin 

Biopsia stabileşte cu certitudine dacă o zonă anormală este un precancer, un cancer adevărat sau o leziune fără risc. Biopsia este nu doar un mijloc de diagnostic, ci poate fi singurul tratament necesar al leziunilor de col uterin, dacă biopsia poate îndepărta complet toate țesuturile anormale. 

Reţineţi:

  • Se recomandă ca femeile să își facă primul test Babeș Papanicolau după debutul vieții sexuale, o dată pe an.
  • Genotiparea HPV se recomandă o dată la 5 ani, chiar dacă citologia Papanicolau este normală.
  • Orice examen Babeş-Papanicolau anormal necesită şi genotiparea HPV.
Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități