https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Când și de ce să mergi la geriatru

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 23 Mar. 2023
Când și de ce să mergi la geriatru

Neonatologul este medicul specializat în îngrijirea nou-născuţilor, iar pediatrul va trata copilul până spre vârsta de 18-21 de ani pentru boli specifice copilăriei. Pe măsură ce individul înaintează în vârstă, el întâmpină probleme de sănătate tot mai complexe, mai delicate, deseori determinate de fragilizarea organismului. După vârsta de 65 de ani, el se poate adresa unui medic geriatru, specializat în afecţiunile complicate ale vârstnicilor, polipatologie şi polimedicaţie.   

Ce patologii tratează medicul geriatru?

Îmbătrânirea şi degradarea celulară ce devin tot mai vizibile după vârsta de 60 de ani, fie că este vorba despre degradare neuronală, scăderea masei musculare sau a densităţii osoase, toate acestea sunt studiate şi abordate de către medicul geriatru, în mod dedicat fiecărui pacient în parte. Geriatrul poate trata afecţiuni precum: insomnia, depresia, demenţa, boala Alzheimer, artrita, osteoporoza şi problemele de echilibru, incontinenţa, bolile cardiace, diabetul dar şi diferite tipuri de cancer apărute la vârste înaintate. 

În plus, medicul geriatru va aborda din perspectivă holistică polipatologiile fiecărui pacient şi interacţiunile medicamentoase recomandate de diferiţi medici specialişti, indicând noi scheme de tratament. El colaborează cu familia sau cu îngrijitorii pacientului, pentru a asigura un mediu cât mai echilibrat pacientului vârstnic, cât şi cu medicul de familie sau alţi specialişti ce îl tratează. De asemenea, pentru a înţelege ansamblul problemelor medicale ale vârstnicului, medicul geriatru acordă mai mult timp fiecărei consultaţii faţă de oricare alt medic. 

În ce condiţii se va apela la serviciile medicului geriatru?

  1. Atunci când adulţii cu vârsta de peste 65 au patologii multiple, ce implică scheme complexe de tratament şi îngrijire multidisciplinară.
  2. În cazul tratamentelor medicamentoase pentru anumite afecţiuni ce influenţează negativ evoluţia altor boli asociate.
  3. Dacă vârstnicul se confruntă cu declin mental, funcțional, osteoporoză sau fragilitate fizică, ce pot duce la complicaţii în autoîngrijire, căderi şi traumatisme.
  4. În situaţiile medicale complicate ce depăşesc ajutorul care poate fi oferit de către familie sau îngrijitori.
  5. În urma unei spitalizări determinate de un traumatism, intervenţie chirurgicală sau boală, pentru a facilita recuperarea pacientului vârstnic şi pentru a oferi recomandări aparţinătorilor în sensul adaptării activităţilor cotidiene la noua situaţie medicală a pacientului.  

Persoanele în vârstă, cu un stil de viaţă activ şi afecţiuni uşoare cu tratament controlabil, se pot adresa, în continuare, medicilor specialişti. 

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități