Alege farmacia

Cainii din rasa Ciobanesc German pot detecta olfactiv cancerul mamar

Cainii din rasa Ciobanesc German pot detecta olfactiv cancerul mamar

Institutul Curie intentioneaza sa cerceteze o noua metoda dupa inregistrarea primului succes

 

Datorita simtului olfactiv extraordinar, cainii din rasa Ciobanesc German pot detecta cu siguranta aproape absoluta prezenta cancerului mamar. Acesta este rezultatul unui studiu realizat de Institutul Curie din Paris, publicat in urma cu doar cateva zile. Metoda este simpla, necostisitoare si nu necesita nici o interventie medical si ar putea revolutiona diagnosticarea cancerului mamar, in special in tari si regiuni unde mamografia nu este la indemana.

In studiu au fost implicati doi caini din rasa Ciobanesc German - Thor si Nykios – care timp de sase luni au fost antrenati si familiarizati cu mirosul specific al pacientelor diagnosticate cu cancer, folosind materialul de bandaj purtat anterior de paciente direct pe piept. Cercetatorii au pornit de la numeroasele declaratii anterioare, neverificate stiintific, care sustineau capacitatea cainilor de a detecta prezenta celulelor canceroase in stapanele lor.

Pentru studiu a fost colectat materialul de bandaj de la 31 de paciente diagnosticate cu cancer. Cu ajutorul expertului in aceasta rasa de caini,  Jacky Experton, cainii Thor si Nykios, au invatat sa interiorizeze diferentele de miros dintre materialul respectiv si substantele specifice femeilor care nu sufera de cancer.

Dupa prima etapa, oamenii de stiinta au colectat din nou material de bandaj de la 31 de femei diagnosticate cu cancer- de data aceasta, altele decat cele la care s-a apelat initial. In plus, s-a folosit de trei ori mai mult material provenit de la femei care nu sufera de cancer. Inca din primul test de miros, cainii au indicat 28 de raspunsuri corecte, iar procentul a fost de 100% cu ocazia celui de-al doilea test.

Chiar daca tehnologia moderna este foarte eficienta in multe cazuri, potrivit lui Amaury Martin din cadrul Institutului Curie, "pana in prezent si-au dovedit eficienta si alte lucruri mai simple, mai evidente." Prin aceasta incercare s-a dorit testarea in ce masura  "intelepciunea conventionala" poate fi verificata prin "stiinta reala". In viitorul studiu clinic urmeaza sa fie include mai multe paciente si alti doi caini. Oamenii de stiinta sunt de parere ca in viitor cainii vor putea fi inlocuiti prin echipamente olfactive ultraperformante.

 

Produse
Articole similare
Glanda tiroidă și cum te poți feri de afecțiunile acesteia
Glanda tiroidă poate prezenta afecțiuni mai rare, precum inflamațiile. În spatele termenului „t...
Citeste
Inamicul neiertator al memoriei, boala Alzheimer
Incepe cu cheile de la usa pe care nu le mai gasim si care apar mai tarziu in locuri neobisnuite. Ap...
Citeste
Infectiile cu Mycoplasme
Mycoplasmele sunt bacterii minuscule care pot provoca o serie de boli ale tractului urogenital si al...
Citeste
Bolile degenerative ale umerilor
O durere ascuțită în centura scapulară provocată de o anumită mișcare sau neputința spontană d...
Citeste
Hernia inghinală
Cum putem recunoaște o hernie inghinală? O umflătură în zona inghinală, însoțită de o durere ușoară,...
Citeste
Toxoplasmoza în timpul sarcinii
Ce este toxoplasmoza în sarcină? Toxoplasma Gondii este un parazit minuscul care se regăsește în cel...
Citeste
Comandă