https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Boala Alzheimer – o problemă a fiecăruia dintre noi?

02 Mar. 2022
Boala Alzheimer – o problemă a fiecăruia dintre noi?

La întrebarea din titlu, răspunsul corect este „Da”!

Mulți se vor simți nedreptățiți citind acest răspuns, sau vor simți că „nu fac parte din poveste”.

Dar, dacă vom face „un pas în spate” și ne vom gândi la faptul că asistăm la o creștere a speranței de viață (cu ajutorul terapiilor moderne), la abaterea de la ceea ce înseamnă un stil de viață sănătos în copilărie și în tinerețe (fapt ce amprentează starea de sănătate ca adult), dar mai ales la faptul că, în momentul în care apar modificările specifice bolii Alzheimer sau ale oricărui tip de demență, se schimbă totul în jurul persoanei respective (interacțiunile cu familia, prietenii, vecinii, cu orice persoană cu care relaționează), vom înțelege de ce e important să fim atenți atunci când sesizăm primele modificări.

Ce înseamnă demența?

Demența este o tulburare neurocognitivă majoră, care presupune modificări ale funcțiilor cognitive: gândire, memorie, percepție, limbaj, motivație, posibilitatea de a face față provocărilor de zi cu zi, dificultăți în a învăța lucruri noi, etc. 

Există mai multe tipuri de demență, cele mai frecvente fiind demența Alzheimer și demența vasculară, apărută cel mai frecvent în urma unui accident vascular cerebral.

Este important să știm faptul că, în demența Alzheimer, semnele și simptomele apar treptat. Există stadii intermediare prin care pacientul cu demență trece, până când devine dependent în totalitate de îngrijirea celor din jur.

Diagnosticul precoce 

Diagnosticul precoce este important pentru că permite intervenții specializate, care pot încetini evoluția bolii. De asemenea, prin înțelegerea motivului pentru care persoana de lângă noi s-a schimbat, tuturor le va fi un pic mai ușor să treacă prin această experiență:

  • Trebuie să înțelegem că modificările pe care le observăm sunt în contextul bolii. Astfel, multe situații conflictuale vor fi evitate!
  • Să ne preocupăm de siguranța persoanei cu demență și a celor din jur prin prevenirea accidentelor casnice.
  • Pacienții și aparținătorii se pot pregăti pentru stadiile avansate ale bolii.

Atenție la „semnalele de alarmă” pentru demență!

Principalele manifestări sunt:

  • pierderea de memorie;
  • dificultăți în îndeplinirea unor activități obișnuite;
  • probleme de comunicare și limbaj;
  • dezorientare în timp și spațiu;
  • afectarea judecății;
  • probleme cu gândirea abstractă;
  • rătăcirea obiectelor;
  • schimbări de comportament, de personalitate;
  • pierderea motivației.

Nu neglijați nicio modificare! Solicitați un consult medical! Fiecare semn sau simptom nou apărut poate fi semnalul unei afecțiuni (debut de demență sau alte afecțiuni care se însoțesc de tulburări cognitive), al oboselii sau al îmbătrânirii normale. Cauza exactă poate fi stabilită doar de către specialist.

Dr. Daciana Toma, medic primar medicină de familie, instructor-formator de medicină de familie

Comunități