Tratament alternativ în astm

Tratament alternativ în astm

Ce este astmul bronşic? Este o afecţiune pulmonarӑ frecventӑ, atât la tineri cât şi la persoane adulte şi în vârstӑ, fiind uşor de diagnosticat de cӑtre medic. Tratamentul constӑ în utilizarea de substanţe pe bazӑ de corticosteroizi, cu rol bronhodilatator, inhalatoriu sau oral, alӑturi de antihistaminice, în cazul astmului alergic.

Tratamentul medicamentos amelioreazӑ inflamaţia bronhicӑ, permițând persoanelor afectate sӑ respire normal, însӑ scopul şi rezultatul lor sunt limitate. Terapiile alternative au rolul de a controla factorii de risc în apariţia bolii ori a crizelor de astm, permiţând o ameliorare de ansamblu a condiţiei medicale.

Un regim alimentar sӑnӑtos

Adoptarea unui regim alimentar bazat pe fructe şi legume proaspete furnizeazӑ organismului vitamine şi antioxidanţi ce susţin funcţionarea normalӑ a aparatului respirator, iar fitonutrienţii cu rol antiinflamator ajutӑ la scӑderea inflamaţiilor tractului respirator. Studiile au arӑtat cӑ nivelurile scӑzute din vitaminele A, C, D şi E sunt deseori asociate cu cazuri severe de astm bronşic.

Acizii esenţiali Omega 3, care se regӑsesc în uleiul de peşte, de in, de cânepӑ şi în nuci, are proprietӑți antiinflamatoare, fiind benefic şi în cazul astmaticilor. Cei care nu sunt alergici la peşte, nuci şi seminţe pot introduce cantitӑţi mai mari din aceste alimente în dietӑ. În caz contrar, sunt recomandate suplimentele de Omega 3.

Echilibrul florei intestinale

Flora intestinalӑ este învelişul viu, protector, al tractului intestinal, responsabil pentru menţinerea sӑnӑtӑţii întregului organism şi parte din sistemul imunitar. Inflamația cronică, ce afectează căile respiratorii, se reflectӑ şi la nivelul microbiomului intestinal, al cӑrui echilibru trebuie menţinut fie cu ajutorul probioticelor, regӑsite în iaurt, kefir şi alimente fermentate, fie cu ajutorul prebioticelor, alimente bogate în fibre ce hrӑnesc flora intestinalӑ: cereale integrale, banane, ceapӑ, usturoi. În cazul unor intoleranţe alimentare, pot fi utilizate suplimente alimentare.

Tratarea fondului depresiv

S-a observat o asociere între crizele sau cazurile severe de astm şi existenţa unui fond depresiv, în primul rând în cazul tinerilor şi adolescenţilor. Aceste situaţii pot fi echilibrate prin sesiuni de terapie şi mişcare, alӑturi de suplimentarea surselor de Omega 3, împreunӑ vizând restabilirea secreției normale a neurotransmițătorilor. Mişcarea prin sport are un rol esenţial în eliberarea de endorfine, hormoni ai fericirii, contribuind, astfel, la prevenirea apariţiei depresiei şi a stӑrilor de fricӑ, dar şi la îmbunӑtӑţirea funcţiilor respiratorii şi cardiace.