Glosodinia

Glosodinia

Senzatia de arsura a cavitatii bucale apare in special in randul femeilor, in timpul menopauzei, uneori ca stare permanenta, alteori doar sporadica. Senzatia de arsura este localizata, de regula, pe partile laterale sau in varful limbii. Deseori, aceste stari sunt insotite de uscarea gurii, de tulburari ale simtului gustativ si de o senzatie de amorteala a gurii.

Cauzele glosodiniei

In spatele senzatiei de arsura a cavitatii bucale, se pot ascunde diverse cauze. Printre acestea, se numara in principal afectiuni ale cavitatii bucale, ale dintilor – precum cariile -, ale mucoasei bucale sau gingiei sau protezele dentare montate necorespunzator. De asemenea, glosodinia poate fi provocata si de un contact cu un aliment impotriva caruia exista o alergie, sau in contact cu o ciuperca.

De asemenea, exista posibilitatea ca senzatia de arsura a cavitatii bucale sa fie provocata de o afectiune interna sau de o tulburare a sistemului nervos. Printre cauzele posibile se numara si diabetul, afectiunile glandei tiroidiene, tulburari ale aparatului digestiv, scleroza multipla si neuropatiile. O alta cauza a aparitiei acestei senzatii este carenta de fier sau carenta de vitamina B12. Cauzele psihice nu trebuie nici ele ignorate.

Limba infectata

Atunci cand limba este infectata, simptomele apar impreuna: limba este inflamata, rosie, dureroasa si acoperita de pustule. Cauzele unei infectii la nivelul limbii sunt ca si in cazul arsurilor, iritatiile locale, spre exemplu prin muchiile dintilor. Carenta de vitamine sau de fier, diabetul, bolile hepatice pot conduce si ele la o infectie a limbii. Pentru a alina primele simptome, incercati gargara cu ceai de musetel sau de salvie.

Atunci cand pe suprafata limbii apar modificari benigne, starea este descrisa ca limba geografica, deoarece leziunile au aspectul unei harti: apar leziuni rosiatice incadrate de o margine alba. De cele mai multe ori, aceasta anomalie nu este insotita de simptome, insa uneori senzatia de arsura a limbii apare si in acest caz. Deseori, limba are un aspect cutanat, marcat de indentatii adanci.

Limba inflamata

Atunci cand limba se inflameaza spontan si foarte puternic, trebuie actionat rapid. Cauzele ar putea fi de natura alergica, iar consecintele pot fi fatale. Intr-un astfel de caz, se recomanda apelarea de urgenta la un medic.

Daca limba este inflamata in special pe margini si se observa amprenta dintilor pe limba, cauzele ar putea di de natura hepatica sau ca urmare a hipofunctiei glandei tiroide. In plus, anomalia poate indica si prezenta anumitor probleme la nivelul gastro-intestinal. Si in acest caz se recomanda consultarea medicului.

Pustule pe limba

Pustulele care pot aparea pe suprafata limbii se numesc afte si indica prezenta unei infectii a mucoasei si care, de regula, se vindeca de la sine in cateva zile. Aftele au o culoare laptoasa si sunt incadrate de o margine rosie. Pentru a alina simptomele, se recomanda creme analgezice si solutii dezinfectante orale.

De retinut insa ca pustulele pe limba pot indica si probleme de ordin gastric, alergii sau slabirea sistemului imunitar. Atunci cand simptomele se mentin pentru o perioada mai lunga de timp, nu ezitati sa va adresati medicului.

Curatarea limbii

Daca limba dvs. este predispusa la incarcare, trebuie sa o curatati regulat. In mod natural, alimentele mai solide ajuta la curatarea limbii de celulele moarte si resturile de alimente. In plus, puteti folosi o periuta de dinti foarte moale, sau o racleta speciala pentru limba pentru curatare. Limba trebuie curatata intotdeauna din spate in fata.