Durerile abdominale la barbati si femei

Durerile abdominale la barbati si femei

Durerile abdominale la barbati

Asa cum am amintit deja intr-un articol precedent, durerile abdominale pot indica si afectiuni specifice in functie de sex. In cazul barbatilor, durerile abdominale insotite de dureri la nivelul testiculelor (si modificarea culorii testiculelor) pot indica prezenta unei torsiuni testiculare. 

In plus, cancerul testicular, epididimita, cancerul prostatic, adenoamele de prostata si inflamtiile prostatei sunt in general insotite de dureri abdominale. In special barbatii tineri sufera de inflamatii cronice ale prostatei, care se remarca in special prin tulburari de mictiune. Inflamatia veziculului seminal poate cauza deseori probleme de mictiune.
Adenoamele benigne de prostata apar, de regula, dupa varsta de 30 de ani. Odata cu inaintarea in varsta, creste si frecventa. Aproape jumatate dintre barbatii cu varsta de peste 50 de ani au prostata marita. Tratamentul este rareori necesar.

Dueri abdominale la femei

Exista si afectiuni specifice femeile care sunt insotite de dureri abdominale, precum endometrioza, o afectiune dureroasa a endometrului (mucoasa care captuseste fata interna a uterului).
Durerile abdominale sunt resimtite si in cazul miomului uterin, a cancerului uterin sau a chisturilor uterine.
In plus, durerile abdominale pot sa apara si in zilele menstruatiei, a sangerarilor intre cicluri, chiar si in timpul menopauzei, indicand afectiuni uterine, precum cancer uterin, cancer cervical, prolaps uterin, uter retrovers sau inflamatii ale uterului. Contractiile vaginale si varicele in zona pelvisului pot fi insotite de dureri abdominale. In cazul acestora din urma, durerile pot radia pana in membrele inferioare, si apar deseori dupa o lunga perioada de sezut sau petrecuta in picioare.
Spre deosebire de afectiunile care pot fi diagnosticate in mod clar, aproximativ 20% din femei sufera la varsta fertilitatii de dureri abdominale cronice, numite si dureri urogenitale cronice. De cele mai multe ori nu pot fi stabilite cauze fizice clare pentru aceste dureri, astfel ca tratamentul se incheie deseori fara succes. Diagnostice precum vestibulita (vulvita focala), sindromul Levator Ani, cistita interstitiala sau vulvodinie sunt stabilite rareori, si numai dupa un adevarat maraton prin cabinetele medicilor.