Cele mai bune 10 sfaturi impotriva vezicii urinare slabite

Cele mai bune 10 sfaturi impotriva vezicii urinare slabite

Slabirea vezicii urinare poate afecta atat femeile cat si barbatii. Aceasta afectiune neplacuta poate avea numeroase cauze, cum ar fi inaintarea in varsta, sarcina, infectiile cailor urinare sau urmarile unei interventii chirurgicale. Cei in cauza nu trebuie sa dispere, deoarece exista o serie de masuri practice pe care le pot lua pentru a preveni slabirea vezicii si pentru reducerea in intensitate a simptomelor acute.

Gimnastica pelvisului intareste vezica

O masura foarte eficienta pentru alinarea simptomelor si pentru prevenirea aparitie problemelor consta in gimnastica de tonifiere a pelvisului. Exercitiile pot fi realizate chiar si in timp ce sunteti asezati la birou, prin contractarea musculaturii pelvisului. Mentineti contractia timp de minim 10 secunde, timp in care continuati sa respirati relaxati. Reluati exercitiul de cinci ori.

Sport de anduranta impotriva slabirii vezicii urinare

Miscarea este sanatoasa si poate fi benefica inclusiv impotriva problemelor vezicii urinare. Un antrenament echilibrat va poate ajuta sa va mentineti conditia fizica. Pentru persoanele care sufera deja de o slabire a vezicii, se recomanda evitarea sporturilor precum tenisul, deoarece acesta supune vezica unui stres suplimentar, inutil. Se recomanda mai degraba sporturi de anduranta precum inotul, mersul rpid, pilates si yoga.

Reducerea greutatii, intarirea vezicii

Printr-o reducere controlata a greutatii, puteti evita slabirea vezicii. Nu ne referim la diete drastice. Chiar si o reducere de 5-10% din greutatea corporala poate avea un efect pozitiv asupra vezicii.

Acordati atentia cuvenita organismului

Organismul necesita atentia dvs. Reflectati asupra factorilor care ar putea afecta sanatatea vezicii.

• In cazul in care suferiti de incontinenta urinara, se recomanda un consum de 2 litri de lichide pe zi. Doar asa veti putea sprijini activitatea rinichilor si veti pute evita infectiile urinare. Se recomanda evitarea bauturilor diuretice precum cafeaua, ceaiul si alcoolul. Cele mai potrivite bauturi sunt apa si sucurile naturale.

• Acordati atentie alimentatiei: In cazul slabirii vezicii, este important sa consumati fibre vegetale, legume, fructe si cat mai multe preparate gatite in casa. Veti sprijini astfel starea de sanatate a colonului si defecatia, deoarece este mai bine daca evitati presarea in timpul defecatiei.

• Incercati sa optati o postura dreapta, care nu doar ca va intari musculatura pelvisului, dar va va conferi si un aspect mai sigur, mai increzator.

• Stresul poate accentua slabirea vezicii. Este important sa va relaxati in timpul zilei. Optati pentru antrenamentul autogen sau yoga. Chiar si o scurta pauza la pranz va poate ajuta sa ca deconectati.

• Invatati sa ridicati greutati in mod corect: atunci cand incercati sa ridicati greutati de la sol, asezati-va picioare intr-o pozitie usor mai departata decat pelvisul si coborati intr-o genuflexiune. Atentie: spatele trebuie sa ramana drept. Ridicati acum greutatea, folosindu-va de forta din picioare, contractand concomitent si musculatura pelvisului.

Antrenamentul vezicii

Poate suna paradoxal, insa vezica poate fi antrenata. Obiectivul este, pe langa tonifierea musculaturii pelvisului si intarirea vezicii pentru reducere simptomelor. Se recomanda completarea unui ”jurnal al mictiunilor” in care se va tine evidenta frecventei si a volumului mictiunilor, dar si a orei lor. De asemenea, notati hrana consumata si lichidele baute. Jurnalul va va oferi o imagine de ansamblu si la nevoie, il puteti prezenta medicului curant.

Iata cum puteti antrena vezica: nu fugiti spre toaleta imediat cand simtiti nevoia de a urina. Asteptati cateva momente in plus, iar treptat vezica va deprinde un mai bun control al necesitatii de a urina. Evitati presarea in timpul mictiunii. De asemenea, adoptati o pozitie dreapta pe vasul de toaleta pentru a permite golirea completa a vezicii.

Protejare activa a vezicii

Infectiile cailor urinare faciliteaza slabirea vezicii, astfel ca medicii recomanda prevenirea acestor infectii de la bun inceput. Evitati sa va asezati pe suprafete reci. In plus, femeilor li se recomanda ca imediat dupa intretinerea de contacte sexuale sa clateasca zona genitala pentru indepartarea eventualilor agenti patogeni. In cazul in care exista indicii clare privind prezenta unei infectii a vezicii, puteti opta si pentru un tratament naturist, spre exemplu cu nasturtium.